Zirai Don Meyve Ağaçlarına Zarar Verdi - Son Dakika
Güncel

Zirai Don Meyve Ağaçlarına Zarar Verdi

Zirai Don Meyve Ağaçlarına Zarar Verdi

Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, yaşanan don olayları nedeniyle oluşan zararın tespiti yönünde çalışma yaptıklarını söyledi.

03.04.2014 14:02  Güncelleme: 14:17

Kentte 30 Mart gecesi sıcaklığın eksi 7 dereceye kadar düştüğüne işaret eden Gülbay, "Yaşanan don olayları nedeniyle çiçek açmış meyvelerin önemli bir kısmının yandığını biliyoruz. Zararın tespiti yönünde ekiplerimizin çalışmaları sürüyor. Çıkan sonucu rapor haline getirerek ilgili yerlere ulaştıracağız" diye konuştu.

Gülbay, hazırlanacak rapor sonucu çiftçilerin zararları ile ilgili değerlendirme yapılabileceğini belirtti.Kentte en çok tarımsal faaliyetin gerçekleştiği merkeze bağlı Ziyaret beldesinde 3 dönüm bahçede 15 yıldır çiftçilikle uğraşan Ahmet Celep (67) kiraz ağırlıklı olmak üzere meyve çeşitlerinin büyük bir kısmının don nedeniyle yandığını söyledi.

Gece hava sıcaklıklarının eksi 6-7 dereceye kadar düştüğünü ifade eden Celep, "Gece meyve ağaçlarını gezdiğimde ağaçlar buz tutmuştu. Bahçelerimiz genelde kiraz ağırlıklı. Şeftali, erik, elma var. Bunların içerisinde sağlam çıkar mı bilmiyoruz. Rabbim bilir. Görünen hep yanık gözüküyor. Bahçeler aşağı yukarı hep aynı" ifadelerini kullandı.

Bu yıl kirazın yaşanan don nedeniyle az olacağını belirten Celep, meyvelerin çiçek açtığı sırada yaşanan don olayının özellikle ilk ürün olan kiraz hasadını önemli oranda etkileyeceğini de ifade etti.

Meyvecilikle geçimini sağlayan Mehmet Celep (29) de yetkililerden yardım beklediklerini ifade ederek, "O gece akşam saatlerinde kar başladı. Seçim gecesi olduğu için biz de yatmadık. Gece 3.30'a kadar eksi 5'i gösteriyordu hava sıcaklığı. Eksi 5'e de bu meyvenin dayanması mümkün değil. Sabah çeşmelerin donduğunu gördük. Suların buz tuttuğunu gördük. Çiftçinin ilk mahsulü kiraz. Çiftçi, gelirinin büyük bir çoğunluğunu kirazdan kazanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zirai Don Meyve Ağaçlarına Zarar Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement