Uzmanlar, Sıcaklara Karşı Uyardı - Son Dakika
Güncel

Uzmanlar, Sıcaklara Karşı Uyardı

Uzmanlar, Sıcaklara Karşı Uyardı

Aşırı sıcakların hissedildiği şu günlerde uzmanlar kalp ve tansiyon rahatsızlığı olanları uyardı.

09.07.2015 12:42

Yaz sıcaklarının en fazla hissedildiği illerin başında gelen Şanlıurfa'da uzmanlar özellikle kalp ve tansiyon rahatsızlığı olanları uyardı. Özel ŞANMED Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ömer Faruk Çiçek, "Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Urfa'da bunaltıcı sıcaklar oluyor. Buda tansiyon ve kalp hastalıkları için olumsuz etkilere yol açabileceği gibi normal hastalığı bulunmayan bireylerde de bazı olumsuzluklara neden olabilmektedir" dedi.

'CİDDİ SORUNLAR OLABİLİR'

"Aşırı sıcakların bireyler üzerinden genel etkilerine baktığımızda öncelikle kişi fazla sıcakta durması sıcak çarpması yaşayabilir" diyen Çiçek, böylesi durumlarda kişilerin mutlaka sağlık kuruşlarına başvurması gerektiğini belirti.

Çiçek: "Bilinç kaybına neden olabilir. Çünkü ciddi bir durum yaşanılabilir. Yine aşırı sıcaklarla birlikte vücutta aşırı terlemeyle beraber su kaybı oluşmakta, kişide bitkinlik, halsizlik ve yorgunluğa neden olmaktadır. Vücutta ki minerallere bağlı olarak kaslarda kramplar bile oluşmaktadır. Fazla güneşte kalanların vücudunda deri kanserinden tutunda güneş yanıklarına kadar olumsuz etkilere kadar neden olmaktadır" diye konuştu.

'SU KAYBINA DİKKAT EDİLMELİ'

Aşırı sıcaklarda sıvı kaybının yaşanabileceğini ve bu gibi durumlarla karşılanmamak için öğlen saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Çiçek, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: "Aslında aşırı sıcaklar en çok etkilediği hasta grubu tansiyon ve kalp hastalarıdır. Bunun nedenleri de aşırı sıcağa bağlı olarak yaşanılan sıvı kaybından kalbin kan akımı dengesi bozulmakta, buda kalp krizini tetikliyor. Yine aşırı sıcağa bağlı olarak tansiyon hastaları kendine çok dikkat etmeli buda yine kişide bayılmalar sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle yaşlı kişilerde böbrek yetersizliği gelişebilmektedir. Buda kalp rahatsızlığı olan kişilerin durumunu ağırlaştırmaktadır. Tansiyon hastalarında bir stres oluşturmaktadır. Tansiyon hastasının tansiyonu İstenmeyen derecelere yükselmektedir. Buda beyin kanası gibi ölümle sonuçlanabilen durumlara neden olabilmektedir.

Bunları önlemek için hastaların hekimlerinin önerdiği tansiyon ve kalp ilaçlarını aksatmadan zamanında almalı. Özellikle güneş ışınların en dik olduğu 11 ve 16 sıraların mümkünse dışarı çıkmamalılar. Açık renkli bol kıyafet giymeleri, terlemeyi artırıcı kıyafetlerden kaçınmalı, yağlı ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durulmalı. Soda ve kola gibi tansiyonu yükselten içecekler içilmemeli. Kişiler özellikle Sıvı kaybını önlemek içinde bol bol su içmeleri günde yaklaşık 2 buçuk 3 litre su içmelerini tavsiye ediyoruz."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Uzmanlar, Sıcaklara Karşı Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement