Antalya'nın Süs Bitkileri Arap Ülkelerini Süslüyor - Son Dakika
Yerel

Antalya'nın Süs Bitkileri Arap Ülkelerini Süslüyor

Antalya'da yetiştirilen ve Akdeniz iklimine uygun olan süs bitkileri, çalı ve ağaçlar, Arap ülkelerinin sokaklarını süslüyor.

22.11.2015 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da yetiştirilen ve Akdeniz iklimine uygun olan süs bitkileri, çalı ve ağaçlar, Arap ülkelerinin sokaklarını süslüyor.

Antalya Süs Bitkileri AŞ Operasyon Müdürü Erol Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 500 dönümlük arazide 3 yıldır Akdeniz iklimine özgü süs bitkileri, çalı ve ağaçlar yetiştirdiklerini söyledi.

Akdeniz iklimine uygun bitkinin üretilmesinin oldukça zor olduğunu ifade eden Sancar, üretimlerinin bazılarını seralarda yaptıklarını kaydetti. Antalya'da yetişen saksılı ve saksısız palmiye türleri, yaprağını döken ve dökmeyen ağaçlar ile çiçek açan jakaranda gibi ağaçların üretimini yaptıklarını anlatan Sancar, Türkiye'de fazla bilinmeyen bitkilerin tohumlarını da Antalya'ya getirip adapte etmeye çalıştıklarını vurguladı.

Türkiye'nin ithal ettiği bazı bitkilerin üretimini yaparak ithalatı azaltmayı hedeflediklerini belirten Sancar, "Ülkelere özgü bitkilerin tohumlarını getiriyoruz. Birkaç yıllık deneme üretim çalışmalarının ardından bitkilerin seri üretimlerini yapıp o ülkeden yapılacak ithalatların önüne geçiyoruz hatta o ülkelere kendi bitkilerini ihraç ediyoruz. Mesela Afrika'daki dev akasya ağaçları, alev ağacı gibi türlerin üretimlerine başladık" dedi.

1 milyon bitki ihraç edildi

Üretimlerini her geçen yıl daha geniş arazilerde yürüttüklerini söyleyen Sancar, şöyle konuştu:

"Geçen yıl yaklaşık 1 milyon bitki ihracatı yaptık. Bitkilerin yanı sıra çam kabuğu, taşlar gibi peyzaj malzemeleriyle Arap ülkelerinin sokaklarını süslüyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan ve Gürcistan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bazı Balkan ülkelerine de bitkiler gönderdik ancak Akdeniz iklimine pek uygun olmadıkları için kayda değer bir ihracat olmadı. Antalya'da yetişen süs bitkileri artık dünya sokaklarını süslüyor. Özellikle savaşın vurduğu ülkeleri güzelleştirmek istiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'nın Süs Bitkileri Arap Ülkelerini Süslüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement