Buğday Üreticisi Sivas'ta Umutlu, Balıkesir'de Üzgün - Son Dakika
Yerel

Buğday Üreticisi Sivas'ta Umutlu, Balıkesir'de Üzgün

SİVAS/ EKİP - Yurdun çeşitli bölgelerinde etkili olan yağışlar, Sivas'taki buğday üreticilerini umutlandırırken, Balıkesir'deki çiftçilerde hayal kırıklığı yarattı.

22.07.2015 11:54

SİVAS/ EKİP - Yurdun çeşitli bölgelerinde etkili olan yağışlar, Sivas'taki buğday üreticilerini umutlandırırken, Balıkesir'deki çiftçilerde hayal kırıklığı yarattı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, hububat üretiminin önemli merkezlerinden Sivas'ta çiftçiler hasada hazırlanıyor. Yaklaşık 3 milyon dekarlık alanda buğday üretilen Sivas'ta kuraklık yüzünden geçen sene verim kaybı yaşayan çiftçiler, bu yıl zamanında ve yeteri kadar yağışın olması sayesinde hem rekoltede hem de kalitede çifte sevinç yaşamayı bekliyor.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, bu yıl il genelinde buğday rekoltesinde ciddi bir artış yaşanacağını söyledi.

Bahar aylarının, rekolte yüksekliğinin işaretlerini verdiğini belirten Çetindağ, yaklaşık 10 gün sonra hububat hasadının başlayacağını anlattı.

Buğdayda yüksek rekolte beklentisinin yanı sıra kalitenin de iyi olacağını dile getiren Çetindağ, şöyle devam etti:

"Geçen sene kuraklıktan dolayı Sivas'ta 497 bin ton buğday üretimi yapıldı. Bu yıl ise 600 bin ton civarında bir rekolte tahmin ediyoruz. Rekoltenin yanı sıra kalitenin olması, sünenin olmaması, proteinin yüksek olması ekonomimize çok büyük katkı sağlayacak. Daha önce hava şartlarının düzgün gitmemesinden dolayı verimde ve kalitede düşüş yaşandı. Dolayısıyla çiftçilerimiz ekonomik olarak sıkıntı yaşadı. Bu yıl fiyatlarımız rekolte ve kalite bakımından aradaki farkı kapatacak."

Buğdayın bu sene kaliteli olması dolayısıyla il dışından tüccarların Sivas'a geldiği bilgisini veren Çetindağ, "Sivas, Türkiye'nin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan bir ilimiz. Konya'dan sonra en çok buğday üretimi Sivas'ta. Sivas'tan genellikle Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu illerine buğday satılıyor. Rekoltenin beklenen gibi olması durumunda İran, Suriye, Ukrayna ve Irak gibi ülkelere buğday ihraç edebiliriz" dedi.

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu da buğdayın kilogramının 85 kuruştan, arpanın ise 80 kuruştan işlem gördüğünü söyledi.

"Balıkesir'de çiftçinin buğdayı yemlik oldu"

Hububat ekili tarlalarda geçen sene farelerin başakları yemesi nedeniyle rekolte kaybına uğrayan Balıkesir çiftçisi ise bu yıl kış ve ilkbaharda etkili olan aşırı yağışlar yüzünden verim ve kalite düşüklüğüyle karşılaştı.

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, çiftçilerin iki yıldır doğal nedenlerle zarar ettiğini bildirdi.

Tarlaların 2014 yılında farelerin istilasına uğradığını, bu sene ise aşırı yağışların etkisinin görüldüğünü belirten Kula, şunları kaydetti:

"Balıkesir'de sanayi de var ancak sanayi tarıma dayalı bir sanayi. Kırsalda en fazla mahallesi bulunan iller arasında yer alıyor. Bu da halkımızın çoğunun çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığını ve geçimini öyle sağladığını gösterir. Üreticimiz iki sezondur maalesef doğa olayları yüzünden zor durumda. Geçen yıl fare istilasına uğrayan tarlalarımız, bu yıl yağmura teslim oldu. Çiftçinin umudu bir başka bahara kaldı. Zamansız yağan yağışlar buğdayın kalitesini bozdu ve bölgemizin buğdayı yemlik haline geldi. Bölgemiz oldukça verimsiz bir yıl geçiyor."

Kula, bu sene yağmurların başta çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, ürünlerin suya doyduğunu ve bundan dolayı bereketli bir sezon beklentisi oluştuğunu anlattı. Üreticiler bu yıl geçen seneki zararı telafi edeceğini düşünürken yaz yağmurlarının artarak devam etmesinin ürünün kalitesinin bozulmasına yol açtığını vurgulayan Kula, "Hasat zamanı buğday biçmeye yakın dönemde yağışlar başladı. Bu yağışlar sürekli devam etti. Beklenen yüksek rekolte ve verim, tarladan öyle çıkmadı. Bu yıl tarlasına borçla tohum alan üretici zor durumda" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Buğday Üreticisi Sivas'ta Umutlu, Balıkesir'de Üzgün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement