Başbakan Davutoğlu, Şehit Yakınlarıyla Buluştu - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu, Şehit Yakınlarıyla Buluştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şehitlerimizin bize emanet olarak bıraktığı en büyük değerler vatandır, istiklaldir, bağımsızlıktır, ezandır, bayraktır, milletimizin hak ve hukukunu korumaktır.

17.03.2016 20:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şehitlerimizin bize emanet olarak bıraktığı en büyük değerler vatandır, istiklaldir, bağımsızlıktır, ezandır, bayraktır, milletimizin hak ve hukukunu korumaktır. Ayrıca şehitlerimizin anneleri, babaları, kardeşleri, eş ve çocukları da onların bizlere emanetleridir, milletimize bıraktıkları ortak emanetlerdir. Onlara bakmak, onları himaye etmek, onlarla her an beraber olmak bizim namus borcumuzdur. Bizim kültürümüzde emanet kavramı çok önemli bir yer tutar. İşte biz bu şuurla aziz şehitlerimizin emanetleri olan sizleri mutlu etmek için çabalıyoruz, gayret gösteriyoruz" dedi.

Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde şehit yakınlarıyla bir araya geldi. Şehitlerin aziz kanlarının bu toprakları millete vatan kıldığını belirten Davutoğlu, kendilerinin de Türkiye'ye yakışır şekilde şehit yakınları ve gaziler ile onların ailelerine sahip çıkmayı ulvi bir görev saydıklarını söyledi.

Millet ve devlet olarak şehit yakınları ve gazilere şükran hislerini ifade etmeyi her zaman bir borç bildiklerini söyleyen Davutoğlu, vatanı, milleti, ülkesi ve değerleri için hayatını feda etmenin kahramanlığın en büyüğü olduğunu, bu fedakarlığın dünyevi karşılığının bulunmadığını aktardı.

"Bizim yapmaya çalıştığımız onların aziz hatırasına bir nebze olsun layık olmaya çalışmaktır. Bizim yapmaya çalıştığımız onların geride bıraktığı sevdiklerini bir parça olsun sevindirip ruhlarını şad etmektir" diye konuşan Davutoğlu, bu güzel vatan topraklarının kendilerine şehit ve gazilerin kutlu bir emaneti olduğunu bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, "Şehitlerimizin bize emanet olarak bıraktığı en büyük değerler vatandır, istiklaldir, bağımsızlıktır, ezandır, bayraktır, milletimizin hak ve hukukunu korumaktır. Ayrıca şehitlerimizin anneleri, babaları, kardeşleri, eş ve çocukları da onların bizlere emanetleridir, milletimize bıraktıkları ortak emanetlerdir. Onlara bakmak, onları himaye etmek, onlarla her an beraber olmak bizim namus borcumuzdur. Bizim kültürümüzde emanet kavramı çok önemli bir yer tutar. İşte biz bu şuurla aziz şehitlerimizin emanetleri olan sizleri mutlu etmek için çabalıyoruz, gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Şehit yakınları ve gazilerin yanında hükümetin şehit yakınları ve gaziler için yaptıklarını anlatmaktan hicap duyduğunu belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz zaten nelerin yapıldığını çok iyi biliyorsunuz. Yine de kamuoyunun bilgilendirilmesi için birkaç noktaya değinmek istiyorum. Milletimizin ilelebet borçlu kalacağı sizler için devletimizin imkanlarını azami ölçüde kullanmaktan sarfınazar etmedik, etmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak milletimizin kaynaklarını bereketlendirir. Şehit yakınları ve gazilerimizin birçok haktan yararlanma kapsamını genişlettik, en fazla da şehit yakınları ve gazilerimizle onların yakınlarının istihdamı konusuna yoğunlaştık. Devletin şefkat ve himayesinden öncelikle sizlerin emin olmanızı isterim. Sizlerin isteklerinin anında ve bire bir temini için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı kurduk. Hak sahiplerinin atamalarını görülmemiş bir hızla gerçekleştirdik. Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkını birden ikiye çıkardık. Bu hakkı kullanabilecekler içine şehidin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanı sıra anne ve babasını da ekledik. Vazife ve hak malulü kapsamındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağladık. Terör mağduru sivil vatandaşlardan, terör nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere kamuda istihdam hakkı tanıdık. Sadece son bir buçuk yıl içinde, Başbakanlık görevini aldıktan sonra toplamda 14 bin 390 hak sahibini kamu kurumlarına atamalarını gerçekleştirdik."

Çanakkale Rehabilitasyon Merkezi Projesi

Ağır malul olan gazilere sağlanan bakım desteğinin köy korucuları ve sivil vatandaşlara da verilmesini sağladıklarını belirten Davutoğlu, bu desteği asgari ücretin net tutarının 2 katına çıkardıklarını, harp malulü kapsamındakilerle, tüm er ve erbaşların aylıklarında artış sağladıklarını, çalışmaya devam eden malullere aylığı kesilmeden iki aylığı birden alma ve sonraki çalışmalarından dolayı emekli olma hakkı getirdiklerini bildirdi.

Davutoğlu, vazife malulü kamu görevlilerine derece, kademe ilerlemesi yaparak aylıklarında artış sağladıklarını ve uygulama farklılıklarını giderdiklerini, vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim ve öğretim yardımı alamayanların da bu imkanlardan faydalanmasını sağladıklarını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakınları ve gazilerin de bu haktan yararlanmalarını sağladıklarını, şehit yakını ve gazilere konutlarında tükettikleri elektrik ücretinde yüzde 40, su ücretinde yüzde 50 indirim sağladıklarını belirtti.

Şehit yakınları ve gazilere yönelik projeler de hazırladıklarını aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda Çanakkale Rehabilitasyon Merkezi Projesini yatırım programına aldık. Hükümetimizin yeni eylem planını açıklar açıklamaz iş olarak da yine şehit ve gazilerimizle ilgili atama konusuna eğildik. Saymadığım daha onlarca hizmeti gaziler ve şehit yakınları için hayata geçirdik.

Bunlar bizim boynumuzun borcu. Çünkü sizler bizim her zaman önünde eğileceğimiz, kendimizi borçlu hissettiğimiz insanlarımızsınız. Aslolan bizim için kardeşliğimizdir, birliğimizdir, dirliğimizdir, sizin yakınlarınızın uğrunda kan döktüğü değerlerdir. Aslolan bize fedakarlıklarını en çarpıcı ifadelerle miras bırakan şehitlerimizin aziz hatıraları, o hatıralardan aldığımız feyizdir. Burada, birlikte olduğumuz bu mekanda herkesin bir kahramanlık hikayesi var. Acısı var, hüznü var, onuru var, vakarı var. Gelecek nesillere aktaracağı bir kahramanlık hikayesi var. Şehitlerimiz her birimize bu ülke var oldukça unutulmayacak nice kahramanca hikayeler bıraktı. İşte Çanakkale Cephesi şehitlerimizden Piyade Üsteğmen Ali Tahsin, Çanakkale destanını yazan kahramanlardan bir kahraman. İşte Milli Mücadele şehitlerimizden Makbule, Sındırgı'da şehit olan, aynı yerde kanlı elbisesi ve çizmesiyle toprağa gömülen bir kahraman kadın. Kıbrıs Barış Harekatı şehitlerimizden Cengiz Topel, Kıbrıs'ta asırlardır süren, Türk varlığına darbe vurmak isteyenlere haddini bildiren bir kahraman. İşte onların huzurunda, tüm aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söylüyorum, bu ülkenin refahı, mutluluğu, huzuru, güveni, istikrarı, istikbali ve istiklali için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Allah'ın izniyle içeride ve dışarıda pek çok başarıya gelişmeye imza atmaya devam edeceğiz. Türkiye tüm ihanetlere rağmen doğru bir rotada ilerlemektedir. Hiçbir şekilde oyuna gelmemek, Türkiye'yi zayıflatmak isteyenlere bekledikleri fırsatı vermemek zorundayız. Türkiye'nin son 14 yıldır yürümekte olduğu yol, 2023 yılına da damgasını vuracak yeni bir Türkiye idealinin yoludur."

Davutoğlu, aziz şehitleri rahmet ve minnetle anıp, gazilere şükranlarını sunduğunu belirtip, "Allah devletimizi, birliğimizi daim eylesin. Devletimize milletimize zeval vermesin. Şehitlerimizin kanlarıyla suladıkları bu vatan toprağını her zaman başı dik insanların diyarı eylesin" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Notlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde Çanakkale, Kore Harbi, Kıbrıs Barış Harekatı, 1990 yılından itibaren günümüze kadar devam eden terörle mücadelede ve Ankara'daki terör saldırılarında şehit olan askerlerin, polislerin ve sivil vatandaşın yakınlarıyla bir araya geldi.

Programa katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ şehit yakınlarının bulunduğu masalarda oturdu.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan yemeğe eşi Sare Davutoğlu ile gelen Davutoğlu, şehit yakınlarıyla tek tek görüştü.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu, Şehit Yakınlarıyla Buluştu - Son Dakika


Advertisement