TİKA Koordinatörler Toplantısı -İşler- - Son Dakika
Güncel

TİKA Koordinatörler Toplantısı -İşler-

TİKA Koordinatörler Toplantısı -İşler-

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), 100'den fazla ülkede gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerle Türkiye'nin yurt dışındaki gurur kaynağı olduğunu söyledi.

28.01.2014 17:08

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), 100'den fazla ülkede gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerle Türkiye'nin yurt dışındaki gurur kaynağı olduğunu söyledi.

İşler, 7. TİKA Koordinatörleri Toplantısı'nda, TİKA'nın kurulduğu 1992 yılından bu yana Orta Asya'dan Balkanlar ve Doğu Avrupa'ya, Afrika'dan Ortadoğu'ya, Uzak Doğu'dan Güney Amerika'ya uzanan 32 ülkede koordinasyon ofisiyle faaliyet gösterdiğini belirtti.

TİKA'nın 1992-2002 yıllarında hayata geçirdiği proje sayısının 2 bin 241 olduğuna işaret eden İşler, bu sayının 2002-2012 arasında ise 11 bin 447'ye yükseldiğini vurguladı.

İşler, TİKA'nın, 100'den fazla ülkede gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerle Türkiye'nin yurt dışındaki gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.

Ofis sayısını da 2002 yılından bu yana 3 kat artırdıklarına dikkati çeken İşler, "TİKA, 2013'te bin 800'ü aşkın proje gerçekleştirdi. TİKA tarafından gerçekleştirilen resmi kalkınma yardımı 2012'de 185,3 milyon dolar oldu. 2013'te yapılan yardımlarla bir önceki yıla göre yüzde 41 oranında artış sağlandı ve 266,6 milyon dolara ulaşıldı. Projenin çeşitliliği ve dünyanın birbirine en uzak bölgelerinde uygulanmasıyla bu oran daha anlamlı hale gelmektedir" şeklinde konuştu.

İşler, TİKA'nın Türkiye'nin kalkınma yardımlarına sadece koordinasyon göreviyle değil, bilfiil ülkelerde gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerle katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye'nin 2012'deki toplam kalkınma yardımları tutarının 3,5 milyar ABD dolarının üzerinde olduğunu anımsatan İşler, şöyle devam etti:

"Bu meblağ ışığında OECD verilerine göre, küresel resmi kalkınma yardımlarının önceki yıllara göre düşüş gösterdiği bir dönemde, ülkemizin bir önceki yıla göre 2012 yılı resmi kalkınma yardımı yaklaşık yüzde 100 artışla birinci olmuş. Bu bizim için bir iftihar kaynağı durumuna yükselmiştir. Ayrıca, 2012 yılında dünyada 1 milyar dolar insani yardımla Türkiye 4. sırada da yer almıştır."

-"Dış politikadaki yumuşak güç"

İşler, TİKA'nın AK Parti döneminde dış politikadaki yumuşak güç ayağının en önemli aktörlerinden birisi olduğunu anlattı.

Kendilerinden önceki 10 yılla AK Parti dönemini karşılaştırdıklarında, hayata geçirilen projelerde 5 kat artış olduğunu vurgulayan İşler, "Dolayısıyla izlediğimiz insan odaklı, ahlaki, ilkeli yumuşak güç ayaklardan en önemlisini TİKA oluşturmaktadır" dedi.

-"Türkiye'nin yüz akı projeleri"

İşler, TİKA'nın Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Afrika'da ve dünyanın hemen hemen her yerinde proje hayata geçirdiğini ve oradaki yoksul insanlara yardımcı olma gayreti içinde bulunduğunu anlattı.

Balkanlar'da ata yadigarı tarihi ve kültürel eserlerin bulunduğunu belirten İşler, TİKA'nın en önemli çalışma faaliyetlerinden birisinin de bu eserlerin restorasyonu ve korunması olduğunu kaydetti.

İşler, eğitim kurumları, camiler ve çarşılar gibi Osmanlı'dan kalan ne kadar eser varsa onların restorasyonu konusunda TİKA'nın pek çok projeye imza attığını bildirdi.

TİKA tarafından Balkanlar'da yapılan çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren İşler, biten çalışmaların Türkiye'nin yüz akı projeleri olarak hayata geçtiğini söyledi.

İşler, Afganistan, Sudan, Cezayir, Makedonya, Filistin, Sırbistan, Türkmenistan, Kosova, Macaristan, Mısır ve Nijer'de pek çok prestij projesinin devam ettiğini bildirdi.

-"TİKA, uluslararası marka haline geldi"

TİKA'nın artık uluslararası bir marka haline geldiğini vurgulayan İşler, şunları kaydetti:

"Bütün ülkelerde TİKA, herkes tarafından bilinmektedir. TİKA, Türkiye'nin insan odaklı politikasının, yardım elinin, muhtaçlara, fakirlere, yoksullara uzandığı bir el olmuştur. TİKA, dünyanın dört bir yanında faaliyetlerine devam etmektedir. TİKA olarak çalışmalarımıza özveriyle devam edeceğiz. Bu çalışmalarımızı da artırarak dünyanın dört bir yanında sürdüreceğiz."

7. TİKA Koordinatörleri Toplantısı, 31 Ocak'a kadar devam edecek.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler TİKA TİKA Koordinatörleri Toplantısı

Muhabir: Duygu Can

Yayınlayan: Şükran Yücel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TİKA Koordinatörler Toplantısı -İşler- - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement