Bakan Eroğlu Seyyah Olup Yollara Düştü - Son Dakika
Güncel

Bakan Eroğlu Seyyah Olup Yollara Düştü

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, son 4 ayda 31 farklı ilde 58 ayrı programda halkla bir araya geldi.

28.03.2014 14:58  Güncelleme: 15:07

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 4 ayda 31 farklı ilde 58 ayrı programda halkla bir araya geldi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, kısa sürede pek çok ili ziyaret ederek yoğun ve verimli bir çalışma gerçekleştiren Eroğlu, 31 ilde 77 farklı ilçeye de giderek buralarda program yaptı. Çok sayıda beldeye de giden Eroğlu, 4 aylık zaman zarfında on binlerce kilometre kat etti.

Eroğlu, programları sırasında başta DSİ Genel Müdürlüğü olmak üzere Bakanlığına bağlı diğer birimlerin inşa ettiği veya edeceği çok sayıda tesisin açılış ve temel atma merasimlerini gerçekleştirdi. İçmesuyundan sulamaya, enerjiden taşkın korumaya, ağaçlandırmadan ormancılık çalışmalarına kadar pek çok alanda yapılan bu yatırımların bedeli ise 5 milyar 156 milyon lirayı buluyor.

Kısa zamanda açılışları ve temel atmaları gerçekleştirilen tesislerin 168 adeti açıldı, 209'unun ise temeli atıldı. Açılışı yapılan ve temeli atılan toplam 377 tesisle, 1 milyon 245 bin 507 dekar zirai arazi sulamaya açılacak, bazı şehirlere ve yerleşim yerlerine yılda 1 milyar 452 milyon metreküp içmesuyu temin edilecek, yılda 138,6 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek, 210 meskun mahal ile 86 bin 323 dekar arazi taşkın zararlarından korunacak. Ayrıca bu tesisler ile pek çok ormancılık ve ağaçlandırma faaliyetleri hayata geçirilmiş olacak.

Temeli atılan tesisler ile bazı illerin uzun vadeli içmesuyu garanti altına alındı. Tesislerin en önemlilerinden biri olan ve 6 Mart tarihinde temeli atılan, 214 milyon lira yatırım bedelli Melen Barajı ile İstanbul'un içmesuyu ihtiyacı tamamen sigorta altına alınacak.

Melen Barajı devreye girdiğinde şehrin 2071 yılına kadar içmesuyu ihtiyacı karşılanacak ve İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp içmesuyu verilecek.

İçmesuyu sektöründe temeli atılan tesisler arasında Hatay'ın içmesuyu problemini kökünden çözecek olan içmesuyu isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisi de yer alıyor. Bu tesisler hayata geçtiğinde şehre yılda 35 milyon metreküp içmesuyu sağlanacak.

Bu 4 aylık sürede, Antalya ve Alanya'nın içmesuyu ihtiyacını 2045 yılına kadar sağlayacak olan Küçük Aksu Barajı, Antalya İçmesuyu 2. Merhale Projesi Karacaören 2 Barajı İsale Hattı, Alanya İçmesuyu Arıtma Tesisi ve Alanya İçmesuyu İsale Hattı'nın da temelleri 1 Mart'ta atıldı.

1 Milyon 245 bin zirai alan buyla buluşacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun açılışını yaptığı ve temelini attığı tesislerin bir başka önemli faydası da sulama alanında gerçekleşiyor. Bir tarım ülkesi olarak sulamanın hayati önem taşıdığı Türkiye'de açılışı yapılan ve temeli atılan tesislerle toplam 1 milyon 245 bin dekar arazi suya kavuşacak, böylece çiftçiler için önemli ölçüde gelir artışı sağlanacak.

Açılışı yapılan tesisler arasında yer alan ve GAP'ın kilit projelerinden olan, 17 bin 185 metre uzunluğunda, 7 metre çapındaki Suruç Tüneli'nin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. İçerisinden tır geçebilen ve yaklaşık 2 milyar yatırım bedelli tünel ile Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 metreküp su akacak ve Suruç Ovası'nda 950 bin dekar arazi sulanacak.

Temeli atılan barajlardan İstanbul Melen, Mersin Sorgun ve Antalya Küçük Aksu barajları aynı zamanda enerji maksatlı barajlar olup, bu barajlardan yılda toplam 138,6 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek.

Bakan Eroğlu'nun on binlerce kilometre yol kat ederek son 4 ayda açılışını yaptığı ve temelini attığı tesislerle, toplam 210 adet yerleşim yeri ve 86 bin 323 dekar zirai arazi de taşkın zararlarından korunacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Eroğlu Seyyah Olup Yollara Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement