AK Parti Genişletilmiş İl ve Belediye Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AK Parti Genişletilmiş İl ve Belediye Başkanları Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücretin devlet tarafından değil işveren ve işçinin mutabakatıyla belirlendiğini ifade ederek, "TÜSİAD, 'Ben Kılıçdaroğlu'nun görüşünü destekliyorum.

20.05.2015 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, asgari ücretin devlet tarafından değil işveren ve işçinin mutabakatıyla belirlendiğini ifade ederek, "TÜSİAD, 'Ben Kılıçdaroğlu'nun görüşünü destekliyorum. Asgari ücret bin 500, 2 bin lira, 2 bin 500 lira olsun' desin. Karşımıza perde gerisinden çıkmasınlar, açıkça çıksınlar" dedi.

Davutoğlu, partisinin genel merkezindeki genişletilmiş il ve belediye başkanları toplantısında, ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu, AK Parti'nin vizyonunu anlattı.

Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin ekonomi perspektifinin makro hedefler ve her toplum kesimini ilgilendiren mikro düzenlemeler olduğunu belirtti.

Eskiden devletin zengin, milletin fakir olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Hortumcuların olduğu dönemde hortumcular zengindi, devlet de fakirdi, geniş halk kesimi de fakirdi. Bankalar batarken hortumlayanlar zenginleşti, devlet ise memurunun maaşını ödemeyecek hale düşürüldü, halk kesimleri fakirleştikçe fakirleşti. O çarpık yapıyı küresel krize rağmen yerle bir ettik" diye konuştu.

Dünya ekonomisinin 1990'lı yıllarda büyürken Türk ekonomisinin 200 milyar dolardan 230 milyar dolara ulaştığını anlatan Davutoğlu, küresel krizle dünya ekonomisi küçülürken Türk ekonomisinin 230 milyar dolardan 830 milyar dolara çıktığını vurguladı.

"Akıllı çılgın projeler"

Hedeflerinin bütün bu birikim üzerinden niteliksel dönüşüm gerçekleştirmek olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Elde ettiğimiz birikimi sıçrama gerçekleştirerek başka bir düzeye taşıyacağız. Rahmetli Özal'ın 'çağ atlamak' diye bir tabiri vardı, biz çağ atlattık Türkiye'ye, şimdi ikinci çağ atlatmanın eşiğindeyiz. Ulaştırmada şimdiki hedefimiz otoyolları inşa etmek, otoyolları yaygınlaştırmak. İstanbul- İzmir otoyolu, İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate, Bursa-İzmir arasını 1,5 saate indirecek. İstanbul'dan Gaziantep'e kadar otoyolu kesintisiz yapmak ve Habur'a kadar otoyol yapacak vizyonu barındırmak. Konvansiyonel trenlerin rehabilitasyonundan hızlı trene, şimdiki yeni projemizle süper yüksek hızlı trene geçmek, Ankara-İstanbul arasını 1,5 saate indirmek, biz bunu zikrediyoruz, AK Parti'nin vizyonunu soruyorlar. Bunlar geçmiş tabirle, çılgın projelerdir ama aynı zamanda akıllı çılgın projelerdir. Kılıçdaroğlu'nun ise akılsız, çılgınlaşmaya çalışan projeleri var. Biz akılla cesareti yan yana getirip çılgın proje üretiyoruz. Palavrayla yüreksizliği yan yana getirmek değil."

Bursa'nın da dahil olmasıyla Anadolu'nun ilk başkentleri Konya, Bursa, İstanbul ve Cumhuriyet'in başkenti Ankara'nın yüksek hızlı trenle birbirine bağlanacağını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin en büyük iki turizm destinasyonu Antalya ile İstanbul ve Antalya ile Kapadokya arasında da hızlı tren yapacaklarını kaydetti. Davutoğlu, "Bunlar proje değilse projeyi nerede arıyorlar? Toplam 3 bin 567 kilometrelik hızlı tren projesini 2023'e kadar hayata geçirmeye kararlıyız" dedi.

"Vizyon, dünyadaki ilk üç katlı tünel"

Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni sadece İstanbul'un ulaşımı bağlamında yapmadıklarını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"İstanbul'u birbirine bağlarken Asya ile Avrupa'yı, Londra ile Pekin'i, kıtaları birbirine bağlıyoruz. Kadim dönemde Anadolu'yu ticaret merkezi kılan İpekyolu tren hatlarıyla buluşacak. İstanbul'a dünyanın en büyük havaalanını Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmek için değil İstanbul'u 16'ncı yüzyılda olduğu gibi tekrar dünyanın en büyük ticaret merkezi yapmak için yapıyoruz. 2013 Mayısı'nda IMF'ye borçlarımızı ödeyip, İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanının temelini attığımızda, üçüncü köprünün temelini attığımızda, Gezi olaylarıyla Türkiye'nin istikrarsızlaştırılmaya çalışılmasını kimse tesadüf olarak görmemeli. İstanbul havalimanının dünyanın en büyük havalimanı olmasından kimler rahatsız oluyorsa o gün de AK Parti'nin karşısındaydılar, bugün de karşısındalar, yarın da karşısında olacaklar. Onlar karşımızda olsunlar, biz vizyonumuzdan bir milim dahi sapmadan Türkiye'yi küresel güç, İstanbul'u dünyanın merkezi yapmaya kararlıyız. Vizyon soruyorlar. Dünyada ilk defa üç katlı tünel. Biz bunu seçim kampanyası parçası haline getirme telaşı içine girmedik. Bu ulaştırma projeleri üzerinden Türkiye'de niteliksel dönüşümü ve kentlerimizin niteliksel sıçramasını gerçekleştiriyoruz."

Davutoğlu, sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında şehir hastanelerinden örnekler vererek, "Böyle bir Türkiye mi istersiniz, Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu, hastaların sabah 5'te, 6'da hastane kapısında nöbet tutarken vefat ettiği Türkiye mi" diye sordu.

Eğitimde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vereceklerini, ihtisas üniversiteleri kuracaklarını anlatan Davutoğlu, organik tarımı geliştirmeyi, sulanmayan ve toplulaşmamış arazi bırakmamayı hedeflediklerini vurguladı.

-"Kılıçdaroğlu, yalanı tekrar ediyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 17 milyon kişinin aylık 200 liranın altında yaşadığını söylediğini anımsatan Davutoğlu, "Öğrencinin aldığı burs 330 liraysa nasıl 17 milyon kişi 200 liranın altında yaşıyor, izah etsin. 'Yalan söylüyorsun' diyorum, hala tekrar ediyor çünkü eline ezbere kağıtlar veriliyor. Bu memleket böyle geçici yalanlarla iktidara gelenlerden çok çektiği için sadece icraata bakar" diye konuştu.

Maden işçileriyle ilgili yapılan düzenlemeleri hatırlatan Davutoğlu, maden işverenlerinin sorunlarını da çözdüklerini ve işçilerin tümünün geri alınmasını sağlayacak düzenleme hayata geçirdiklerini kaydetti.

Davutoğlu, 3 yıl ustalık belgesi olanlara ve yok olmaya yüz tutmuş mesleklere faizsiz kredi verdiklerini, taşeronlukla ilgili düzenleme yaptıklarını, asli iş yapan karayolu taşeron işçilerinin seçim sonrası kadroya alınacağını anlattı.

Milletle ilgili manipülasyonlar fayda vermeyince emekliler üzerinden siyaset yapılmaya kalkıldığını ifade eden Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde, emeklilere sorun, nasıl muamele görüyorlardı? Bir emekli maaşı almak için kaç saat kuyrukta bekliyorlardı? Şimdi banka önünde emekli görüyor musunuz? Biz emeklilerimize hak etikleri her şeyi verdik ve vermeye devam edeceğiz" dedi.

Emekli maaşlarının artışlarından örnekler veren Davutoğlu, hiçbir zaman popülist politika benimsemediklerini, vermeyecekleri sözü söylemediklerini, verdikleri her sözü yerine getirdiklerini belirtti. Ülke ekonomisinin büyümesiyle her türlü iyileştirmeyi yapmaya kararlı olduklarını dile getiren Davutoğlu, emeklileri manipülatif, spekülatif politikacıların eline teslim etmeyeceklerini söyledi.

-TÜSİAD'a eleştiri

Davutoğlu, asgari ücretin devlet tarafından değil işverenle işçinin mutabakata varmasıyla belirlendiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanki fermanla belirleniyormuş gibi... TÜSİAD açıklama yapsın, her fırsatta Hükümeti eleştirmek için açıklama yapıyor. Asgari ücret bin 500 lira olursa kaç işyeri kapanır, 5 bin lira olursa açık iş yeri kalır mı, bunun hesabını versinler. Perde gerisinden muhalefet partilerine destek vermek değil çıksın açıkça destek versin. TÜSİAD, 'Ben Kılıçdaroğlu'nun görüşünü destekliyorum. Asgari ücret bin 500, 2 bin lira, 2 bin 500 lira olsun' desin, hadi TÜSİAD çıksın. Karşımıza perde gerisinden çıkmasınlar, açıkça çıksınlar. Konuşacaklarsa açıkça konuşsunlar. 'AK Parti gitsin de Türk ekonomisi çökse de bir çaresine bakarız' dediğiniz zaman o çöken ekonominin altında önce siz kalırsınız. İşveren örgütlerine sesleniyorum, bu ücretleri siz belirlediniz, biz belirlemedik. CHP Genel Başkanı asgari ücreti artırmaya bu kadar meraklıysa belediyenin elini tutan yok, İzmir Belediyesi çıkarsın asgari ücreti. İstismarın esası burada.

Seçim maskeleri indiriyor. 'İşveren kuruluşuyuz ama her konuda fikir beyan ederiz' deyip, eğitimle ilgili fikir beyan edeceksiniz, basınla ilgili fikir beyan edeceksiniz ama sizi temsil eden işveren kuruluşlarının belirlediği asgari ücret konusunda sus pus kesileceksiniz. Böyle olmaz. Biz açık ve net konuşuyoruz, mücadelemizi mertçe veriyoruz, karşımızda da mert görmek isteriz."

AK Parti il ve belediye başkanlarından, sağladıkları imkanları toplumun her kesimine anlatmalarını isteyen Davutoğlu, konuşmasını "Coşku olsun şiddet olmasın, kararlılık olsun tereddüt olmasın, vizyon olsun vizyonsuzluk ya da popülizm olmasın. AK Parti siyaseti bir ahlak, edep, haya ve vizyon siyasetidir. Bu vizyonun parçası olan bütün dava arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye tamamladı.

(Bitti)

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel AK Parti Genişletilmiş İl ve Belediye Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement