Deniz Baykal: Ayrılıklar Beni Üzüyor - Son Dakika
Güncel

Deniz Baykal: Ayrılıklar Beni Üzüyor

Deniz Baykal: Ayrılıklar Beni Üzüyor

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Denizli İl Başkanlığında partililerle bir araya geldi.

15.11.2014 17:38  Güncelleme: 17:57

'böyle BİR NOKTAYA GELMEMELİYDİK'

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Denizli İl Başkanlığı'nda partililerle bir araya geldi. Partililerin yoğun ilgi gösterdiği Baykal, toplantıdan önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İl Başkanı Nuri Çavuşoğlu'na organizasyon için teşekkür eden Baykal, Cumhurbaşkanlığı Sarayı tartışmalarına dahil oldu. Baykal, bütçenin Sayıştay raporu olmadan kararlaştırıldığını, Türkiye'de mali murakebenin kaldırıldığını, denetim yapılamadığı için de her türlü harcamanın sorumsuzca yapıldığını belirterek, "Harcanan para kimsenin babasının parası değil milletin parasıdır. Milletin o parayı harcayacağı çok daha temel önemli ihtiyaçları vardır. Ama ne yazık ki böyle bir hesap verme gereğini Türkiye'yi yönetenler uzun süredir rafa kaldırmışlardır. Çok sorumsuzca paralar harcanıyor. Hukukun askıya alındığı, yargının bağımsızlığını kaybettiği bir ülkede bunlar oluyor. Buralardan yola çıkarak temel sorunları çözmemiz gerekiyor" dedi.

"ZENGİNLİK, ŞAAŞA TEMEL YOKSUNLUKLARI ÖRTMEZ"

Demokratik ülkelerde bu kadar gösterişli harcamaların kolay yapılamayacağını belirten Baykal, "İtibar dediğin demokratik itibar değildir, başka bir itibardır. Bizim demokratik saygınlığa ihtiyacımız var. Alçak gönüllü mütevazı yaşarken pekala, yüksek bir itibarı elde etmek mümkündür. Milli mücadele verilirken sağdan soldan derlenmiş toparlanmış kırık çanaklarda servis yapılıyordu, okuldan devşirilmiş salonlarda meclis toplanıyordu. Hiç kimse bunu eksiklik olarak hissetmedi. Türkiye'ye büyük itibarlar kazandıran kararlar alındı. Zenginlik, şaaşa bazı temel yoksunlukları örtmeye yetmez. Dürüst olmak, ahlaklı olmak, halkın sorunlarına çözüm getirecek bir anlayışla iktidarda olmak, büyük saraylarda halka sırtını dönmüş yaşamaktan daha evladır, daha büyük itibar kaynağıdır" diye konuştu.

"AYRIŞMADAN BÜYÜK ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDEYİM"

Baykal, Emine Ülker Tarhan'ın partiden ayrılarak, yeni parti kurmasından üzüntü duyduğunu söyledi. İsim vermeden Tarhan'ın ayrışmanın uygun olmadığını yaşayarak göreceğini belirten Baykal, "Bu yeni parti girişiminden dolayı büyük üzüntü içerisindeyim. Böyle bir noktaya gelmemeliydik. Keşke CHP'nin ilkelerine, değerlerine inanan insanlar CHP çatısı altında kendi aramızda tartışarak, mücadelemizi sürdürerek, birbirimizi eleştirerek, ama gereken noktada beraberliğimizi ortaya koyarak birlikte yaşama gereğini hayata geçirmeye devam edebilseydik. CHP içinde bazı arkadaşlarımızın ayrışma ihtiyacını hissetmiş olmalarından üzüntü duyuyorum. Bu ayrışmaların kalıcı, sürekli olacağına inanmıyorum. Er geç hepimiz yaşanan olaylardan gerekle dersleri alacağız, ayrışmanın uygun olmadığını göreceğiz. Aslında bunu görüyoruz. Ama birileri bunu yaşayarak görme durumuna geliyor olabilirler. Gönül istiyor ki; böyle bir ayrışma olmasın. Ama şimdi ayrışmayı da değerlendirerek gerekli dersleri alarak CHP'nin birliğine bütünlüğüne sahip çıkarak CHP çatısı altında mücadelemizi sürdürmeliyiz" dedi.

"BİRİLERİ DE ÇIKAR ULUDERE'Yİ SORAR""

Dersim olaylarıyla ilgili tartışmaların yeniden gündeme gelmesi ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun özür dilemesine de değinen Baykal, Dersim'le ilgili sorun varsa muhatabın devlet olduğunu söyledi. Her ülkenin tarihinde büyük acılar, facialar olduğunu, bunu günlük siyasetin malzemesi haline getirmenin yanlış olduğunu belirten Baykal, siyasi çıkar sağlamak için tarihi olayları siyasetin sıcak konusu haline getirmenin yurtseverlikle bağdaşmadığını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dersim'i modern Kerbela olarak nitelendirmesine tepki gösteren Baykal, "Daha dün Başbakan, 'Dersim bir modern Kerbela olayıdır' dedi. Bu çok talihsiz bir değerlendirmedir. Biz, 1334 yıl önce yaşanmış olayları günlük siyasetimizin çekişmesi için malzeme haline getirirsek söylenecek söz, çok ağır tespitler var. O zaman birileri de çıkar 'Uludere'deki katliamın anlamı nedir?' diye sorar. Uludere üstelik güncel siyasi hayatın bir parçası olaydır, bugün ki iktidar sırasında yaşanmış faciadır. Vahim siyasi sorumlulukları olan bir faciadır. Ona katılmak yarış haline getirmek siyasi hayatımızın doğru yönlendirilmesi değildir. Buna dikkat etmeleri lazımdır" dedi.

"DERSİM'DE BİR SORUN VARSA SORUMLUSU DEVLETTİR"

Dersim olaylarında muhatap tartışmalarına değinen Baykal, "Orada bir muhataplık meselesi var. Yaşananların sorumlusu siyasi parti midir, devlet midir? Yani siyasi partiyse hangi siyasi partidir. Yaşanan olayların içinde Atatürk var, İnönü var, tamam ama Celal Bayar, Menderes te var. Bütün siyaset var. O günkü şartlarda tek parti, daha sonra ayrıştı. Bugün siyaset yapanların hepsinin soyu sopu o günkü siyasete gider. Sorumluluk ortaktır. Üzüntü verici olaylar hepimizin ortaklığıyla yaşandı. Bunu bir parti sorumluluğuna indirgemek yanlıştır. Bir partinin siyasi sorumluluk yükleme çabasına ortak olup kurulan tuzağa düşmesi de büyük hatadır. Ortada bir sorun varsa devletin sorunudur. Devlet dediğimiz de bugünkü siyasetin çok ötesinde toplumun tarihinde yaşanmış olan bir dönemle ilgilidir. Bu herkesin ortak meselisidir acısıdır. İktidar son dönemde böyle yapıyor, bunu önümüze atıyor kurt yumağı atar gibi. Dersim yumağı atıyor. Oydu da buydu da. Bütün bunlara düşmemeliyiz" diye konuştu. - Baykal

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Deniz Baykal: Ayrılıklar Beni Üzüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement