'Suriye Krizi, Türkiye'nin Güneyinde İşsizliğe Dönüşmesin' - Son Dakika
Güncel

'Suriye Krizi, Türkiye'nin Güneyinde İşsizliğe Dönüşmesin'

\'Suriye Krizi, Türkiye\'nin Güneyinde İşsizliğe Dönüşmesin\'

''Bölgedeki işletmelerin işçi çıkarmamaları için kamu alacaklarına erteleme ve bir dizi önlemin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.''

17.10.2012 16:54

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, Suriye ile yaşanan gerginliğin hem Suriye hem de diğer Ortadoğu ülkeleriyle ticareti etkilediğini; başta Hatay olmak üzere bölgedeki işletmelerin işçi çıkarmamaları için kamu alacaklarına erteleme ve bir dizi önlemin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Suriye arasındaki gerginlik, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri sıfıra doğru hızla düşürmenin yanı sıra Türkiye'nin bütün Ortadoğu ülkelerine yaptığı ihracatı da olumsuz etkiliyor. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi gerginliğin faturasını en fazla ödeyen Antakya başta olmak üzere diğer sınır illerine yönelik bir dizi önlemin hayata geçirilmesi için çağrıda bulundu.

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, derneğin Hatay'da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada daha önce Libya ve diğer Kuzey Afrika ülkelerinde faaliyet gösteren müteahhitlerin işçi çıkarmamaları ve faaliyetlerine devam edebilmeleri için gündeme uygulamaların Antakya'daki işadamları için de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çalışanlara İşsizlik Sigortası'ndan Kısa Çalışma Ödeneği verilmesi gerektiğini belirten Yücelen, işverenlerin vergi, SGK ve diğer kamu borçlarının ertelenmesi ve taksitlendirilmesi çağrısında bulundu. Yücelen, bu önlemlerin istihdam üzerindeki baskıları hafifleteceğini söyledi.

BANKALAR EKONOMİK KABADAYI OLDU

Bankaların en küçük bir tedirginliğin gündeme gelmesiyle bir anda tavır değiştirdiklerini belirten TÜGİAD Başkanı, "Bankalar, krizin sadece kokusunu alınca teminatları nakde çevirme yoluna gidiyorlar. Faizleri mevcut piyasa faizleriyle ilgisi olmayan duzeye çekiyorlar. Artık bankalar ekonomik kabadayı oldu" diye konuştu. Bölgedeki şirketlerin finansman sıkıntısında olduğunu kaydeden Yücelen, bölgedeki firmalara uygun koşullarda kredi sağlanmasını önerdi. Yücelen, Bankalar Kanunu'nda tüketicileri koruma amacıyla yapılan düzenlemelerin Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ'ler için de yapılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

YATIRIMLAR ERTELENDİ

TÜGİAD toplantısına katılan Hataylı işadamlarından Rasim Narin, Türkiye ile Suriye arasındaki krizden önce Hatay'a her gün iki milyon dolar nakit girişi olduğunu, bu rakamın sıfıra indiğini söyledi. Bölgeye yapılması planlanan turizm yatırımlarının ertelendiğini kaydeden Narin, en büyük sıkıntıyı bölgedeki küçük işletme sahiplerinin çektiğini dile getirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Suriye Krizi, Türkiye'nin Güneyinde İşsizliğe Dönüşmesin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement