Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

"(Çözüm süreci) Gecikmeyecek.

01.08.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin "Gecikmeyecek. Yaz dönemi biz yol haritamızı bitireceğiz" dedi.

Atalay, AFAD'daki basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin Fişabur'da yeni kurulacak çadır kente ilişkin bilgi isteyerek, "Daha önce Sincar yakınlarında kamp kurulabilir diye bir açıklamanız vardı. Ondan vaz mı geçildi" denilmesi üzerine, Atalay, o kampın kurulduğunu belirtti. Konuyla ilgili Meclis'te açıklama yaptığını hatırlatan Atalay, şunları söyledi:

"Yaklaşık 20 bin civarında çadırı intikal ettirdik. O zaman biraz daha küçük gruplar halinde kurdular. Sincar'da biz aslında büyük kampı orada kuracaktır. Stratejik olarak çok uygun bulunmadı. Biraz daha kuzeye, şimdi Dohuk civarına kaydırılmış oldu. Bugün heyet orada. Tabii kuzey Irak yetkilileriyle de Türkmenlerle de görüşerek en uygun şartları yapıyorlar. Biz kurup, ihtiyacını biz sağlayacağız ama yönetimini Türkmenlere vermek kararındayız. İlk etapta 20 bin kişilik bir kamp. Bir hafta içinde onun kurulacağını zannediyorum. Çadır kent olduğu için daha çabuk kuruluyor."

-"Şu anda mevcut kamplara 30 bin kişi alabiliriz"

Bazı kentlerde işverenlerin kayıt dışı olarak Suriyelileri çok daha ucuza çalıştırıldığına yönelik iddialar hatırlatılarak bu konuda yürütülen bir çalışmanın olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, "Bu konuda şu ana kadar Türkiye'nin, hükümetin bir kararı olmadı. Yani bir çalışma izni, toplu veya kısım kısım çalışma izni verilmesi gibi bir uygulamamız olmadı" diye konuştu.

Bunun hassas bir konu olduğunu vurgulayan Atalay, "Hem içerideki istihdam ve işsiz konusu hem ücretlerin belirlenmesi gibi. Çalışma bakanlığımız bu konuda boş durmuyor ama ortaya çıkmış, şekillenmiş bir kararımız yok" dedi.

"Kamplarda hala boş yer olduğunu söylediniz. Dışarıda olan Suriyelilerin ne kadarı kamplara alınabilir. Ayrıca yeni kamplar oluşturulmasına yönelik bir süreç var mı? sorusuna Atalay, "Şu anda mevcut kamplara 30 bin kişi alabiliriz" yanıtını verdi.

Gaziantep ve Mardin'de yeni kamp kurulması için arazi tespit çalışmalarının olduğunu ifade eden Atalay, "Kampların nüfusu da çok fazla olsun da istemiyoruz. Bizim Viranşehir kampı 35 bin kişilik. Bir şehir kadar. Bunun sokağı, caddesi var, kendi içinde seçilmiş yöneticileri var. Çok büyük oluyor. Yeni kampları biraz daha 15-20 bin civarında tutabilirsek daha kolay yönetilebilir diye düşünüyoruz" dedi.

- "Pazarlık diye bir şeyi biz kabul etmiyoruz"

IŞİD mensuplarınca rehin alınan Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personeliyle ilgili gelişmenin olup olmadığı ile kamuoyundaki "pazarlık konusu mu yapılıyor acaba" yönünde söylemlere ilişkin değerlendirilmesi sorulması üzerine Atalay, "Pazarlık' diye bir şeyi biz kabul etmiyoruz" yanıtını verdi. Atalay, son durum ve gelişen şartlarla ilgili Dışişleri Bakanlığının bilgilendirmelerde bulunduğunu hatırlattı.

- Gazze'deki ateşkes

Gazze'deki ateşkesin ardından insani yardımın ulaştırılması için Mısır ya da İsrail yönetimiyle bir temasın kurulup kurulmayacağının, bu konuların Birleşmiş Milletler üzerinden mi yapılacağının sorulması üzerine Atalay, şunları söyledi:

" Kızılay'ınki BM üzerinden gitmedi. Kanallar bulundu. İnsani yardım kuruluşu olduğu için Kızılay'ın hareketliliği daha fazla. Devlet kuruluşu değil, sivil kuruluş. Siyasi çözüm, ateşkes konusunda Dışişleri Bakanlığımızın her ülkeyle irtibatları oldu. Hem ABD hem Mısır hem Katar hem İsrail tarafıyla irtibatlar oldu. Şu sırada insani yardımlar için bir zemin oluştu ateşkes. Bütün bu kanallar kullanılacaktır. Esasen bu ateşkesin içinde de hızlı şekilde Gazze'ye yardımların gitmesi ve orada tahrip olan hastanelerin yapılması, elektriğin, suyun vesaire konusu gündemde. Bütün bunlar şu üç günün içindeki en önemli gündem maddeleri diyebilirim."

"Türkmenlere yardım için bazı Türk vatandaşlarının IŞİD ile savaşmaya gittiğine yönelik videolar var. Böyle bir bilgi elinizde var mı" sorusuna Atalay, elinde böyle bir bilgi olmadığını belirterek, "Bizim Türk vatandaşlarıyla ilgili benim elimde size verebileceğim bir bilgi yok" ifadelerini kullandı.

-Çözüm süreci

Çözüm sürecine ilişkin yol haritasının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine Atalay, ramazan ayında çözüm süreciyle ilgili yoğun çalıştıklarını belirtti. Konuyla ilgili Meclis'ten çıkan yasanın bu konudaki en ileri adımlardan birisi olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

"Hem taraflar hem bölge hem uluslararası alanda da çok olumlu tepkiler aldık o konuda. Bu yasaya anamuhalefet partisinin de destek vermesi, Meclis'ten yüzde 80 destekle çıktı, yani grup olarak anamuhalefet partisinin bu yasaya desteği bizi sevindirmiştir. Güçlü bir temsille çıkmıştır. Madde sayısı az ama çok kapsamlı bir yasadır o. Hukukta bir deyim vardır, 'Efradını cami ağyarını mani' yani olması gereken her şey içinde var, olmaması gerekenler de dışında. Dolayısıyla çok kapsamlı bir yasa. Bakıldığında yapılabilecek her şey onun içinde. Biz bu yasanın şemsiyesi altında bir yol haritası çalışıyoruz. Basında 'yol haritası şöyle, şunlar yapılacak, dönüşler şu tarihte olacak' şeklinde yorumlar var. Biz doğrusu bu konuda hiçbir bilgilendirme yapmadık, hiçbir yere bir açıklama yapmadık. Yani yol haritamız bitmedi, bu çalışılıyor. Bittiğinde bu tabii ki paylaşılacak, bilgilendirilecek, parlamento içinde de ondan sonra kamuoyuna da bunun açıklaması yapılacak. Yeni yol haritası daha somutluk, netlik taşıyacak. Kesin zamanları olacak, yani periyodu belli olacak. Böyle bir çalışma bu. Bundan sonraki süreçte önümüzü daha rahat hep beraber inşallah göreceğiz. Böyle bir çalışmayı şu anda yürütüyoruz."

-"Oralarda bir bayram havası var"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van ve Mardin'deki mitinglerine katıldığını hatırlatan Atalay, "Oralarda bir bayram havası var" ifadesini kullandı.

Bölge halkı, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüşmelerinde herkeste umudun çok daha artığını gördüğünü dile getiren Atalay, şunları kaydetti:

"Yasadan öncekinin çok üzerinde bir umut artışı var, beklenti var. Artık geriye dönülemez bir noktadayız. Herkesi bağlayan bir yasadır bir metin, bir karardır. Parlamentonun, devletin bir kararıdır. Bundan sonra hepimizin çok daha umutlu olacağımız bir süreç. Tabii bize çok iş düşüyor. Çok iyi çalışmamız, çok iyi yürütmemiz gerekiyor."

-"Türkiye büyüsün istemeyenler var"

Atalay, bu konuda rahatsız olanların bulunduğunu belirterek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendilerini bu konuda çok eleştirdiğini anımsattı. Atalay, şöyle devam etti:

"Yani bizler hainiz onlara göre. Yani çözüm sürecine destek verirseniz, çözüm süreci için çalışırsanız hain filan oluyorsunuz. Tabii tarih yazacak kimin hain olduğunu kimin olmadığını ama. TBMM'de de bu yasa çıkarken çok üzüldüler. Çok ileri bir telaş ve üzüntü var. Çünkü bu terörün bitmesini istemiyorlar, istemeyenler var. Dışarıda da istemeyenler var. Türkiye bu işi uluslararası aracılar kullanmadan yapıyor diye rahatsız olanlar da var. Kendisi ilk defa kendi politikalarıyla bir süreç yönetiyor. Bahçeli'yi de anlıyorum ben. Şehit cenazeleri gelmiyor, ekmekleri, suları kesiliyor bunların. Siyasi nemaları azalıyor ama çözüm sürecini niye istemeyenler var. Türkiye büyüsün istemeyenler var. Çözdüğünde Türkiye bin yıllık kardeşliğini, birliğini, bütünlüğünü sürdürecek. Türkiye daha büyüyecek onun için de istemiyor."

Çözüm süreci takvimine ilişkin soru üzerine Atalay, "Gecikmeyecek. Yaz dönemi biz yol haritamızı bitireceğiz" karşılığını verdi.

-"Randevu sayıları düşük"

Yurt dışındaki seçmenlerin cumhurbaşkanı seçimi için oy kullanmaya başladığını anımsatan Atalay, "Randevu alanların sayısının düşük olduğu, seçmenin ilgisinin az olduğu şeklinde yorumlar var. Değerlendirmeniz nedir" denilmesi üzerine Atalay, gümrük kapılarında yaklaşık 100 bin kişinin oy kullandığını söyledi.

Yurt dışında oy kullanımına yönelik randevu sayılarının düşük olduğunu belirten Atalay, şu açıklamalarda bulundu:

"Yurt dışındaki vatandaşlarımızın bulunduğu yerde bir sandık yok. Nerede var daha çok? Diplomatik temsilciliklerimizin olduğu yerlerde. Onun da hepsinde yok. Güvenliğin iyi sağlandığı yerler var. Bir de randevu sistemi geldiğinde bu biraz caydırıcı rol oynuyor şu anda. Diyelim, ABD işte, yüksek eğitimli vatandaşımızın çok olduğu ülkelerden birisi. Nerelerde oy kullanılacağı belli. New York başkonsolosluk, Washington büyükelçilik, Boston, Şikago konsolosluklarımız var. Koca bir ülke her yerden insanlar oy kullanmak isterlerse oralara gelecek. Bir de bunu randevuya bağlıyorsunuz. Oradaki sistem zorluğu. Oy kullanma insanların her zaman... Özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımız da ilk defa oy kullanacağı için bir heyecan ama bunu kolaylaştırmak da lazım. Şu sırada doğrusu randevu sisteminde iyi yürümeme var."

Randevu sisteminin ilk defa uygulandığına dikkati çeken Atalay, "Bu bir ilk tecrübedir. Herhalde buradaki aksamalar gözden geçirilir bir sonraki seçimden önce yeni yasal düzenlemelerle buradaki sorunlar giderilir" dedi.

-"Birinci turda bu seçim biter"

"Yurt dışındaki oy kullanımının az olması Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın ilk turda geçmesini etkiler mi" sorusu üzerine Atalay, "Biz ilk turda geçeriz, yani geçer" karşılığını verdi.

Kamuoyu araştırmaları yaptırdıklarını belirten Atalay, "Birinci turda bu seçim biter" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement