29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıldönümü, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

29.10.2014 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 91. yıl dönümü törenle kutlandı.

Adana'daki tören, Uğur Mumcu Meydanı'nda, Vali Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse'nin vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Vali Büyük, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, cumhuriyetin, milletin bağımsızlık ve özgürlükten asla taviz vermeyeceğinin ve milletin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Milli hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duydukları gücün, istiklal mücadelesinde zafere ulaştıran milli ruhta gizli olduğunu vurgulayan Vali Büyük, "Milletimiz, ne mutlu ki cumhuriyetimizi demokrasi ile de taçlandırarak, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma hedefinde büyük mesafeler almıştır. Artık hedefimiz ülkemizi çağdaş dünyanın da ilerisine taşımaktır. Milli hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duyduğumuz güç, istiklal mücadelemizi zafere ulaştıran milli ruhta gizlidir" diye konuştu.

Tören, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve geçit merasiminin ardından sona erdi.

Mersin

Mersin Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen törende, Vali Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, askeri araçla törene katılanların bayramını kutladı.

Törende, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Vali Çakacak, programda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramı'nın önemine dikkati çekti.

Cumhuriyetin ilanının 91. yılının milletçe büyük bir coşkuyla kutlandığını dile getiren Çakacak, "Türk Milleti her türlü imkansızlıklar içerisinde bağrından çıkardığı Mustafa Kemal'in önderliğinde emsalsiz bir destan yazdı. Büyük Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda Cumhuriyetimiz, kararlı bir şekilde ilerliyor. Milletimizin, Cumhuriyet Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, Atatürk başta olmak üzere aziz silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."

Konuşmaların ardından halk oyunları ekibi gösteri sundu. Askerler, gaziler ve öğrencilerin oluşturduğu kortej geçişinin ardından program sona erdi.

-Osmaniye

Osmaniye Devlet Bahçeli Meydanında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Kerem Al, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Şefik Atak ve Belediye Başkanı Kadir Kara 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

Vali Al, yaptığı konuşmada, Atatürk'ün 91 yıl önce kurduğu Cumhuriyetin sade bir yönetim şekli değil, aynı zamanda Türk tarihinin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olduğunu belirtti.

Cumhuriyet'in ilanının Kurtuluş Savaşı kadar önemli olduğunu belirten Vali Al, "Milletler tarih sahnesinde savaşlar kazanır, savaşlar kaybederler. Ancak milletler için asıl belirleyici olan savaşların kendisi değil, savaştan sonra ortaya konulan irade, zamanı anlayabilme ve değişebilme yeteneğidir. Bu açıdan bakıldığında Cumhuriyet'in ilanı Kurtuluş Savaşımız kadar kıymetlidir" dedi.

Ermenek'teki maden kazası nedeniyle törende, halk oyunları ve mehteran takımının gösterileri iptal edildi.

Tören, askeri birlikler, okullar ve sporcuların selamlama geçişinin ardından sona erdi.

Hatay

Hatay Valisi Ercan Topaca, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Atatürk Caddesi'nde devam eden törende, Vali Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Ali Tuna, vatandaşların bayramlarını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajının okunmasının ardından, Vali Topaca,  günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Topaca, 29 Cumhuriyet Bayramının ülkemize, milletimize ve devletimize hayır, başarı ve huzur getirmesini diledi.

Cumhuriyetin kurucusu başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitleri, ebediyete intikal eden ve hayatta olan gazileri saygıyla selamladığını, ebediyete intikal edenleri rahmet, minnet ve şükranla andığını ifade eden Topaca, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet'in 91. yılını kutluyoruz bu süre insan için uzun ancak devletler ve kurumlar için genç sayılabilecek bir zaman dilimidir. Genç olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz her alanda çok büyük başarılar yakaladı. Cumhuriyetimizle birlikte ülkede teşebbüs hürriyeti, insan hakları, fikir ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere birçok alanda önemli reformları hayata geçirmiş bir milletiz. Ülkemizin yarınlarına güvenle bakan, yeniliklere açık, vatandaşlarının gurur duyacağı kalkınmış bir ülke olması için hepimiz çok daha fazla çalışmak zorundayız. Bugün hepimize düşen ortak sorumluluk 91 yıllık cumhuriyetin başarılarına yenilerini eklemektir." - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement