YSK, Dicle'nin Vekilliğini Düşürdü - Son Dakika
Güncel

YSK, Dicle'nin Vekilliğini Düşürdü

YSK, Dicle\'nin Vekilliğini Düşürdü

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürdü

22.06.2011 00:20

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürdü Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürdü. YSK'nın kararı oy birliği ile alındı. Diyarbakır İl Seçim Kurulu, Dicle'den sonra en çok oyu alan isimi milletvekili olarak belirleyecek.

YSK Başkanvekili Turan Karakaya, hakkında "terör örgütü propagandası" yapmaktan hapis cezası kesinleşen Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen KCK davası tutuklusu Dicle'nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürüldüğüne karar verildiğini açıkladı. Karakaya, bugün saat 16. 00'da başlayan ve yaklaşık 7 saat süren toplantısının ardından, gazetecilere konuya ilişkin YSK'nın aldığı

kararı açıkladı. Karakaya, Anayasa'nın 76. maddesinde bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanların milletvekili seçilemeyeceği düzenlemesine yer verildiğini anımsattı.

-DİCLE SEÇİLME OLANAĞINI KAYBETMİŞTİR-

2839 sayılı Milletvekili Kanunu'nda da 11. maddesinde benzer hükmün yer aldığını anımsatan Karakaya, "Adı geçen, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesine göre almış olduğu 1 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilme olanağını kaybetmiştir" dedi.

Diyarbakır il seçim çevresinden bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Dicle'ye verilen milletvekili tutanağının, seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle 298 sayılı Kanun'un 130/4 ve 2839 sayılı Kanunu'nun 39/4. maddeleri uyarınca iptal edildiğini açıklayan Karakaya, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nca 2839 sayılı Kanun'un 34 ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine oy birliğiyle karar verildiğini ifade etti.

-YENİ VEKİLİ DİYARBAKIR BELİRLEYECEK-

Karakaya, bir gazetecinin "Bu karar Dicle'nin milletvekilliği düşürüldüğü anlamına mı geliyor" sorusuna, "Evet, Dicle'nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürüldüğü anlamına geliyor" yanıtını verdi. Bir başka gazetecinin Dicle'nin yerine bağımsız bir aday mı yoksa, herhangi bir partiden mi milletvekili seçileceğinin sorması üzerine Karakaya, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nun buna ilişkin hesap yapacağını söyledi. Hatip Dicle'nin ek süre talep ettiğinin hatırlatılması üzerine de Karakaya, "Biz kararı verdik. Karar verildi" dedi.

Karakaya, 12 Haziran seçiminin kesin sonuçlarının da yarın ya da Perşembe günü açıklanacağını, itiraz sürecinin devam ettiğini dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre Diyarbakır İl Seçim Kurulu, YSK'nın bu kararını ardından 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 39'uncu maddesinin 4'üncü fıkrasına göre Dicle'den sonra en çok oyu alan isimi milletvekili olarak belirleyecek. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel YSK, Dicle'nin Vekilliğini Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement