Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam - Son Dakika
Güncel

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam

Kocaeli’nde ’Şiddete Maruz Kalan Kadınlar için Koruyucu Önlemler Projesi’ kapsamında alınan minibüslerin anahtar teslim törenine katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, “Niyetimiz ve arzumuz bir gün kadın konuk evlerini tamamen kapatmak; bir gün bunlara hiç ihtiyacımız olmayan bir ülke yaratmak” dedi.

11.09.2014 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nde 'Şiddete Maruz Kalan Kadınlar için Koruyucu Önlemler Projesi' kapsamında alınan minibüslerin anahtar teslim törenine katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, "Niyetimiz ve arzumuz bir gün kadın konuk evlerini tamamen kapatmak; bir gün bunlara hiç ihtiyacımız olmayan bir ülke yaratmak" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şiddete maruz kalan kadınlara destek olmak amacıyla düzenlenen 'Şiddete Maruz Kalan Kadınlar için Koruyucu Önlemler Geliştirilmesi Projesi' kapsamında, toplam 77 ilde açılan kadın konukevlerinde kullanılmak üzere 135 adet minibüs Avrupa Birliği tarafından hibe edilen fonlarla alındı.

Programda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, "Bakanlığımız kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğuna dair inançla çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir" diyerek şunları söyledi:

"Uluslararası tüm gelişmelere rağmen, millet olarak bizim bütün mesafe katedişlerimize rağmen kadına yönelik şiddet bütün dünyada 21. yüzyıla taşınan en önemli sorunlardan biri olma özelliğini maalesef halen taşıyor. Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Bu problem sosyal, kültürel ve ekonomik yönden insani gelişme önünde çok büyük bir engeldir. Ayrıca şiddetin kuşaktan kuşağa aktarılması da toplumda bir şiddet eğilimi oluşmasını da beraberinde getiriyor. Bakanlığımız kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğuna dair inançla çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Çalışmalar çok geniş bir yelpazede, tüm tarafların kapsamlı iş birliği, koordinasyonu ve ortak duruşuyla sürdürülüyor. Kadına şiddetle mücadelenin başarıya ulaşması ancak disiplinler arası bir yaklaşımla ve çok taraflılık anlayışıyla mümkün olacak bir mücadeledir. Bunun başarıya ulaşması önleme çalışmaları, koruyucu hizmetler, caydırıcı düzenlemeler ve kapsamlı politikalar çerçevesinde ancak mümkün olabilir. Ülkemizde 729 kadın konuk evinde 3327 kapasiteyle bugün itibarıyla hizmet veriyoruz. Kadın konuk evlerinden 2014 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında 7 bin 80 kadın ile beraberlerindeki 3 bin 270 çocuk, toplamda 10 bin 355 kişi yararlanmış. Kapasitemiz şu anda bu korumaya ve yararlanmaya yeterli durumda. İhtiyaç halinde hemen kapasite artırımına gidiyoruz. Ama niyetimiz ve arzumuz bir gün bunları tamamen kapatmak; bir gün bunlara hiç ihtiyacımız olmayan bir ülke yaratmak. Bakanlık olarak kadına yönelik şiddet kapsamında kadına yönelik hizmetlerde sayısal anlamda hizmet kapasitemizi artırmanın yanı sıra hizmet kalite ve standardının artırılması da temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu amaç doğrultusunda Avrupa Birliği projelerini son derece önemsiyoruz. Hizmet standartlarımızı artırmak ve verilen eğitimlerin iş birliği yaptığımız kurumlarda kalıcı olmasını sağlamak amacıyla 10 milyon avro bütçeli 'Aile içi Şiddet ile Mücadele Projesi'ni uygulamaya koyduk. 2014-2016 yılları arasında yürütülecek 'Aile içi Şiddet ile Mücadele için Kadın Konuk Evleri Projesi' kapsamında başta kurumsal hizmet birimlerimizin kapasitelerinin artırılması olmak üzere şiddet mağduru kadınlara sağlanacak destek hizmetlerinin geliştirilmesi yolunda 26 ilimizde kadına yönelik destek çalışmalarının güçlendirilmesini hedefliyoruz."

Programda söz alan Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ise, "Bakanlığımızın kullanımına yönelik AB tarafından fonlanması sağlanan bu ihalede bakanlığımıza bizlere güvendiği için çok teşekkür ederiz. Bugün teslim ettiğimiz araçlarımızın toplumsal bir yaranın çözümüne katkıda bulunacak bir projede kullanılacak olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Şiddete maruz kalan kadınlarımızın korunması amacıyla kullanılacak olan 135 minibüs Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a Türkiye'nin 77 ilinde görev yapacak ve inanıyorum ki bakanlığımızın bu yöndeki çabaları için de önemli bir katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise, "Bakanlığımız AB komisyonu katkılarıyla şiddete maruz kalan kadınları korumayı ve kalkındırmayı amaçlayan büyük bir proje yönetiyor. Türkiye'nin en fazla önem verdiği projelerden birine destek olmanın büyük gururunu yaşıyoruz" dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Zombati ise, "Bugün şiddet mağduru kadınlara yönelik korumanın artırılması projesi kapsamında satın alınan araçların teslim töreninde bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Kadına karşı şiddet yaygın ama yeterince ihbar edilmeyen bir insan hakkı ihlalidir. Bu ihlal sadece kadınları değil, bütün toplumu etkilemektedir. Kadına şiddet konusunda artık Avrupa düzeyinde bulunan düzenlemeler bulunmaktadır. Kadına yönelik şiddet konusunda AB genelinde yapılan araştırmaya göre şiddete uğrayan kadınların büyük çoğunluğu polise veya herhangi bir yetkiliye bildirilmemektedir. İhbarların bu denli az olması kadına şiddetin önlenmesi ve cezalandırılması konusunda yetkililerin elini kolunu bağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ise, "Heyecan verici bir projenin ilk ayağını gerçekleştiriyoruz. Şiddete uğrayan kadınlarımızın korunması için hizmet veren 135 aracın 77 ilde dağıtılacağı bir projede bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi uluslararası alanda kadına yönelik şiddette tek ve ilk sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi, bildiğiniz gibi 10 ülkenin parlamentosunun da onaylanmasıyla birlikte 1 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Bu sözleşmeye göre bizler 6284 sayılı Aile Yapısının Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi konulu kanunu çıkararak ülkemizde çeşitli yaptırımların uygulanmasını sağladık" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, 9 ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlerine araçların anahtarlarını temsili olarak teslim etti. Ford Otosan Gölcük Üretim Tesislerinde düzenlenen anahtar teslim törenine; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Zombati, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, milletvekilleri, belediye başkanları ve Ford Otosan çalışanları katıldı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement