Beş Siyasi Partinin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Adaylığı'na İlişkin İmzaladığı Belge, Ysk'ya... - Son Dakika
Politika

Beş Siyasi Partinin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Adaylığı'na İlişkin İmzaladığı Belge, Ysk'ya...

Beş Siyasi Partinin İhsanoğlu\'nun Cumhurbaşkanlığı Adaylığı\'na İlişkin İmzaladığı Belge, Ysk\'ya...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “AK Parti’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a düşen ‘Ben de devlet imkanlarını bir kenara bırakıyorum, Başbakanlık kimliğimi de bir kenara bırakıyorum.

03.07.2014 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, " AK Parti'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a düşen 'Ben de devlet imkanlarını bir kenara bırakıyorum, Başbakanlık kimliğimi de bir kenara bırakıyorum. Ben bir cumhurbaşkanı adayıyım. Bundan sonra diğer adaylar nasıl yarışıyorsa ben de o şartlarda yarışmalıyım' demektir" dedi.

CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "çatı aday" olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylık dilekçesi, 29 Haziran Pazar günü TBMM Başkanlığı'na sunulmuştu. Bu arada, CHP, MHP, DSP, DP ve BTP cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu desteklediklerini dün gerçekleştirdikleri bir deklarasyon toplantısıyla açıkladı. Bu toplantının ardından ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DSP Genel Başkanı Masum Türker ile BTP Genel Başkanı Haydar Baş'ın, 'Türkiye'nin ve Büyük Uzlaşının Cumhurbaşkanı Adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'dur' diye imzaladığı belgeyi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ile DSP, BTP ve DP temsilcileri Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na teslim etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, YSK çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 5 parti olarak bugün YSK'yı ziyaret ettiğini kaydederek, "Genel Başkanlarımızın imzasını YSK Başkanı'na teslim ettik. Ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel de yaptığı açıklamada, "Genel Başkanlarımızın 'büyük uzlaşma' diye imzaladıkları metne bağlı olarak 5 Genel Başkanın imzalarını YSK'ya teslim ettik. Sayın YSK Başkanı ile de seçim süreciyle ilgili bir görüşmemiz oldu" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "YSK'ya Başbakanın aday olduktan sonra istifa etmesi gerekir yönünde bir başvurunuz oldu?" şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan Toprak, " Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vermiş olduğu bir karar var ama bazı kararlar etik olarak alınmalı. Seçimlerde 3 cumhurbaşkanı adayı yarışacak. Bir tanesinin devlet imkanlarını sonuna kadar kullanıp diğer adayların kendi imkanlarıyla bu kampanyada haksız rekabet girmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

"BU BİZLERİN ADAYI DEĞİL TÜRKİYE'NİN ADAYI"

"Bizim partiler olarak güçlü durduğumuz bir nokta var" diyen Toprak, "Öyle bir aday koyalım ki cumhurbaşkanlığı makamında tüm partileri ve siyasi görüşleri ortak uzaklıkta olsun. Bizim gösterdiğimiz aday, başından beri söylüyoruz CHP'nin veya MHP'nin adayı değil. Dünkü imzalar da bunu gösterdi. Yani birçok farklı görüşte olan partiler dün bir araya geldi. Bu sanıyorum Cumhuriyet tarihinde bir uzlaşma kültürünün atılmış olduğu bir ön adımdır. Burada toplumun her kesimine şunu söylemek istiyoruz; Biz cumhurbaşkanlığı makamına tarafsız ama bilgeliği kanıtlanmış, uluslararası alanda Türkiye'yi temsil edecek, haktan, hukuktan yana bir adayı gösterdik. Bu bizlerin adayı değil Türkiye'nin adayı. Bu adayı Türkiye'yi emanet ediyoruz. Çünkü Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor. Türkiye, ayrışmanın olduğu bir süreçten geçiyor, uluslararası alanda yalnızlaşma noktasına geldi. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu, uluslararası alanda yalnızlaşan Türkiye'nin kapılarını tekrar dış dünyaya açabilecek bir adaydır. Biz bu konuda iddialıyız. Takdir Türk halkınındır" ifadelerini kullandı.

"HER ŞEY KANUNLA OLMAZ"

CHP'li Erdoğan Toprak, şöyle devam etti:

"Bugün ülkeyi yöneten iktidar partisi AK Parti'nin sayın Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a düşen 'evet ben de devlet imkanlarını bir kenara bırakıyorum, Başbakanlık kimliğimi de bir kenara bırakıyorum. Ben bir cumhurbaşkanı adayıyım. Bundan sonra diğer adaylar nasıl yarışıyorsa ben de o şartlarda yarışmalıyım' diyebilmeli. Her şey kanunla olmaz. İngiltere'nin Anayasası yok. Ama bugün İngiltere'de hukuksuzluk yok diyebilir miyiz? Hayır. Bize düşen görev bu uyarıyı yapmak, takdir kendisine aittir."

ADAYLIK BAŞVURULARI SAAT 17.00'DA SONA ERİYOR

Öte yandan, ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 29 Haziran Pazar günü başlayan adaylık başvuruları, bugün saat 17.00'da sona eriyor. Bu sırada YSK, cumhurbaşkanı adaylık başvurularını 5 Temmuz Cumartesi günü incelemeye başlayacak ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasına ilişkin yazılı bildirimde bulunulacak. Cumhurbaşkanı adayları, YSK tarafından belirlenen bilgi ve belge eksikliklerini en son 7 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar tamamlayacak. Eksikliklerin tamamlanmasının ardından cumhurbaşkanı geçici aday listeleri 8 Temmuz Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanacak ve itirazlar başlayacak.

Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazlar, 10 Temmuz Perşembe günü YSK tarafından karara bağlanacak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 11 Temmuz Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Beş Siyasi Partinin İhsanoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Adaylığı'na İlişkin İmzaladığı Belge, Ysk'ya... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement