Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, YSK'nın sandık taşıma kararına ilişkin, "Böyle bir ortamda eğer seçim sandıklarının yer tespiti konusunda bu kaygılar göz önüne alınmış olsaydı halka güven verilmiş olurdu.

05.10.2015 15:04

Başbakan Ahmet Davutoğlu, YSK'nın sandık taşıma kararına ilişkin, "Böyle bir ortamda eğer seçim sandıklarının yer tespiti konusunda bu kaygılar göz önüne alınmış olsaydı halka güven verilmiş olurdu. Burada sadece seçim sandığının güvenliği söz konusu değil. Halkın psikolojik güvenliğinin yükselmesi. Bu karar halkın psikolojisini olumlu yönde etkilerdi. Dolayısıyla bizim doğru bulmadığımız bir karardır" dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden katıldığı Habertürk TV'nin canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu, kritik bir yerden geçtiklerini, bir taraftan terörle mücadeleyi yürüttüklerini, bir taraftan Suriye'deki krizin tırmandığını şu an itibarıyla Rusya ile NATO'yu karşı karşıya getirecek bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Seçime gitme kararı alınan 23 Ağustos'ta ve o günlerde, bütün partilerin milletvekillerine mektup yazıp, bakan olmaları için davette bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü bu AK Parti hükümeti değil. Bu anayasal zorunluluk hükümeti. CHP ve MHP kendi milletvekillerine baskı yaparak bu hükümette görev almamalarını istedi, açık baskı yaptı. Mahalle baskısı... Düşünün biz de deseydik ki AK Parti olarak 'nihayet bu anayasal zorunluluk hükümeti'... Nasıl bir tablo ortaya çıkardı. Bu iki partinin bu sorumluluğu üstlenmemesinin izah edilebilir bir tarafı var mı? Türkiye, gördüğünüz gibi ciddi risklerle karşı karşıya ama bizim sorumluluk bilincimiz, kim ne derse desin bu hükümetin oluşumu ve en etkili şekilde çalışması yönünde tecelli etti. Sayın Türkeş dışında o mahalle baskısına direnebilen milletvekili de çıkmadı. Anayasa zaten bunun için bu anayasal zorunluluk hükümetini öngörüyor. Bir hükümet kurulmamışsa, ülkede yönetim boşluğu olmaması için. CHP ve MHP bu bu sorumluluğu almaktan kaçındılar. Ellerini taşın altına koymaktan kaçındılar. 13 yıldır ilk defa kendilerine ülke sorumluluğunu paylaşma imkanı verilmişken ve bu ülke sorumluluğunu paylaşma için davet yapılmışken, bu sorumluluğu almaktan kaçındılar. Biz ise bir taraftan seçim kampanyası, beyanname açıkladım.

Gece boyu bu krizi takip ettim. Bugün sabah Genelkurmay Başkanımıza ve Dışişleri Bakanımıza gerekli askeri ve diplomatik çalışmalar için talimat verdim. Akşam bir güvenlik toplantısı yapacağım. Arada Samsun mitingine gideceğim. Bütün bu süreci, bir taraftan kampanya, bir taraftan hükümet etme sürecini yürütüyoruz. Bu hükümet etmesi sorumluluğundan kaçmış olmalarının... Kaçınmış olma değil, bakın kaçmış olmalarının... Bütün vatandaşlarımızın bunu görmesi lazım."

Davutoğlu, vatandaşların AK Parti'ye tek başına hükümet olma görevini vermediğini, vermiş olduğu takdirde şikayet etmeyerek 13 yıldaki gibi yapacaklarını dile getirdi.

"Tek parti hükümeti olmayınca, koalisyonlar da gerçekleşmeyince seçime giderken ülke hükümetsiz kalmasın diye Anayasa bana ne kadar sorumluluk verdiyse Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'na o kadar sorumluluk veriyor aslında seçime gitme hükümeti anlamında" ifadelerini kullanan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben gereğini yaptım hükümetsiz bırakmamak için. Milletimizin bunu görmesi lazım. Fakat Kılıçdaroğlu ve Bahçeli günlük birtakım siyasi hesaplar ve konjektürel hesaplarla bundan kaçtılar. Biz de kaçınmış olsaydık ne olurdu ülkenin hali. Terörle mücadeleyi kim yürütürdü? Bütün bu uluslararası risklerin içinden kim çıkarırdı bu ülkeyi? Dönüp biz millete şunu söylemedik, söylemeyiz. 'Siz bize tek parti hükümeti hakkı vermediniz. Dolayısıyla ne haliniz varsa görün bakın işte hükümetsiz Türkiye'de birçok krizle uğraşmak imkansız oluyor.' Bunu göstererek seçime gitmek gibi son derece süfli bir yaklaşım içine girenler olabilirdi ama biz girmedik. Bedeli ne olursa olsun terörle mücadele edeceğiz. Türkiye'yi risklerden de koruyacağız. Bütün bu 3-4 alanda günümüzü çalışarak geçirip, 1 Kasım seçimlerinde halkımızın huzuruna gideceğiz. Bu önemli bir husustur."

Davutoğlu, YSK'nın sandıkların taşınmasına ret kararı vermesine ilişkin ise Yüksek Seçim Kurulu'na Anayasanın verdiği bir yetkinin olduğunu, çıkan karar saygılı olduklarını ifade etti.

Kararın bu şekilde tecelli ettiğini, saygılı olmanın kararın doğru olduğu anlamına gelmeyeceğini anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Saygılı olmak kararın gereğini neyse onun yapılmasını temin etmektir hükümet olarak bunu yapacağız, AK Parti olarak da buna saygı göstereceğiz. Bu şartlarda böyle bir talep gelmişse ki geldi, değişik ilçelerden, bölgelerden, ilçe seçim kurullarından... YSK'nın bunu göz önüne alması lazımdı. Türkiye'de seçim güvenliğiyle ilgili işte şu anda Nusaybin'de, Beytüşşebap'ta, birçok ilçemizde, Cizre'de terör saldırıları söz konusu. O terör saldırılarına karşı ciddi bir çaba gösteriliyor. Böyle bir ortamda eğer seçim sandıklarının yer tespiti konusunda bu kaygılar göz önüne alınmış olsaydı halka güven verilmiş olurdu. Bu da sadece seçim sandığının güvenliği söz konusu değil. Halkın psikolojik güvenliğinin yükselmesi. Bu karar halkın psikolojisini olumlu yönde etkilerdi. Dolayısıyla bizim doğru bulmadığımız bir karardır. Kritik bir dönemde Anayasanın YSK'ya verdiği yetkiyi kullanma anlamında da bir yetki aşınması söz konusudur. Nihayette doğru olmadığını inandığımız bir karar ama onun gereği neyse o olacak."

Davutoğlu, seçim güvenliğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu hükümet AK Parti hükümeti değil. Tekrar vurgulayalım; Anayasal zorunluluk hükümeti. Eğer görev üstlenmiş olsalardı seçim güvenliğiyle ilgili bir sorumluluk hissetselerdi CHP ve MHP milletvekilleri de bakan olarak görev alır. Buna karşı HDP'nin iki bakanı da çekildi. Dolayısıyla şimdi hükümet olarak söylüyorum; Türkiye'nin her yerinde suhuletle seçimin yapılabilmesi için biz her türlü tedbiri alırız. Üzerimize düşen görev neyse YSK'nın verdiği karar doğrultusunda birtakım zaaflar ortaya çıkacak olsa da o zaafları gidermek için her türlü tedbiri alırız. Önemli olan halkın o psikolojisini tahkim etmekti. Karar böyle olmasaydı halk daha rahat sandıklara gidebilir ve en azından sisteme  güveni daha fazla artardı. Şimdi birtakım baskılara daha açık hale geldiğini düşünebilir. Bunun için Türkiye'nin her yerindeki sandıkta gerekli tedbirleri alacağız."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement