Ahmet Taşgetiren; "Türkiye'nin Türkiye Olma Mücadelesi Devam Etmeli" - Son Dakika
Yerel

Ahmet Taşgetiren; "Türkiye'nin Türkiye Olma Mücadelesi Devam Etmeli"

Ahmet Taşgetiren; "Türkiye\'nin Türkiye Olma Mücadelesi Devam Etmeli"

Star Gazetesi yazarlarından Ahmet Taşgetiren, bu yıl altıncısı düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nın son gününde okurlarıyla buluştu.

25.05.2014 16:03

Star Gazetesi yazarlarından Ahmet Taşgetiren, bu yıl altıncısı düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı'nın son gününde okurlarıyla buluştu. Türkiye ve İslam dünyasına yönelik gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Taşgetiren, "Türkiye'nin Türkiye olma mücadelesi artarak devam etmelidir. Türkiye gücünü ne kadar fonksiyonel hale getirirse pazarlık gücü de artar. Türkiye'yi şuanda yöneten kadronun bu iradede olduğunu düşünüyorum" dedi. Kocaeli Kitap Fuarı'nda bu yıl ikinci kez okurlarıyla buluşan Star Gazetesi Yazarı Ahmet Taşgetiren konuşmasına Miraç Kandili'ni kutlayarak başladı.

Taşgetiren Kitap Fuarı'nda Türkiye'de ve İslam Dünyası'ndaki gündeme ilişkin yorumlarını dile getirdi. Konuyu değerlendirirken resmin bütününe göz atmak gerektiğini söyleyen Ahmet Taşgetiren, Türkiye'nin yaklaşık 100 yıldır Türkiye olma mücadelesi verdiğini anlattı. Bu yüzyıllık periyotta Osmanlı'nın kaybedildiğine vurgu yapan Taşgetiren, "20. yüzyılın başında İslam Dünyası böyle bir operasyon geçirdi. Türkiye, İran ve Afganistan dışındaki İslam coğrafyası sömürge statüsüne girdi. Bu statüyü İslam kabul etmez. Çünkü özgürlük müslümanın olmazsa olmazıdır" şeklinde konuştu.

Taşgetiren, sömürge statüsüne girmeyen Türkiye gibi ülkelerde ise, sömürgecinin farklı bir politika empoze etmeye çalıştığını kaydetti. Buna örnek olarak başörtüsü sorununa dikkat çeken Ahmet Taşgetiren, "Bu konuyla ilgili sorunları son yıllarda aştık. Ama geçmişte sadece ezan üzerindeki operasyon bile toplumla girilen zıtlaşmayı gösterir" dedi.

Ahmet Taşgetiren, Türkiye'nin yaşadığı askeri darbe ve müdahalelere yönelik de önemli değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin 5 askeri darbenin yanı sıra 28 Şubat ve 27 Nisan e-muhtıra gibi müdahalelere maruz bırakıldığını anlatan Taşgetiren, AK Parti'nin 2008 yılındaki kapatma davasına da işaret etti. Yüzde 48 halk desteği alan bir partiye kapatma davası açıldığını hatırlatan Taşgetiren, "Karar altıya beş kapatılsın şeklinde ortaya çıktı ancak bu kapatma için yeterli olmadı. AK Parti'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı olması nedeniyle altında Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın da imzası olduğu ceza verildi. AK Parti ipten döndü. Menderes'e yapılmak istenen 2008'de AK Parti'ye yapılmak istendi. Adeta kapatmayalım ama bir tokat atalım dendi" diye konuştu.

Taşgetiren bugün gelinen noktada ise ülkenin bir normalleşme dönemi yaşadığını kaydetti. Başörtüsü sancısının bitmeye başladığını ifade eden Taşgetiren, "Toplumun kendi değer yargılarının sisteme yakınlaştığı bir topluma gidiyoruz" dedi.

Büyük ilgiyle izlenen söyleşide Ahmet Taşgetiren Türkiye'nin dünyadaki konumu ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin kendisi olma meselesinin Avrupa ve ABD'yi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Taşgetiren, özellikle son dönemde ortaya çıkan "Türkiye eksen kayması yaşıyor" söyleminin altındaki ifadeye dikkat çekti.

Türkiye'nin bu eleştiriyi İran konusunda Avrupa ve ABD'den farklı düşünmesi nedeniyle aldığını hatırlatan Taşgetiren söz konusu süreci okurlarına şöyle özetledi: "İran'ın uranyumu zenginleştirmesi konusunda Türkiye farklı bir duruş sergiledi. Nükleer silaha karşı olduğunu ancak İran'ın da sahip olduğu bu zenginliği bilimsel niyetle kullanmasının hakkı olduğunu söyledi. İran'ın uranyumu nükleer silah için kullanması ile ilgili ortada somut bir bulgu olmadığını ifade eden Türkiye ancak bu silahın hali hazırda başta İsrail olmak üzere birçok ülkede bulunduğunu ancak Avrupa ve ABD'nin buna ses çıkarmadığını yüksek sesle belirtti. İşte o zaman Türkiye uslu olmadı. Ayağa basarsan uslu olmazsan, eksen kayması yaşarsın."

Türkiye'nin aynı sesi Suriye ve İsrail'de yükselttiğini örnekleriyle anlatan Taşgetiren Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bu nedenle Avrupa'nın gözünde "başka bir İslam dünyasını gönlünde taşıyan adam" olarak göründüğünü söyledi.

Bugün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devrilmesiyle kimlerin mutlu olacağına dikkat çeken Taşgetiren, "ABD'deki neoconlar, İsrail, belki Merkel ve Hollande sevinir. Ama şunu biliyorum ki, Avrupa'daki Müslüman toplulukların gözündeki heyecanı görüyorum. Türkiye'nin Türkiye olma mücadelesi devam etmeli" şeklinde konuştu.

Taşgetiren söyleşisinin sonunda Türkiye'nin Türkiye olma mücadelesinin artarak devam etmesi gerektiğini tekrarlardı ve "Türkiye gücünü ne kadar fonksiyonel hale getirirse pazarlık gücü de artar. Türkiye'yi şuanda yöneten kadronun bu iradede olduğunu düşünüyorum" dedi.

Taşgetiren söyleşinin ardından Kocaeli Kitap Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fuara ikinci kez katıldığını hatırlatan Taşgetiren, Türkiye'de bir yerel yönetimin böylesine önemli bir kültürel faaliyeti gerçekleştirmesine değinen Taşgetiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni organizasyon için tebrik etti. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ahmet Taşgetiren; 'Türkiye'nin Türkiye Olma Mücadelesi Devam Etmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement