AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: (3) "Kim ne derse desin kim Türkiye'yi ne şekilde, yurt içinde ve yurt dışında itham etmeye, karalamaya kalkışırsa kalkışsın, Türkiye çevredeki bütün halklar için bir sığınak, bir liman, bir dost olmaya devam edecektir" "Türkiye ile ilgili uluslararası medyada sürdürülen.

02.11.2014 19:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kim ne derse desin kim Türkiye'yi ne şekilde, yurt içinde ve yurt dışında itham etmeye, karalamaya kalkışırsa kalkışsın, Türkiye çevredeki bütün halklar için bir sığınak, bir liman, bir dost olmaya devam edecektir" dedi.

Partisinin 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında konuşan Davutoğlu, çevre ülkeler ve bölgelerin istikrara kavuşması için Türkiye'nin elinden gelen bütün çabayı göstereceğini belirterek toplantının dış politika oturumunda da arkadaşlarının bunda mutabık kaldığını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin siyası istikrarı ve ekonomik kalkınmasını sürdürebilmek için, çevredeki bu ateş çemberinden Türkiye'yi azade kılmak, beri tutmak için ne gerekiyorsa her türlü tedbiri alacaklarını kaydetti. Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu yangının ülkemize sirayet etmemesi için gelecek nesillere zihnen parçalanmış ya da kültürel olarak ötekileştirilmiş bir ülke bırakmamak için çevremizdeki bu yangının Türkiye'ye sirayet etmemesi anlamında her türlü tedbiri alacağız. Çevre bölgelerde sadece Suriye ve Irak'ta değil, bütün Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Kafkasya'da, Orta Asya'da kardeş halklarımız, bizimle tarihi paylaşmış kardeş halklarımız, bize dönük herhangi bir taleple geldiklerinde, bir an bile tereddüt etmeden onların taleplerine her türlü imkanımızla karşılık vermeye çalışacağız. Nasıl ülke içinde ayrım gözetmiyorsak nasıl bizim felsefemizde vatandaşlık ilkesi söz konusu olduğunda, etnik, mezhebi, dini ayrım söz konusu değilse çevre, dost ve komşu halklar için de aynı prensip geçerlidir. Suriye'den gelen bir kardeşimize, nasıl Türkiye'de bu salonda bulunan değişik bölgelerden gelen vatandaşlarımıza bir soru sormadığımız gibi, bizden yardım isteyen kardeşlerimize de sen Arap mısın, Kürt müsün, Türkmen misin, Şii misin, Sünni misin diye sormayız. Bu bizim temel inanç ve ilkelerimize de siyaset felsefemize de aykırıdır."

-"Bütün halklar için bir sığınak, bir liman, bir dost"-

Kim ne derse desin, kim Türkiye'yi ne şekilde, yurt içinde ve yurt dışında itham etmeye, karalamaya kalkışırsa kalkışsın, Türkiye'nin çevredeki bütün halklar için bir sığınak, bir liman, bir dost olmaya devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

" Kobani'den gelen Kürt kardeşimiz, Tal Abyad'dan gelen Akçakale'ye geçen Arap kardeşimiz, Bayır Bucak'tan gelip Yayladağı'ndan Hatay'a giren Türkmen kardeşimiz arasında bir fark görmedik, görmeyeceğiz. Zaten temel, ilkesel anlayış farkı da buradan çıkıyor. Başka partiler, 'Şu etnik gruba sahip çıkalım, diğerlerine ne olursa olsun hiç önemli değil' diyorlar. İşte HDP'nin yaptığı gibi. Suriye'deki etnik ayrışmayı Türkiye'ye yansıtmaya çalışıyorlar. ya da diğer partiler de 'Şu kökenden olursa yardım edelim, şu kökenden olmazsa yardım etmeyelim veya en azından uzak duralım' gibi bir anlayışla ayrımcılık yapıyorlar. Bizim için bu ayrımcılıkların hepsi gayriinsanidir, gayrimillidir. İnsani ve milli politikamız bunların hepsine sahip çıkmayı gerekli kılar. Bundan sonra da bu politikamızı devam ettireceğiz.

Türkiye ile ilgili uluslararası medyada sürdürülen belli terörist gruplarla alakalandırma çabalarına, içeriden yardım edenler de uluslararası medyada bunun öncülüğünü yapanlar da aslında Türkiye'ye karşı kurulan tuzağın piyonlarıdır. Türkiye hiçbir dönemde, hele hele AK Parti dönemlerinde herhangi bir radikal grubu, terör grubunu, şiddet grubunu desteklememiştir, desteklemeyecektir. Onlara nasıl karşı çıkmışsa halkının üzerine varil bombaları yağdıran, kimyasal silah kullanan, Scud füzeleri göndererek, 300 bin masumu katleden Suriye rejimine ve benzer rejimlere de karşı çıkmıştır. Karşı çıkmaya devam edecektir. Bu açık ve şeffaf politikamız sürdürülecek."

-"(Avrupa hepimizin ortak kıtasıdır) demeye devam edeceğiz"-

Türkiye'nin başta Avrupa Birliği perspektifi olmak üzere, dünyayla bütünleşme çabalarını sürdüreceğini, bu konuda da toplantıda mutabık kalındığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği ve Avrupa içindeki özellikle ekonomik kriz sonrasında tırmanan yabancı düşmanlığını ve Avrupa kıtasını, ortak kıtamızı tek bir etnik ya da dini yapıyla izah etme çabalarına karşı biz Brüksel'de de dünyanın her yerinde de bir Avrupalı olarak, 'Avrupa hepimizin ortak kıtasıdır, bütün dinlerin, bütün milletlerin ortak kıtasıdır' demeye devam edeceğiz ve özgürlük ve demokrasi prensipleri etrafında Avrupa Birliği standartlarının üzerine çıkarak, Ankara kriterlerini uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz."

Başbakan Davutoğlu, Avusturalya'da 10 gün sonra yapılacak G-20 zirvesine katılacağını ve Türkiye'nin 2015 yılında G-20 dönem başkanlığını üstleneceğini, 2016 yılında BM İnsani Zirvesi'ne Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını hatırlattı. Davutoğlu, zirvelerde Türkiye'nin küresel bir aktör, vicdan ülkesi olma özelliğinin gereğini yapmaya kararlılıkla devam edeceklerini anlattı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement