Akil İnsanlar Heyeti Mersin'de - Son Dakika
Güncel

Akil İnsanlar Heyeti Mersin'de

Akil İnsanlar Heyeti Mersin\'de

Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, son toplantılarını Mersin'de yapıyor.

14.06.2013 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, son toplantılarını Mersin'de yapıyor. Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda alınan notların devletin tüm kuruluşlarına yol haritası olması için verileceğini söyledi.

Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Mersin'deki sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle HiltonSA Otel'de bir araya geldi. Toplantıya, Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kadir İnanır, Lale Mansur, Tarık Çelenk, Muhsin Kızılkaya, Şükrü Karatepe, Öztürk Türkdoğan ve Hüseyin Yayman katıldı. Heyet üyesi Nihal Bengisu Karaca'nın katılmadığı toplantıda, iş ve emek dünyasının temsilcileri ile şehit ve gazi derneklerinin temsilcileri çözüm sürecine ilişkin fikirlerini paylaştılar. Sabah saat 09.00'da başlayan toplantı öğle saatine kadar devam etti.

Toplantı sonunda kısa bir açıklama yapan Heyet Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıda temsilcilerin konuşmalarının not edildiğini kaydederek, "Bu notların hepsi devletimizin tüm kurum ve kuruluşlarına yol haritası olması için verilecek. Ama bugün büyük olgunlukla gördük ki, Mersin'e yakışır şekilde herkes fikrini rahatlıkla, özgürce ifade edebildiler. Bunlar inşallah ülkemizin ayağına pranga olan bu sorunun çözümünde yol haritasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından toplantıya katılanlara bir tarafında Türkiye haritası, bir tarafında Türk Bayrağı olan yap-boz dağıtılarak, toplu fotoğraf çektirildi.

"HİÇBİR ŞEY BU SÜRECİ GÜNDEM DIŞI BIRAKMASIN"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan heyet üyesi sanatçı Kadir İnanır, 2 aylık Akdeniz Bölgesi çalışmalarının son bölümünde Mersin'de herkesin örnek olarak alması gereken müthiş bir toplantı yaptıklarını vurguladı. Mersin'in önemli bir kent olduğunu ifade eden İnanır, "Biz başlarken, 'sorun bakalım o akillere size ne söyleyecekler' diyorlardı ya, görevimizin bu olmadığını burada gördünüz. Şehir konuştu, insanlar konuştu, biz dinledik. Bizim görevimiz rapor almaktı. Ancak şu anda ben medyaya söylüyorum buradaki insanlara değil; tabi ki bizim de bir görüşümüz var. Siz sordunuz ben söylüyorum, toplantıyla hiçbir alakası yok" diye konuştu.

Mersin'in, bu süreç olumlu bittiği anda Türkiye'nin bir numaralı şehri ve kalbi olacağının altını çizen İnanır, "Bölgede ve Ortadoğu'da mevcut olan büyük enerji kaynaklarının bütün dünyaya aktarımı Mersin Limanı'ndan geçer. O zaman göreceksiniz Mersin'in şu andaki gücünün nerelere gittiğini. Onun için bu süreç inşallah olumlu biter ama bizim görevimiz bitti, sizin göreviniz başlıyor. Bütün kitleler olarak bu süreci siz artık devam ettireceksiniz. Burada gerçekten hem Mersin'e yakışır hem de çağdaş bir ülkeye yakışır, özgürce her şeyin tartışıldığı müthiş bir toplantı yaptık" ifadelerini kullandı.

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili bir soru üzerine de İnanır, bu konuda daha önce geniş bir basın toplantısı yaptığını dile getirerek, şunları söyledi: "Demokratik hak ve taleplere ülke yöneticilerinin saygı göstermesi gerekir. Asla bu süreçle ilgili yapılan toplantılarda zor gösterilmemelidir. Bence ülkenin en büyük sorunu barış süreci, bu sorundur. Bu sorun çözülmeden hiçbir demokratik talep ve haklar, önce bunu çözeceğiz, ondan sonra onlara sıra gelecek. En önemlisi bu. Tabi ki onlar da olsun, olmasın demiyorum ama bu süreci gündem dışı bırakmasın hiçbir şey. Bunu özellikle rica ediyorum."

Sanatçı Lale Mansur da yaptıkları toplantıların öncesi ve sonrasının birbirinden çok farklı iki iklim oluşturduğuna dikkat çekti. "Çünkü biz burada hiçbir şey anlatmıyoruz, hiçbir şey konuşmuyoruz, sadece herkesi dinliyoruz" diyen Mansur, şöyle devam etti: "Fakat bu arada hiçbir zaman bir araya gelmemiş, hiçbir zaman birbirinin acısına şahit olmamış olan insanlar da birbirini dinliyor. Bu da bambaşka bir şekilde etkiliyor insanları. Onun için çok çok olumlu. Artık raporumuzu yazmaya başlayacağız Mersin'den sonra."

"BİR TAKIM GRUPLAR KULLANMAYA ÇALIŞTI AMA BAŞARAMADILAR"

Bir soru üzerine Gezi Parkı eylemleriyle ilgili süreci de yakından takip ettiğini ve Taksim Platformu'nun bir üyesi olduğunu dile getiren Mansur, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile sanatçıların ve Taksim Platformu temsilcilerinin görüşmelerini değerlendirdi. Mansur, "Bu diyaloğun nihayet başlamış olmasından çok mutluyum. Gerçekten çok orantısız bir güç uygulandı Taksim'de ve birçok insan da yani sadece evet ağaçlarla başladı iş ama daha sonra özellikle ilk çadırın 4. günde yakılmasından sonra insanlar kale alınmak istediğini, bir takım şeylerde söz sahibi olmak istediğini, bu şekilde büyüdü. Bir müddet sonra da çok iyi bildiğimiz bir takım değişik gruplar bunları kullanmaya çalıştı ve başaramadılar açıkçası. Şu anda nihayet bir diyalog oldu ve ben bundan umutluyum. Mahkeme kararının bekleneceği de açıklandı. Olmazsa referandum değil ama İstanbul çapında bir oylamaya gidileceği de açıklandı. Onun için şu anda durum çok daha yumuşak ve inşallah bu şekilde devam edecek. Onu ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

"ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER OLARAK SÜRECİ HİÇBİR ŞEKİLDE DESTEKLEMİYORUZ"

Basın mensuplarına açıklama yapan Türkiye Harp Malulü Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Cengiz Sevinç ise Mersin'de her ne kadar sivil toplum örgütleri sürece destek çıksa da kendilerinin şehit yakınları ve gaziler olarak bu süreci hiçbir şekilde desteklemediklerini söyledi. Toplantıya sadece fikirlerini beyan etmek için katıldıklarını aktaran Cengiz, "Zaten yetersiz bir toplantı oldu. Fikirlerimizi tam olarak anlatamadık. Biz bebek katili Apo'nun ve PKK'nın terör örgütü olduğunu savunuyoruz. Hiçbir şekilde bu süreci desteklemiyoruz" dedi.

Öğleden sonra basın kuruluşlarının temsilcilerinin fikirlerini almak üzere bir toplantı daha gerçekleştirecek olan heyet üyeleri, daha sonra Mersin'den ayrılacak.

HEYETİ PROTESTO ETMEK İSTEYEN GRUBA POLİS İZİN VERMEDİ

Öte yandan, aralarında İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği üyelerinin bulunduğu bir grup, Akil İnsanlar Heyeti'ni protesto etmek amacıyla Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Kültür Park Beşiktaş Meydanı'nda toplanarak, Hilton Oteli'ne yürümek istedi. Bir süre yürüyen grubun önü daha sonra çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Polis, grubun otelin önüne gitmesine izin vermezken, eylemciler de burada sloganlar atarak tepkilerini gösterdi. Grubun eylemi ve bekleyişi sürüyor. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Akil İnsanlar Heyeti Mersin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement