CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2) - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir dönem bizi eleştirirlerdi, 'Efendim, siz Sivas'ın ötesine geçemiyorsunuz' diye. Dün, benim milletvekili arkadaşlarım Şırnak, Hakkari, Van'daydı, her tarafa gidiyoruz.

31.08.2015 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir dönem bizi eleştirirlerdi, 'Efendim, siz Sivas'ın ötesine geçemiyorsunuz' diye. Dün, benim milletvekili arkadaşlarım Şırnak, Hakkari, Van'daydı, her tarafa gidiyoruz. Buyursun beyler gitsin bakalım, bu ülkeyi 13 yıl yönetenler buyursun, gitsinler bakalım. Türkiye'yi ne hale getirdiler" dedi.

Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Seçime iki ay var. Nasıl bir hamle CHP'yi daha yukarıya taşır" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, güzel projelerinin olduğunu, bunları anlatacaklarını söyledi.

Seçimden sonraki tablonun yurttaşlar tarafından sağduyuyla değerlendirileceğine inandığını belirten Kılıçdaroğlu, "Şu anda Türkiye'de ciddi bir yönetim boşluğu var. Parlamentoda dört siyasal parti var. En büyük grubu olan Adalet ve Kalkınma Partisi. Adalet ve Kalkınma Partisi, 13 yılda Türkiye'yi nereye getirdi? Bugün Türkiye kan gölüne dönmüş durumda, her gün şehit haberleri geliyor. Oysa ilk iktidar olduklarında terör neredeyse sıfırlanmıştı. Soru şu; 13 yılda Türkiye'yi bu noktaya getiren bir siyasal anlayışa oy verilir mi" diye konuştu.

Ekonomi, dış politika ve eğitimde Türkiye'nin nereye geldiğinin belli olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, çocukların en iyi şekilde eğitim almasını istediklerini ifade etti.

MHP'nin her şeye itiraz ettiğini, HDP'nin denklem dışı tutulduğunu savunan Kılıçdaroğlu, siyaseti kişisel çıkar, toplumu bölmek, ayrıştırmak için kullanmayan, herkesin inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı duyan partinin CHP olduğunu kaydetti.

CHP'deki değişimin, toplumun geniş kesimleri tarafından tam algılanmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, vatandaşa bunu anlatmaları gerektiğini söyledi.

Kötü yönetimin Türkiye'de kurumsallaştığını ileri süren Kılıçdaroğlu, "13 yılda Türkiye Cumhuriyeti devleti, bir AKP devletine dönüştü. Bu yanlıştır, devlet ayrıdır, siyasi partiler ayrıdır" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi 4 yılda dünyada saygınlığı olan, kendi sorunlarını çözen bir ülke haline getireceklerini ifade etti.

"1 Kasım için oy oranı hedefiniz var mı" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Hayır, özel bir oy oranı yok ama oyumuzu yükseltmek istiyoruz" dedi.

"Oy verin gitsinler dedik, gittiler"

Türkiye'nin iyi yönetilmediğini, iki başlı anlayışın olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanının, Dışişleri Bakanının söylediği bir söz dolayısıyla yalanlanmasının ağrına gittiğini, Türkiye'nin bunu haketmediğini savundu.

Türkiye'nin adam gibi, dürüst bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin bu bilgisi de kapasitesi de var. Biz bunu yapabiliriz. Niye yapmayalım? Hangi gerekçeyle yapamıyoruz? Bunu toplumun önüne koyacağız, daha fazla koyacağız. Bir dönem bizi eleştirirlerdi, 'Efendim, siz Sivas'ın ötesine geçemiyorsunuz' diye. Dün, benim milletvekili arkadaşlarım Şırnak, Hakkari, Van'daydı, her tarafa gidiyoruz. Buyursun beyler gitsin bakalım, bu ülkeyi 13 yıl yönetenler buyursun, gitsinler bakalım. Türkiye'yi ne hale getirdiler" diye konuştu.

"Seçimde bir ittifak yapıp, yapmayacaklarının" sorulduğu Kılıçdaroğlu, milletvekillerini ön seçim yaparak belirledikleri için, bir ittifakın olamayacağını söyledi. Seçimlerde, vatandaşlardan da siyasi partilerden destek isteyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, şu anda herhangi bir partiyle görüşmediklerini kaydetti.

"7 Haziran seçimlerinde 'Oy verin gitsinler' sloganını kullandınız. Bazı kesimler 'AK Parti ile koalisyon görüşmesi' yapmanızı eleştirdi. Bu seçimde bu sloganla devam mı" sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, "Yeni sloganlarımız olacak, oy verin gitsinler dedik, gittiler" karşılığını verdi.

"2002'de terör var mıydı?"

"Size kızgın olan seçmene ne demek istersiniz" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, özel kıskançlıklar, kinler, ön yargılarla yola çıkıp "koalisyon kurmayacağız, hiç görüşmeyeceğiz" demenin, kendi siyasi anlayışına uymadığını söyledi. "Önce Türkiye, önce Türkiye'nin çıkarları" dediklerini belirten Kılıçdaroğlu, vatandaşların da bunu demelerini istedi.

"Sayın Bahçeli'yi siteminizi iletme imkanınız oldu mu" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Hayır, özel bir görüşmemiz olmadı. Bir şehit cenazesinde yan yana gelmiştik, orada da bu iş konuşulmaz" yanıtını verdi.

"Terörle mücadeleye dair CHP neler söyleyecek 1 Kasım seçimine giderken" sorusuna Kılıçdaroğlu, şu karşılığı verdi:

"2002'de bu ülkede terör var mıydı? Yoktu, terörsüz bir ülke devraldılar. Sonra ne oldu? Küçük bir Anadolu ilinde 2 kilo değil, 200 kilo da değil 2 ton patlayıcıyı yüklüyorsunuz traktöre, karakola saldırıyorsunuz. O 2 tonluk patlayıcı oraya nasıl geldi? Doğu, Güneydoğu'da bütün kentler cephaneye dönüşmüş durumda. Bu silahlar buraya nasıl geldi? Hiç terör yokken, PKK nasıl bu kadar güçlendi, o gücü ona kim verdi? Defalarca söyledim, 'Yanlış yapıyorsunuz, PKK mahkemelerini, vergi dairelerini, askere alma dairelerini kurdu, napıyorsunuz?' diye sorduğumda, 'siz bu işi bilmiyorsunuz' dediler. 'Bu iş silahla çözülmez, TBMM'de çözülür dediğim zaman, 'Siz bunu çözemezsiniz, bilmezsiniz' dediler. Sonra şimdi beyler diyorlar ki 'Haklısın, bu iş mecliste çözülür' İyi de bu kadar kan aktıktan sonra mı uyandınız siz?"

"Ben, Türkiye'yi düşünüyorum"

Toplumsal barışın sağlanması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu,  şunları kaydetti:

"Yeniden başa döndüler. Ne zaman döndüler? 8 Haziran'dan sonra döndüler. Ne için döndüler? Çünkü tek başlarına iktidar olamadılar. Neden bu terör? Tek başlarına iktidar olmak için Türkiye'nin kaosa sürüklenmesi, kan ve gözyaşına boğulması lazımdı. Ekonomik olarak ciddi açmazlarla karşı karşıya gelmesi lazımdı. Kim söylüyor bunu? Onların bakanı söylüyor. 'Eğer başkan seçtirseydiniz, bizi tek başına iktidara getirseydiniz bunların hiçbirisi olmayacaktı' deniyor. ve Türkiye'ye, vatandaşın önüne ağır bir fatura koyuyorlar. 'Bak ağlıyorsan, gözyaşı döküyorsun, sokağa dahi çıkamıyorsun, gel şimdi bana oy ver, ben tek başıma iktidar olayım, bunları önleyeceğim.' 13 yıldır önleyemedin sen, 14'ncü yılda mı önleyeceksin? Bu sorun onların anlayışıyla çözülmez, sorunu çözmek için dedik ki 'samimi ve dürüst olacaksınız. Hiçbirisi samimi ve dürüst değildi."

"CHP iktidar olursa, akan kanı durdurma adına ilk hamlesi ne olacak" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Çözeceğiz bu sorunu. Samimi ve dürüst olacaksınız. Benim kişisel bir angajmanım, özel mevki merakım yok. Ben, Türkiye'yi düşünüyorum. Hesabını veremeyeceğim hiçbir angajmana girmeyeceğim ve topluma söyleyeceğim. Parlamentoda çözeceğim bunu. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasi gelmek zorundadır" yanıtını verdi.

"CHP iktidarında operasyonlara devam edecek mi" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Kim eline silah alır, bir yere saldırırsa, bir kişiyi öldürürse, siz 'yok efendim, ben bunu görmeyeceğim' diyemezsiniz, asla. Hukuk zemininde kalacaksınız, hukuk içinde çözeceksiniz bu olayı" karşılığını verdi.

"Bizi bölen 13 yıllık siyasal anlayıştır"

"Özerklik açıklamalarının" sorulduğu Kılıçdaroğlu, bunları doğru bulmadığını söyledi.

Ayrı bütçesi, meclisi, başkanı olan yerel yönetimlerin zaten özerk olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bunun 1930'lardan beri böyle olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü

"30 Ağustos'u kutladık. 30 Ağustos'ta beraber değil miydik, o savaşı beraber vermedik mi? Şehitlerimiz beraber değil mi? Buyurun, Çanakkale'ye bakın, neden ayrışıyoruz, bölünüyoruz. Bizi bölen 13 yıllık siyasal anlayıştır. Bu toplumu böldü, ayrıştırdı. Teröre prim asla vermeyeceksiniz. Sokaktaki esnafın, vatandaşın sorunlarını dinleyeceksiniz, o sorunu çözeceksiniz, onunu beklentilerine uygun politika oluşturacaksınız. Siz bunların hiçbirini yapmadınız. Oturup görüştüler, Oslo tutanaklarında diyor ki bir görevli 'Sizin Türkiye'de nerelere silah yığdığınızı çok iyi biliyoruz.' Şimdi nereler kalktı, bütün şehirler silah deposu. İstanbul'un göbeğinde kaleşnikofla sokağı denetleyen insanlar yok muydu? Peki bu ülkeyi kim yönetiyordu 13 yıldır?"

"Seçim güvenliği konusunda düşünceniz nedir" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Vatandaşlar şu soruyu kendilerine sorsunlar; eğer bu ülkede güvenli bir seçim yapılamıyorsa, 13 yıldır bu ülkeyi kim yönetti? Onu cezalandırması lazım vatandaşın" dedi.

"Ülkenin seçim yapılamaz bir halde olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Hayır seçim yapılabilir. Ama Doğu, Güneydoğu'da sandıkları korumanın zor olduğunu da tahmin ediyoruz" yanıtını verdi.

"Geleceği görmezseniz, sorunu çözemezsiniz"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ' TSK, MİT, jandarma istihbarat bölgede olacak, 7 Haziran'da yaşananlar 1 Kasım'da yaşanmayacak" ifadelerinin hatırlatıldığı Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Söylediklerinin hiçbir ağırlığı yok, karakoluna sahip çıkamıyorsun, gideceksin sandığa sahip çıkacaksın, güldürmesinler. Ne Güneydoğu'yu ne Türkiye'nin sorunlarını ne de sorunların nasıl çözüleceğini biliyor. Türkiye'yi bir ateş çemberinin, Ortadoğu bataklığının içine soktu. Kişisel hırsı, beklentileri... Yazık, günah, bu ülkeye yazık, günah. Bari kaçak sarayında konuşma arkadaş, sus yerinde otur, bağrımıza taş basalım, seni orada tutalım. Hala, intikam, kin hırsıyla konuşuyor. Bunlar doğru değil. Vatandaşı yeteri kadar böldü, insanları böldü."

Çok tehlikeli bir sürecin içine sokulan Türkiye'yi CHP'nin kurtarabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin sorunlarını çözelim, refaha kavuşsun, vallahi bizi iktidardan alsınlar" diye konuştu.

"Terörle mücadele kapsamındaki suçların failleriyle ilgili bilgi verenlere ödül verilecek. Bu konuya yaklaşımınız nedir" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Bu ihbarla falan çözülecek bir olay değil, daha bunlar olayın büyüklüğünü kavrayamamışlar. Bu sorun çıktığı zaman 'iki baldırı çıplak' deniyordu. Buyurun iki baldırı çıplağa bakın. Geleceği görmezseniz, bu sorunu çözemezsiniz" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, bazen geceleri rahat uyuyamadığını, Türkiye ve çocuklar için üzüldüğünü kaydetti.

" Beştepe'nin yeri yerinde olacak"

"Ekonomiye ilişkin yeni söyleyeceğiniz neler var" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini söyledi.

Gençler arasında işsizliğin arttığını, ekonomideki belirsizliğin bunu daha da artıracağını kaydeden Kılıçdaroğlu, ekonomi politikasının yanlış olduğunu defalarca söylediklerini ifade etti.

"Emekliye iki maaş ikramiye ve asgari ücret dışında başka vaatleriniz var mı" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Polislere 3600 ek gösterge vaatlerimiz arasında. Toplumun yıllardan sorunu çözülemeyen kesimi var, o kesimlerle ilgili de projelerimiz var" yanıtını verdi.

"Seçim kampanyanızda Beştepe'nin yeri ne olacak" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Beştepe'nin yeri, yerinde olacak. Sayın Erdoğan'ı muhatap almayacağız, o yerinde otursun. O bize her türlü suçlamayı yapıyor, onu vatandaşın takdirine bırakıyorum, Allah'a havale ediyorum. Görevini yapmayan, ülkeyi bu hale getiren kişidir o. Bu nedenle onu muhatap almayacağız" dedi.

"Büyük bir değişimin olması lazım"

"30 Ağustos resepsiyonuna katılan CHP'den istifa eden İlhan Özkes'in sosyal medyadaki mesajlarının" sorulduğu Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Ben Abuzer Gaffari'dan yanayım. Sahabedir, makamı Adıyaman'dadır. Müslüman olan ilk 10 kişiden birisidir. Muaviye kendisine çok lüks bir saray yaptığı zaman, gitmiştir ve Muaviye'ye şunu söylemiştir; 'Eğer bu sarayı halktan topladığın vergilerle yaptıysan, haksızlıktır, hırsızlıktır. Eğer bu sarayı kendi paranla yaptırdıysan haramdır' demiştir. Ben inançlı bir insanım. İsrafın haram olduğuna inanan birisiyim. Sayın Özkes ne düşünür onu bilmem, her kuruşun hesabını topluma, milletine vermeyen bir kişinin de siyaset yapmaması gerektiğine inanan birisiyim. Kul hakkının ne kadar değerli olduğunu ve o hakkın asla istismar edilmemesi gerektiğine inanan birisiyim."

"Sayın Özkes'in tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bizdeyken benim düşündüğüm gibi düşünüyordu" yanıtını verdi. "Ne oldu sonra" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Bilemem, onu Sayın Özkes'e soracaksınız" dedi.

"1 Kasım seçiminde farklı bir şey çıkar mı" sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, "Bu tablo Türkiye'nin önünde duruyor. Büyük bir değişimin olması lazım. Türkiye'yi ateş çemberine sokanlardan vatandaşın hesap sorması lazım" yanıtını verdi.

"Seçimin maliyetini vatandaş ödeyecek"

"1 Kasım'da benzer bir tabloyla karşılaştık, Davutoğlu kapınızı çaldı" denilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Umarım benzer bir tabloyla karşılaşmayız, CHP iktidar olur. Emin olun Türkiye'nin buna ihtiyacı var" karşılığını verdi.

"Koalisyon ihtimalinin" sorulduğu Kılıçdaroğlu, bu durumda Türkiye'nin çıkarlarını düşünerek hareket edeceklerini söyledi.

Bu seçimlerin önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, seçimin maliyetinin vatandaş tarafından ödeneceğini söyledi.

CHP'ye hükümet kurma yetkisinin verilmediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, vatandaşların, "Doğu, Güneydoğu daha da karışacak, ekonomi daha da kötü hale gelecek" şantajına boyun eğmemesi gerektiğini ifade etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement