Türkiye'nin İlk Uluslararası Beyin ve Omurga Tümörü Sempozyumu Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde... - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Uluslararası Beyin ve Omurga Tümörü Sempozyumu Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde...

Türkiye\'nin İlk Uluslararası Beyin ve Omurga Tümörü Sempozyumu Bezmialem Vakıf Üniversitesi\'nde...

Türkiye’nin ilk Uluslararası Beyin ve Omurga Tümörü Sempozyumu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dekanlık Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

28.05.2014 11:36

Türkiye'nin ilk Uluslararası Beyin ve Omurga Tümörü Sempozyumu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dekanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Dünyanın önde gelen beyin cerrahları ve bilim adamlarına sahip olarak, 7 yıldır ABD'nin en iyi kanser hastanesi olarak seçilen Houston'da bulunan The University of Texas M.D. Anderson Cancer Center'ın ve Baylor College of Medicine Nöroşirürji Bölüm Başkanı Raymond Sawaya sempozyuma onur konuğu olarak katıldı.

Sempozyumda, ayrıca Dr. Sawaya ile birlikte The University of Texas M.D. Anderson Cancer Center'den profesörler Jeffrey S. Weinberg, Laurence D. Rhines, Amy B. Heimberger ve Sujit S. Prabhu ve Keck School of Medicine of Univesity of South California Radyasyon Onkolojisi bölüm başkanı Prof. Eric L. Chang de katıldı.

Sempozyum Dr. Sawaya'nın beyin metastazının cerrahi tedavisi konusunda yeni teknoloji ve gelişmelerle birlikte çalışmalarından bazı örnekler sunduğu konuşmasıyla başladı. Beyin metastazı, beynin dışındaki doku ve organlarda gelişen bir kanserin beyin dokusuna yayılması ve orada da tümör oluşturması anlamına gelen ve beyinde en sık rastlanan tümörler olarak biliniyor. Bu tümörler kanser hastalarındaki ölümlerin en başta gelen nedenleri arasında gösteriliyor.

Prof. Eric L. Chang, ilk konuşmasında beyin metastazlarının radyoterapi ve özellikle yeni teknoloji olarak bilinen Gamma Knife ile tedavi endikasyonları ve etkinlikleri hakkında bilgi verdi. İkini konuşmasında ise omurga tümörlerinde lokal radyoterapi uygulamaları ve dünyada sayılı merkezde bulunan Proton ışın tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Prof. Jeffrey S. Weinberg ilk konuşmasında en sık görülen pirmer (birincil) beyin tümörü olan glioblastomanın oluşturabileceği komplikasyonlar ve alınacak tedbirlerle ilgili sunum yaptı. İkinci konuşmasında da beynin yaygın metastazlarında uygulanabilecek cerrahi tedavileri anlattı.

Prof. Sujit Prabhu konuşmalarında beyin tümörü ameliyatlarında kullanılan uyanık cerrahi, intraoperatif monitorizasyon, intraoperatif nöronavigasyon gibi kullanılan en son teknolojiler hakkında bilgiler verdi.

Prof. Amy B. Heimberger ABD de başkanlık ödülünü almış bir nöroşirürjyen ve bilim insanı olup beyin tümörleri tedavisinde kullanılan aşı yöntemlerini ve uygulamalarını anlattı.

Prof. Laurence. D. Rhines omurga tümörleri konusunda dünyaca ün sahibi olup omurga tümörlerinde uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

Sempozyum kapsamında yeni bir görevlendirme de ilk olarak duyuruldu. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Saffet Tüzgen bu görevlendirmeyi "ABD'de University of Texas, M.D. Anderson Cancer Center Beyin ve Sinir Cerrahisi anabilim dalı başkanı ve aynı zamanda Baylor Collage of Medicine Beyin ve Sinir Cerrahisi anabilim dalı başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Raymond Sawaya 26 Mayıs 2014 tarihinden itibaren "Bezmialem Vakıf Üniversitesi Beyin ve Spinal Tümör Programı uluslararası danışmanı" olarak görev yapacak. Dünya çapında ün yapmış bir beyin cerrahı olan Dr. Sawaya'nın ekibimize katılması hastalarımıza daha iyi hizmet verebilmek için çok önemli bir adım olmuştur. Bunun kendileri ve üniversitemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" sözleriyle açıkladı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Beyin ve Spinal Tümör Programı, beyin ve omurga tümörü olan hastalara en iyi tedavi ve desteğin sağlandığı Nöropatoloji, Nöroradyoloji, Radyasyon Onkolojisi ve Tıbbi Onkoloji birimlerinin de katılımıyla multidisipliner bir programdır. Bu hastalar ameliyat öncesi detaylı bir şekilde değerlendirilmekte ve ortak kararlar alınarak tedavileri planlanmaktadır. Her hafta Çarşamba günü 07.30-08.30 arasında Nöroonkoloji Tümör konseyi yapılmakta ve bu hastaların ameliyat öncesi ve sonrası durumları tartışılıp tedavi planları yapılmaktadır. Bu hasta grubunun cerrahilerinde de intraoperatif nöronavigasyon, intraoperatif nöromonitarizasyon ve uyanık cerrahi (ameliyat esnasında beyne elektriksel uyarı verilerek veya ameliyat hasta uyanıkken yapılarak beynin hassas bölgeleri tespit edilmekte ve cerrahi esnasında bu bölgeler korunarak hastanın nörolojik durumunun bozulmaması sağlanmaktadır) ve intraoperatif ultrason kullanılmaktadır.

Dr. Sawaya'nın bu programa danışman olmasıyla komplike veya ihtiyaç duyulan hastalar kendisine danışılıp görüş ve tavsiyeleri alınabilecek, ihtiyaca binaen belirli zaman periyotlarında hastanemizi ziyaret edecek ve Türkiye'de kaldığı sürece hem hasta bakımına katkı sağlayacak hem de sağlık ve yardımcı personelimizin eğitimine katkı sağlayacak toplantılar ve seminerler düzenleyecektir. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Uluslararası Beyin ve Omurga Tümörü Sempozyumu Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement