Türkiye-İspanya Arasında "Ekonomik Kriz" Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Türkiye-İspanya Arasında "Ekonomik Kriz" Zirvesi

Türkiye-İspanya Arasında "Ekonomik Kriz" Zirvesi

Hasan Öymez - Türkiye ile İspanya arasındaki hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantılarının dördüncüsü yarın Madrid'de yapılacak.

26.11.2012 12:43

Hasan Öymez - Türkiye ile İspanya arasındaki hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantılarının dördüncüsü yarın Madrid'de yapılacak. Türkiye'den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 7 bakanın katılacağı Zirve'ye İspanya hükümeti büyük önem veriyor.

Başbakan Erdoğan'la İspanya'nın yeni Başbakanı Rajoy'un ilk kez bir Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısında biraraya geleceği zirvede, ekonomik krizdeki İspanyol şirketlerine Türkiye'deki yatırım fırsatları için sunulacak cazip imkanlar masaya yatırılacak.

İspanya Başbakanlık Sarayı Moncloa'da yapılacak zirvede Başbakan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın eşlik etmesi planlanıyor.

İlk olarak 2009 yılında düzenlenen Türkiye-İspanya Yüksek Düzeyli İşbirliği Zirvelerinin geçen yıl Ankara'da düzenlenen üçüncü toplantısında İspanya'yı eski Başbakanı Zapatero temsil etmişti. Zirvenin ağırlıklı gündemi iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği olacak.

Karşılıklı ticaret hacmini artırmaya yönelik önceki zirvelerde alınan kararların ilerleyiş sürecinin ele alınacağı hükümetlerarası toplantıda, ekonomik krizin etkilerini minimum seviyeye çekmek için politika arayışındaki İspanya hükümetine, Türkiye'deki yatırım fırsatlarıyla ilgili öneriler sunulacak.

-İş dünyasının görüşleri alındı-

Öte yandan zirvede İspanya'da yatırımları bulunan Türk şirketlerinin karşılaştıkları güçlüklerin yanı sıra Türk firmalarının İspanya'ya ihracat yapmasının önündeki engellerin aşılması için de görüşmeler yapılacak.

Türk hükümeti, zirve öncesinde Türk firmalarının bu ülkedeki yatırımlarını artırmak için ihracatçı firmalarının görüşlerini aldı. Deniz Ticaret Odası başta olmak üzere ticaret odaları, üyeleriyle görüşerek Türkiye'den İspanya'ya yapılan ihracatın önündeki engeller ve bunların aşılmasına yönelik çözüm önerilerini hükümete sundu.

Ekonomi Bakanlığı'nda toplanan şikayet ve çözüm önerileri, zirvede İspanya hükümeti ile müzakereye açılacak. Ticaret hacminin artırılması için alınması gereken önlemler, tartışılacak.

-Medeniyetler İttifakı-

Çeşitli alanlarda işbirliği protokollerinin imzalanacağı zirvede alınan kararlar, ortak deklarasyon ile kayıt altına alınacak. Ayrıca Erdoğan ve İspanyol mevkidaşı Rajoy, ortak basın toplantısıyla alınan kararları açıklayacak.

Görüşmelerde ayrıca Türkiye ve İspanya başbakanlarının eşbaşkanlığını yaptığı Birleşmiş Milletler'in Medeniyetler İttifakı Projesi'nde gelinen son nokta ele alınacak. Kofi Annan'ın BM Genel Sekreteri olduğu dönemde Doğu ve Batı medeniyetlerini buluşturma, ortak yanlarını öne çıkarma adına hazırlanan projenin eş başkanlıklarına da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya'nın o dönemde başbakanı olan Zapatero üstlenmişti.

Başbakan Erdoğan'ın Madrid'de İspanya Kralı Juan Carlos ile yapması öngörülen görüşme, Carlos'un rahatsızlığı sebebiyle iptal edilirken, Erdoğan'ın ana muhalefet partisi sosyalist PSOE Genel Sekreteri Alfredo Perez Rubalcaba ile biraraya gelmesi planlanıyor.

-İspanyol yatırımcılara Türkiye'deki fırsatları anlatacak-

Başbakan Erdoğan, Madrid temasları sırasında İspanyol iş dünyasının önde gelen firmalarının yöneticilerine de hitap edecek.

BBVA Bankası'nın düzenleyeceği "Türkiye'de Yatırımlar ve Fırsatlar" konferansına İspanya Başbakanı Rajoy ile katılacak Erdoğan, Türkiye ekonomisinin durumunu iş dünyasına ilk ağızdan aktaracak ve yabancı yatırımcılara sağlanan kolaylıkları sıralayacak.

-Gurbetçi futbolcularla görüşme-

Bu arada, İspanya'da top koşturan gurbetçi futbolcular Mesut Özil, Emre Belözoğlu ve Arda Turan'ın, Başbakan Erdoğan'ı kaldığı otelde ziyaret etmesi bekleniyor.

Yayıncı : Ziver Büyüktaş - MADRİD

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-İspanya Arasında 'Ekonomik Kriz' Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement