Ağrı Dağı Yabancı Öğrencilere Tanıtıldı - Son Dakika
Yerel

Ağrı Dağı Yabancı Öğrencilere Tanıtıldı

Ağrı Dağı Yabancı Öğrencilere Tanıtıldı

Iğdır'a gezi amacıyla Polonya, İspanya, Estonya ve İtalya'dan gelen öğrencilere Ağrı Dağı ile ilgili tanıtım yapıldı.

08.04.2014 13:41

Iğdır'a gezi amacıyla Polonya, İspanya, Estonya ve İtalya'dan gelen öğrencilere Ağrı Dağı ile ilgili tanıtım yapıldı.

Iğdır Anadolu Lisesi'nin Polonya, İspanya, Estonya ve İtalya'dan gelen proje ortaklarından 4 öğretmen ile 24 öğrenciye, Iğdır Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Müdürlüğü tarafından Ağrı Dağı'nın dünyadaki önemi ve bitki çeşitliliği konusunda bilgilendirme konferansı ve tanıtımı yapıldı. Slayt gösteri eşliğinde Ağrı Dağı'nın bitki çeşitliliği ve florası, turizmdeki önemi hakkında sunum yapan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, Ağrı Dağı'nın tarihi birçok kültürel misyonu üstlendiğini, bir destan ve efsaneler diyarı olduğunu söyledi. Ağrı Dağı'nın sır dolu olduğuna vurgu yapan Türkoğlu, "Kendisine atfedilen dini ve efsanevi özelliği ile meşhur Ağrı Dağı'nın önem ve şöhretini arttıran dini-efsanevi husus, büyük tufandan sonra Hz. Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'nda karaya oturduğu inancıdır. Bu özelliği ile dinler tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir. Marco Polo'nun, 'hiçbir zaman çıkılmayacak' diye söz ettiği Ağrı Dağı başında kardan beyaz şapkası, doğanın muhteşem başyapıtlarından biridir. Öncelikle sönmüş bir volkan olması ile muhteşemdir. Ağrı Dağı; yüksekliği, bitki örtüsü, kliması, efsaneleri ve çevresindeki yaşam zenginlikleri ile muhteşemdir. Ağrı Dağı'nın yanında Küçük Ağrı Dağı, batı yamacında krater Küp Gölü var. Bir kuyu gibi derinliktedir. Gölün dört bir yanı fırdolayı kırmızı, keskin, bıçak ağzı gibi ışıltılı kayalarla çevrilidir. Kayalardan göle kadar daralarak inen yumuşak bakır renkli toprak aşıntıdır. Bakır renkli toprağın üstüne yer yer çimen serpilir. Sonra gölün mavisi başlar. Bu mavi bambaşka bir mavidir. Hiçbir suda, hiçbir mavide böyle güzel bir mavi yoktur. Baharla birlikte karlar erimeye başlayınca buralarda başka bir canlılık başlar. Gölün kenarları parlak ve güzel çiçeklerle dolar. Çiçeklerin renkleri parlaktır. En küçük bir çiçek bile mavi, kırmızı, sarı, mor, kendi renginde çok uzaklardan bir renk pırıltısı olarak keskin kokularını etrafa saçarlar" şeklinde konuştu.

"AĞRI DAĞI KIŞ VE YAZ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİDİR"

Ağrı Dağı'nın kış ve yaz turizmi için önemli bir özelliğe sahip olduğuna vurgu yapan Türkoğlu, "Ağrı Dağı doğa yürüyüşü, tırmanma, mağara, yayla ve sağlık turizm faaliyetlerine elverişlidir. Kış sporları ile ilgili aktiviteden faydalanma süresi uzundur. Ağrı Dağı'nda yayla turizmi, bitki inceleme-araştırma, çim kayağı, kayak sporları, yamaç paraşütü, mağara turizmi, termal turizmi, dağ sporları, kampçılık, dağ yürüyüşü, dağ bisikleti, dağ rallisi, atlı sporlar yapılacak potansiyele sahiptir" diye konuştu.

Program; Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz'ın konuk öğrencilere İngilizce hitabının arından, 'Iğdır ve Ağrı Dağı'nın Flora ve Faunası Fotoğraf Sergisi'nin açılması ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ağrı Dağı Yabancı Öğrencilere Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement