Veli Ağbaba: Siyasi Ahlak Kalmadı, Ar Kalmadı, Utanma Duygusu Kalmadı - Son Dakika
Güncel

Veli Ağbaba: Siyasi Ahlak Kalmadı, Ar Kalmadı, Utanma Duygusu Kalmadı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Ahilik kültürü dediğimiz şey biraz namuslu olmak demek. Ahilikte utanma, ahlak duygusu vardı. Türkiye’de geçmişte Demirel döneminde, Ecevit döneminde enflasyon vardı, faiz vardı, bunlar söyleniyor, Ecevit döneminde ‘yüksek enflasyon’ deniyordu ama o dönem olup bu dönem olmayan bir şey var. Ne o biliyor musunuz siyasi ahlak kalmadı, ar kalmadı, utanma duygusu kalmadı” dedi.

26.10.2022 22:56  Güncelleme: 23:41

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Ahilik kültürü dediğimiz şey biraz namuslu olmak demek. Ahilikte utanma, ahlak duygusu vardı. Türkiye'de geçmişte Demirel döneminde, Ecevit döneminde enflasyon vardı, faiz vardı, bunlar söyleniyor, Ecevit döneminde 'yüksek enflasyon' deniyordu ama o dönem olup bu dönem olmayan bir şey var. Ne o biliyor musunuz siyasi ahlak kalmadı, ar kalmadı, utanma duygusu kalmadı" dedi.

CHP Etimesgut İlçe Başkanlığı,bugün  "Ahilikten Bugüne Esnaflık, Esnafımızın Sorunları ve Çözüm Önerilerimiz" panelini düzenledi. Panele CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da katıldı. Ağbaba ve Kaya panelde bir konuşma yaptı.

Ahilik tarihinden kısa bilgiler veren Yıldırım Kaya, özetle şunları söyledi:

"Ahilikten nasibini almayanlar bugün ülkeyi yönetir haldeler. Ahiliğin esas sahipleri esnaftır, sendikacılardır. Son günlerde hem Türkçeyi hem Türk dilini inkar edenler var, geçmişini de inkar edenler var, Mahir Ünal gibi. Cumhuriyetle hesaplaşmak istedikleri için bugün bunları söylüyorlar. Türkiye'nin yüzyılı diyorlar, cumhuriyetin demiyorlar. Ahiliğin önde gelen yedi temel ilkesi var. Elini hep açık tut, sofranı, kapını hep açık tut, ağzını kapalı tut, gözünü açık tut, eline, diline sahip çık.

Ahilik tek başına sadece bir esnaf örgütlenmesi değil aynı zamanda birlik ve beraberliğin simgesidir. Dostluğun, yiğitliğin simgesidir. Geçmişini inkar edenlere bizde haramzade derler biz hiçbir zaman inkar etmedik. Ahiliğin kendi kuralları ve kurumları olduğunu hiçbir zaman unutmayacağız. Sizin çıraktan ustalığa giden sürecin tamamında bir onay gerekir ahilik.

Ahilik aynı zamanda sosyal bir örgütlenmedir, demokratik örgütlenmedir. Hayata bakıştır. Bugün esnafın örgütlenmesinde ciddi problemlerimiz var. Bugün esnaf örgütlenmesinin kendisi esnafın problemlerinden uzak. Ahiliğin yapısını gelecek nesillere taşımamız gerekiyor. Ahiliği Anadolu'da önemli bir sivil örgütlenme olarak görmemiz lazım. Eğer sivil örgütlenmeyi, toplumsal örgütlenmeyi büyütemezsek ahilik kültürü de dayanışma kültürü de kaybolacak."

Veli Ağbaba, özetle şöyle konuştu:

"Özellikle pandemi ile birlikte Türkiye'deki esnaf ve sanatkarın durumu biraz daha gözle görülür oldu. Bu dönemde hem kapanma sayıları çok arttı, hem esnafın kepenk kapatması arttı. Başkanlık sistemine geçildiği 2018'den bugüne toplam 507 bin 683 esnaf iflas etmiş. Son 9 ayda 86 bin, son bir yılda 115 bin esnaf kepenk kapatmış durumda. Aslında yapılan bu dönemde hem esnafla ilgili hem  Türkiye ile ilgili hükümetin yapmış olduğu ve en başarılı olduğu alan manipülasyon ve algı yaratması.

'Dünya bizi kıskanıyor' diyor, özellikle AK Parti'yi destekleyen esnaf da bunu söylüyor. Allah'ın sopası yok ki bize 'yokluk, kuyruk' diyorlardı bu dönem en çok rastladığımız şey kuyruk. Hiç kimse 25 kuruş için kışın soğukta halk ekmekte sıra beklemez. Türkiye hem esnaf açısından hem de dar gelirli açısından sıkıntılı noktaya gitmişi durumda.

Ahilik kültürü dediğimiz şey biraz namuslu olmak demek. Ahilikte utanma, ahlak duygusu vardı. Bu dönemde ekonomi kötü. Bizim gibi enflasyonu yüksek olan ülkeler Suriye, Lübnan, Venezüella, Sudan, Zimbabwe hayaller süper lig, gerçekler amatör küme bile değil. Enflasyon yüksek, faiz yüksek, fakir fukaranın parası kur korumalı mevduata gidiyor. Türkiye'de geçmişte Demirel döneminde, Ecevit döneminde enflasyon vardı, faiz vardı, bunlar söyleniyor, Ecevit döneminde 'yüksek enflasyon' deniyordu ama o dönem olup bu dönem olmayan bir şey var. Ne o biliyor musunuz siyasi ahlak kalmadı, ar kalmadı, utanma duygusu kalmadı.

Bir insan siyasette zenginleşiyorsa, milletvekilliğinden zenginleşiyorsa o hırsızdır. Adam televizyon kuruyor bir savcı da 'Sen bu parayı nereden buldun' demiyor. FETÖ'ye okul yaptıran sensin. Bu adam televizyon kanalında akşama kadar bize küfrediyor. Memlekette ar kalmadı, utanma kalmadı. Millet ittifakının yapacağı ilk şey memlekete tekrar utanma duygusu kazandırmak. Siyasetçilere bunu kazandıracağız. Toplumun geniş kesimleri yoksullaşıyor bir grup zenginleşiyor. Beşli çete falan diyorlar ama memlekette 25 tane çete var. Bir yerde çete varsa bir de onun reisi vardır. Reissiz çete mi olur? Düşmanın söylemediğini bunlar söylüyor. Türkiye'yi işgal etse birisi dilimizi değiştirmeye çalışır. Andımız kaldırıldı hala yerliyiz milliyiz diyorlar, şimdi sıra geldi dilimize."

Seyit Torun ise şunları söyledi:

"Rahmetli babam fırıncı, yıllarca biz de esnaflığın içerisinden geldik o terbiyeyi, o öğretiyi aldık. Etikten ahlaktan bahsedince hemen çocukluğum aklıma geldi, her sabah ilk işimiz fırınımızın önünü süpürmekti. Bugün görüyoruz ki esnafı da çiftçiyi de sanayici de bitirdiler, bu ülkenin kaynaklarını sömürdüler. Bir rakam vereceğim; bu ülkede 1923'ten 2002'ye kadar 780 milyar dolar vergi toplandı. Bunun Osmanlı'nın borcu ödendi, Kebanlar, köprüler, yollar, Sümerbanklar aklınıza ne geliyorsa saymakla bitmez…2002'ten 2021 yılına kadar 2 trilyon 400 milyar dolar vergi toplandı, 80 milyar dolar özelleştirme yapıldı, 320 milyar dolar da dış borç alındı. Yani 3 katı, 79 yılda toplanan verginin 19 yılda 3 katı toplandı. Eğer bu para halka dağıtılsaydı halkın satın alma gücü yükselirdi, bu pahalılıktan bahsetmezdik. Demek ki bu kaynağı çaldılar, yandaşa peşkeş çektiler."

Veli Ağbaba: Siyasi Ahlak Kalmadı, Ar Kalmadı, Utanma Duygusu Kalmadı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Veli Ağbaba: Siyasi Ahlak Kalmadı, Ar Kalmadı, Utanma Duygusu Kalmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement