Sırp General Perişiç'in Lahey'de Serbest Bırakılması - Son Dakika
Güncel

Sırp General Perişiç'in Lahey'de Serbest Bırakılması

Sırp General Perişiç\'in Lahey\'de Serbest Bırakılması

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemenin, 2 Ekim 2008 tarihinden beri tutuklu olarak yargılanan eski Yugoslavya Ordusu (JNA) Genelkurmay Başkanı ve eski...

28.02.2013 19:10

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemenin, 2 Ekim 2008 tarihinden beri tutuklu olarak yargılanan eski Yugoslavya Ordusu (JNA) Genelkurmay Başkanı ve eski Sırp general Momçilo Perişiç hakkında verdiği beraat kararına tepki gösterdi.

Duruşmayı yerinde takip etmek için Lahey'de bulunan Subaşiç, mahkeme kararını AA muhabirine değerlendirdi.

"Perişiç'in beraatıyla Sırbistan'ın da tüm sorumluluklarından beraat edip kurtulduğunu" söyleyen Subaşiç, şöyle konuştu:

"Bizler canlı tanıklarız. Bizler, Sırbistan tarafından gelen zulmü biliyoruz. Tankları, savaş uçaklarını, nakliye araçlarını biliyoruz. Onlar Bosna-Hersek'e ölüm getirdi. Onlar, Saraybosna'yı, Srebrenitsa'yı ve diğer şehirleri öldürdü. Ancak, siyaset mahkemeye kadar girdi. Bana göre, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Dönem Başkanı Vuk Yeremiç, hakim ve savcıları tehdit etti. Muhtemelen bu tehditten korkan yetkililer üzerlerine düşeni yaptı. Bizler, Sırp birliklerinin bizleri dövdüğünün, savaş uçaklarının Srebrenitsa'yı vurduğunun canlı tanığıyız. Ben de bu savaş uçaklarının açtığı ateşten yaralananlardan biriyim. Bosna'da yaşayan Müslümanların, Hırvatların ya da Sırpların savaş uçağı yoktu. Sırbistan'dan gelen bu zulüm hem Bosna'yı, hem Hırvatistan'ı hem de Kosova'yı vurdu. Sırbistan şimdi tüm sorumluluklarından beraat etti, ancak yüce Allah onları en ağır şekilde cezalandıracaktır."

Kararın Bosna-Hersek'in bağımsızlık gününden bir gün önce alındığına da dikkati çeken Subaşiç, daha önce de önemli günler öncesinde benzer kararlar alındığını hatırlattı. Subaşiç, "Yarın bağımsızlık günümüz. Bosna her zaman var olacak, ancak Perişiç her zaman zalim olarak hatırlanacak" dedi.

-Srebrenitsalı anneler duruşmayı gözyaşları içinde izledi-

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği'nde duruşmayı televizyondan takip eden kurban yakınları, mahkemenin verdiği beraat kararını gözyaşları içinde izledi.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne "inanmadıklarını ve güvenmediklerini" belirten kurban yakınları, Temyiz Mahkemesi'nin Perişiç'in tüm suçlardan beraat ettiğini duyurmasına tepki gösterdi.

Kurban yakınlarından Şuhra Sinanoviç, mahkemenin kararıyla adeta şoke olduklarını ifade ederek, "Duruşma başlamadan önce Perişiç'in beraat etmesinden endişeliydik. Maalesef endişelenmekte haklıymışız" diye konuştu.

Srebrenitsa soykırımında oğlunu kaybeden Sabahata Feyziç de Lahey'deki mahkemenin politik bir kurum haline geldiğini ve artık hiçbir önem taşımadığını söyledi. Feyziç, "Mahkeme, artık gerektiği gibi karar alamıyor. Artık, zulümleri başlatan ülkelerin ve politikacıları ihtiyaçlarını karşılıyor" dedi.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkeme, 2 Ekim 2008 tarihinden beri tutuklu olarak yargılanan eski Yugoslavya Ordusu (JNA) Genelkurmay Başkanı ve eski Sırp general Perişiç hakkında bugünkü temyiz duruşmasında beraat kararı vermişti.

Eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in en önemli adamlarından biri olarak bilinen ve 1993-1998 yılların arasında Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan 69 yaşındaki Perişiç, Lahey'deki mahkemece daha önce, başkent Saraybosna'nın kuşatılmasında ağır silah kullanmak, keskin nişancılara ve Sırp askerlerine destek vermek ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'in füzelerle vurulmasından suçlu bulunarak, 6 Eylül 2011 tarihinde 27 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Muhabir: Vesna Beşiç - Yasin Yağcı - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA/LAHEY

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırp General Perişiç'in Lahey'de Serbest Bırakılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement