Afyonkarahisar'da "2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu" - Son Dakika
Yerel

Afyonkarahisar'da "2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Türkiye'nin enerji talebindeki artış açısından dünya sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

17.01.2013 19:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Türkiye'nin enerji talebindeki artış açısından dünya sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Yazar, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteklediği, 7 üniversitenin işbirliğiyle düzenlenen "2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yıllık enerji talebinde dünya ortalamasının çok üzerinde artış olduğunu belirterek, bazı yıllar bu artışın yüzde 11-12'lere ulaştığını kaydetti.

"Türkiye, enerji talebindeki artış açısından dünya sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor" diyen Yazar, şöyle konuştu:

"Türkiye'de, düşük kalitede kömür, az miktarda doğalgaz ve petrol kaynağı bulunuyor. Bunun yanında yükselen enerji talebi artışı dikkate alındığında, enerji politikasında ilk olarak başvurulması gereken tedbir yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Türkiye, enerjiyi 'en verimsiz kullanan' ülkelerden biri olmasa da, 'verimsiz kullanan' ülkeler arasında değerlendiriliyor. Enerjinin daha verimli kullanılması yönünde tedbirler alınıyor. Ayrıca Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her hal ve durumda arttırılması hedeflendi ve bununla ilgili 2005 yılında yasal düzenleme yapıldı. 2005'teki Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun ardından, 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu ve Jeotermal Kanunu çıkartıldı. 2009 yılında ise hedeflerin ortaya konulmasını, bu alandaki yatırımcının önünü görebilmesini amaçlayan Enerji Güvenliği Strateji Belgesi yayınlandı."

-Biokütle kaynaklarından elektrik üretimi-

Yazar, Enerji Güvenliği Strateji Belgesi ile yenilenebilir enerji açısından ortaya birçok hedefin konulduğunu bildirdi.

Hedeflerden birinin, elektrik üretiminde şu anda mevcut potansiyelin yüzde 40-45 oranın kullanılan su kaynaklarının 2023 yılı itibariyle oranına artırmak olduğunu anlatan Yazar, "Bir diğer hedef de, 2005 yılında 19 megawatt civarında kurulu güce sahip olan rüzgar enerjisini, 2023 yılı itibariyle 20 bin megawatt gibi bir güce ulaştırmak. Jeotermalde ise 2023 yılı itibariyle 650 megawattlık bir kurulu güce sahip olmak. Belirlenen bir diğer hedef de biokütle kaynaklarından elektrik üretimiydi. Türkiye biokütle enerjisiyle ilgili bu yıl çalışmalar yapacak" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Erkaya da "Güneş Pili Yapılarındaki Son Teknolojiler" başlıklı sunum yaptı.

Sunumun ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Yazar, programa yurt dışından katılan Prof. Dr. Socrates Kaplanis, Prof. Dr. Fatih Karanfil ve Prof. Dr. Mitko Stoev'e plaket verdi.

Muhabir: Serdar Yılmaz/ Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Afyonkarahisar'da '2. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Kış Okulu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement