AFAD Heyeti Türkmenlerin Durumunu Yerinde İnceledi - Son Dakika
Güncel

AFAD Heyeti Türkmenlerin Durumunu Yerinde İnceledi

AFAD heyeti, Türkmen sığınmacıların insani durumunu yerinde görmek ve Türkiye'nin kuracağı kamp için çalışmalarda bulunmak üzere Irak'ın Erbil kentine gitti.

04.08.2014 21:40  Güncelleme: 22:09

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) heyeti, Türkmen sığınmacıların insani durumunu yerinde görmek ve Türkiye'nin kuracağı kamp için çalışmalarda bulunmak üzere Irak'ın Erbil kentine gitti. Ayrıca AFAD'ın koordinatörlüğünde yerlerinden edilmiş Türkmenlere yapılan insani yardımlara ilişkin de bilgi verildi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, AFAD, Kızılay ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) yetkililerinden oluşan heyetin, Erbil'deki Hazer Çadır Kampı'nı ziyaret ettiği belirtti. Sığınmacı ailelerle görüşen heyet, kamptaki sorunlar ve ihtiyaçlar hakkında ön incelemede bulundu.

AFAD heyeti, daha sonra Duhok'a geçerek, Türkiye'nin Fişabur'da kuracağı 20 bin kişilik kamp için alanda inceleme yapacak.

AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, Duhok'un Fişabur bölgesinde Türkiye'nin, Türkmen sığınmacılar için kuracağı kamp çalışmalarını başlatacaklarını söyledi. Fatih Özer, "Çok hızlı bir şekilde kampı tamamlayarak, okul, cami ve inşaatlarda kalan Türkmen kardeşlerimizi, daha derli toplu bir yaşam alanına kavuşturmak istiyoruz" dedi.

-"KUZEY IRAK'A 92 TIR İNSANİ YARDIM GÖNDERDİ"-

Türkiye'nin, Irak'ta iç karışıklıkların başladığı ilk günden beri Irak'ta Türkmenlerin yanında olduğu belirtilen açıklamada, "Bugüne dek Başbakanlık AFAD koordinasyonu altında Kuzey Irak'a 92 TIR insani yardım gönderdi" denildi.

Açıklamada, Başbakanlık AFAD'ın 12 Haziran'dan bu yana süren insani yardım faaliyetleri kapsamında, bugüne kadar toplamda, 10 bin 904 kişilik gıda kolisi, 12 bin 500 kişilik çadır, 10 bin battaniye, 441 bin 539 kutu ilaç, 2 bin mutfak seti ve yaklaşık 2 bin yataklık insani yardım malzemesini Irak'ta yerinden edilmiş, yardıma muhtaç insanlara ulaştırdığı belirtildi.

Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile STK'ların Irak'a yaptığı insani yardımların da ilk günden beri elbirliği içinde devam ettiği belirtilen açıklamada, devlet kurumları ile STK'ların bölgeye yaptığı yardımlara ilişkin olarak şu bilgiler verildi:

"- Türk Kızılayı, bölgeye 17 çok amaçlı çadır, 3.815 adet battaniye, 888 adet yatak, 97.824 adet 1,5 litrelik su, 1.358 gıda kolisi, 25 ton bulgur, 20 ton makarna, 23 ton kuru gıda, 232.262 adet bisküvi, 282.240 adet kek, 120.000 adet çikolata, 2.106 adet muhtelif ev malzemesi, 192 adet muhtelif giyim, 327 adet ayakkabı, 20 ton hijyen malzemesi ve 21.600 paket süt sevk etti.

-Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yerelden temin edilen 3.000 ailelik gıda ve hijyen malzemesini, bölgedeki AFAD ekibi ile birlikte Tillkeyf ve çevresinde ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

- Sağlık Bakanlığı da Irak'taki iç karışıklıklardan etkilenen insanların sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için 441.539 kutu ilaç gönderdi.

-Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, 5.500 gıda kolisi, 1.100 giysi kolisi, 275 battaniye ve 10 ton bulgur,

- Ankara Ticaret Odası (ATO) 3 bin gıda kolisi,

- Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Sanayi Odası, 1.200 koli gıda paketi,

- Adana Büyükşehir Belediyesi ise 44.800 kutu ilaç ve tıbbi malzeme ile 10 adet tekerlekli sandalye, insani yardım malzemesi sağladı."

-SIFIR NOKTASINDA İNSANİ YARDIM DAĞITIM MERKEZİ KURULDU-

Açıklamada, AFAD'ın Irak'ta yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle yerlerinden edilmiş insanlara yönelik insani yardım faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla, 7 Temmuz'da Şırnak'ın Silopi ilçesinde, Sıfır Noktasında İnsani Yardım Dağıtım Merkezi kurduğu kaydedilirken, "Irak'taki insani krizin mağdurlarına yapılacak yardım faaliyetleri, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda sınırın sıfır noktasındaki İnsani Yardım Dağıtım Merkezi'nde kurulan 4 lojistik çadır ve 1 Mobil Koordinasyon Merkezi aracılığıyla koordine ediliyor.

Bu çerçevede, ülkemizdeki hayırsever şahıslar ve sivil toplum kuruluşlarınca temin edilen kullanılmamış kıyafet, battaniye, gıda, temizlik, hijyen malzemeleri ve diğer tüm insani yardım malzemeleri Habur'daki koordinasyon merkezinde toplanıyor ve Başbakanlık AFAD koordinasyonunda Irak'ın iç bölgelerinde yardıma muhtaç insanlara ulaştırılıyor" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel AFAD Heyeti Türkmenlerin Durumunu Yerinde İnceledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement