Ata Mesleği Babadan Oğula Yaşatılıyor - Son Dakika
Yerel

Ata Mesleği Babadan Oğula Yaşatılıyor

Çine'ye bağlı Akçaova beldesinde orak, çapa, balta ve kazma gibi tarım aletleri yaparak geçimlerini sağlayan demirci ustaları, çırak bulamadıkları mesleklerini çocuklarına öğretip gelecek nesillere taşımaya çalışıyor.

24.03.2014 11:23  Güncelleme: 14:31

GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'ın Çine ilçesinde bağlı Akçaova beldesinde orak, çapa, balta ve kazma gibi tarım aletleri yaparak geçimlerini sağlayan demirci ustaları, çırak bulamadıkları için mesleklerini çocuklarına öğretip gelecek nesillere taşımaya çalışıyor.

Gelişen teknoloji ve tarımda makineleşmeye rağmen atalarından kalma usullerle demir malzemeyi kömürle oluşturulan kora bırakan, çekiçle örste döven ve sudan geçirip son şeklini vererek tarım aletlerini üreten ustalar, işin inceliklerini çocuklarına aktarıyor.

Demirci ustası Sebahattin Menteş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar geçimini sağladığı mesleğini yanında yetiştirdiği iki oğluna bıraktığını, onların da kendi çocuklarına öğretmeye çalıştığını söyledi.

Çırak bulunamaması nedeniyle demircilik mesleğinin babadan oğula sürdürüldüğünü belirten Menteş, şunları kaydetti:

"İki oğlumu yanımda yetiştirdim ve mesleği onlara devrettim. Onlar da oğullarına öğretip devam ettirecekler. Çünkü artık bu mesleğe çırak olarak kimse gelmiyor. Çocuklar okuyor, okulu bitirdikten sonra da bu mesleği yapmak istemiyor. Demircilik mesleğinin ölmemesi için evlatlarımızı yetiştirmemiz şart. Çırak bulunamayan bu mesleğin yaşaması için babadan oğula sürüp gitmesi gerekiyor."

"Oğlumun bu işi sürdürmesini istiyorum"

Mesleği babasından devralan Saim Menteş ise 14 yaşından beri içinde olduğu demircilikte yetiştirecek çırak bulamadığını, oğluna öğreterek yaşatma gayreti sergilediğini anlattı.

Peygamber mesleğinin yok olmasına gönlünün razı olmadığını dile getiren Menteş, şöyle dedi:

"Kardeşimle beraber babamızdan devraldığımız mesleği sürdürüyoruz. Mesleği devam ettirmek için çırak arıyor, bulamıyoruz. Davut Peygamber de demirciydi. Peygamber mesleği olan demirciliğin yok olmasını istemiyoruz. Bunun için gerek ben, gerek kardeşim, mesleği oğullarımıza öğreterek sürdürmeyi amaçlıyoruz. Küçük yaştaki oğlumu dükkana getiriyor, mesleği öğretmeye, sevdirmeye çalışıyorum. Çünkü biz bugün var, yarın yokuz. Bir çocuk çekirdekten görüp yetişirse iyi meslek sahibi olur. Benden sonra oğlumun bu işi sürdürmesini istiyorum."

Hafta sonları baba mesleğini öğreniyor

Orhan Taştan ise babalarının kendisiyle beraber diğer 3 kardeşine mesleği öğrettiğini ifade ederek, "Dört erkek kardeşiz ve hepimiz demirciyiz. Demirci ustaları babalarından devraldıkları işi çocuklarına öğreterek sürdürmeye çalışıyor. Hafta içi okula giden oğluma hafta sonları mesleği öğretiyorum. Bizler ölünce mesleğin yok olmaması için çocuklarımızın devam ettirmesi gerekiyor" dedi. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ata Mesleği Babadan Oğula Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement