Bakanlar Eroğlu ve Eker Diyarbakır'da - Son Dakika
Politika

Bakanlar Eroğlu ve Eker Diyarbakır'da

Bakanlar Eroğlu ve Eker Diyarbakır\'da

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Diyarbakır’a geldi.

10.03.2014 13:50

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Bakanlar Eroğlu ve Eker'i valilik girişinde Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, vali yardımcıları ve kurum müdürleri karşıladı. Selamlamanın ardından şeref defterini imzalayan Bakan Eroğlu, Vali Kıraç ile makamında bir süre görüştü. Daha sonra valilik toplantı salonuna geçen Bakanlar Eroğlu ve Eker, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda sanayine ulaşabilmek için, bu toprakların bereketini arttırmanın yolunun daha çok alanın suyla buluşturulmasıyla mümkün olduğunu söyledi. Bakan Eker, "Yapılan yapılmakta olan barajların sularının Dicle'nin kuzeyinde ve güneyindeki toplam 400 bin hektar alan yani 4 milyon dönümlük alana bu suların taşınması için iki tane çok büyük proje yürütülüyor. Bizim mevcut sulanabilir arazimizin yüzde 20-25'ler düzeyinde. İki büyük proje ile Silvan Barajı ile yaklaşık 2.5 milyon dönüm Dicle Kralkızı Barajları'nın yapılmakta olan sulama kanalları ile o da yaklaşık 1.5 milyon dönüm kabaca 4 milyon dönüm arazinin bu iki proje çerçevesinde sulamaya açılması söz konusu" dedi.

"MÜJDELER TAMAMLANDIĞI ZAMAN 1.5 MİLYON DEKARLIK ARAZİ SULAMAYA AÇILACAK"

Daha sonra konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 10 tesisin temel atma ve açılış merasimi için geldiklerini söyledi. Bunlardan 3'nün açılışını, 7'sinin ise temelini atacaklarını belirten Bakan Eroğlu, tesislerin temelini atarken açılış tarihlerini ilan edeceklerini dile getirdi. 10 tesisin 385 milyon lira olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "Para hazır ve müteahhitler başladı bugün de bunların resmi temel atma ve açılış merasimini yapacağız. Biz şu anda 28 tane büyük müjde ile geldik. Bunların toplam maliyeti 2 milyar 285 milyon lira. Burada 11 tane büyük sulama tesisi var, 4 dev baraj, 2 içme suyu tesisi, 2 gölet 2 tane de dere ıslahı olmak üzere DSİ tam 22 tane müjde ile geldi. Bu müjdeler tamamlandığı zaman 1 milyon 433 bin 764 dekar yani 1.5 milyon dekarlık arazi modern sulama sistemi ile sulamaya açılacak. Çermik Kale Barajı, 60 yıldır hasretle beklenen bir baraj, bunun da ihalesi yapıldı, süreç devam ediyor, bu yıl uygun bir zamanda gelip temelini atacağız. Ağaçlandırmaya bu sene çok önem vereceğiz. 17 bin 500 dekar alanda çalışma yapılacak. 2 milyon adet fidan toprakla buluşacak. Burada bir fidanlık müdürlüğü var, burada da 4 milyon 750 bin adet fidan üretilecek, bütün kurum ve kuruluşlara ücretsiz fidan vereceğiz. Ayrıca köylere gelir getirici badem fidanı dikilmesini planladık. 4 köyde 20 bin adet gelir getirici fidan dikeceğiz, parselleyeceğiz, kura çekerek herkesin huzurunda hane başına bunları dağıtacağız. 3 yıl bakımı orman teşkilatına ait, 3 yıl bütün masraflar orman teşkilatına, 3 yıl sonunda kendilerine teslim edeceğiz. Gelirleri tamamen köylülere ait olacak" diye konuştu.

"BUNLAR DEMOKRASİYE ATILMIŞ HANÇERLERDİR"

Geçtiğimiz gün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muğla'nın Fethiye İlçe Başkanlığı açılışında yaşanan gerginlik ve sonrasında parti tabelasının indirilmesini değerlendiren Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Bunlar demokrasiye atılmış hançerlerdir, asla doğru değildir. Bunu şiddetle reddediyoruz. Biliyorsunuz demokratik açılımı engellemek isteyen hem içeride hem dışarıda güçler var. Onların provokasyonuna gelmemek lazım. Hepimizin uyanık olmamız lazım. Bu şekilde tahriklere kapılmak fevkalade yanlış olur. Çözüm süreci çok iyi bir şekilde yürüyor. Herkes memnun mutlu dolayısıyla bunu bozmak isteyenlere bu millet asla fırsat vermeyecektir, vermemelidir diye düşünüyorum."

Bakanlar Eroğlu ve Eker valilik ziyaretinin ardından, Ziya Gökalp Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen açılış ve temel atma törenine katıldı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakanlar Eroğlu ve Eker Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement