Muğla'da Çöp Depone Alanı İhalesi Yapılıyor - Son Dakika
Yerel

Muğla'da Çöp Depone Alanı İhalesi Yapılıyor

Muğla\'da Çöp Depone Alanı İhalesi Yapılıyor

Çöp depone alanlarının açılması ve işletilmesinin Büyükşehirlere devredilmesinin ardından Muğla'da çöp depone alanı bulunmayan ilçeler ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

28.07.2015 09:33  Güncelleme: 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çöp depone alanlarının açılması ve işletilmesinin Büyükşehirlere devredilmesinin ardından Muğla'da çöp depone alanı bulunmayan ilçeler ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Daha önce Muğla Belediyesi olarak yapılan çalışmalar Büyükşehir Belediyesi'ne geçtikten sonra başta bölgenin en büyük çöp depone alanı olarak görülen ve Ula, Menteşe, Yatağan ve Kavaklıdere'yi kapsayan çöp depone alanı ile ilgili ihale önümüzdeki günlerde yapılacak.

ÇAĞDAŞ DEPONE ALANI

Muğla genelinde çöp depone alanları ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Çok önemli bir kararı sayın valimizin direktifleri ve iradesi ile aldık. Umuyorum en kısa zamanda Muğla'nın en çağdaş çöp depone alanının ihalesini yapacağız. Bunun ardından turizmde çok ama çok önemli bir marka olan Bodrum'da bir çöp depone alanımız yok. Bununla ilgili bakanlığımız ile müzakerelerimiz devam ediyor. Bu prosedürler bittiği takdirde hemen ihale edilip, önümüzdeki yaz başında Bodrum ve Muğla çöp depone alanına kavuşacak" dedi.

"MEVZUATTA SIKINTI YAŞIYORUZ"

Başkan Gürün Datça'da çöp depone alanı yapmak istediklerini, fakat Özel Çevre nedeniyle mevzuata takıldıklarını belirterek, "Datça'da işletilen, kontrol altında tutulan, geri dönüşümü sağlanan çöp depone alanı yapmak istiyorum ve bunun çevreye ulu orta atılmasını engellemek istiyorum. Ama mevzuat bir yandan bana 'Bu tesisi yap' derken, bir yandan da 'Burası Özel Çevre, burada bir şey yapamazsınız' diyor. Herhalde başka bir yöntem var, Samantha (Tatlı Cadı dizisi) gibi burnumuzu oynatıp onu yok etmemiz gerekiyor. Milas bekliyor, ÇED ve arazi tahsisi ve proje onayından sonra Milas'ta da çöp depone alanı oluşturacağız. Böylece 7 çöp depone alanında bazı ilçelerde Kavaklıdere, Ua, Yatağan ve Menteşe tek depone alanına gidecek. Çöp depone alanı hizmeti almayan hiçbir ilçenin kalmamasını temin etmeye çalışıyoruz"

HAFRİYAT ALANLARI

Dalaman, Bodrum, Milas ve Menteşe'de yeni hafriyat alanları tesis ettiklerini ve işletmeye başladıklarını belirten Gürün, "Sadece Marmaris'te eski bir hafriyat alanımız vardı. Fethiye Üzümlü'de kesin tahsis aldık ve işletmeye başlayacağız, Seydikemer'de zaten vardı, Datça'da ise yer bulunamadı. Köyceğiz ve Ortaca'da bir hafriyat alanı oluşturduk ve işletmesini yapıyoruz. Şu anda 8 hafriyat alanı ile 12 Belediyenin tüm hafriyatlarını dökeceği alanı tespit ve işletmeye açmış durumdayız" dedi.

HAFRİYAT ALANLARI SON DURUM

Marmaris

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce Mariç-Bel-Bir tarafından kullanılan hafriyat sahası mevcutta kullanılmaktadır. Vahşi depolama alanı hafriyat ile doldurularak rehabilite ediliyor. 1 Ocak 2015-30 Haziran 2015 tarihleri arasında şahıslardan ve kamudan toplam 33 bin 248 ton hafriyat atığı bertaraf edildi.

Menteşe

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce ilçe de herhangi bir hafriyat sahası mevcut değildi. Menteşe ilçesinde hafriyat sahasına alternatif olarak Uğur Mumcu Bulvarı paralelinde bulunan servis yolunun kullanıma açılması için yol yapılacak güzergah anayol seviyesine kadar dolgusu yapılmıştır.

2015 yılının 6 aylık bölümünde şahıslardan ve kamudan toplam 24 bin 345 ton hafriyat atığı bertaraf edildi.

Bayır Mahallesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce belde de herhangi bir hafriyat sahası mevcut değilken, eski kil ocağı rehabilite edildi. Bölgedeki mermer fabrikalarının atıkları için Bayır belediyesi tarafından kamulaştırılan ve mezarlık yapılması planlanan alan mermer atıkları ile dolduruldu. 2015 yılının 6 aylık döneminde toplam 28 bin 395 ton hafriyat atığı bertaraf edildi.

Dalaman

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce ilçe de herhangi bir hafriyat sahası yoktu. Dalaman ilçesi Taşlıburun mahallesinde bulunan, baraj dolgusunda kullanılmak üzere kil alınan arazilerin rehabilitasyonu için DSİ den gerekli izinleri alınarak hafriyat sahası olarak kullanılmaya başlandı.

Bin 369 ton hafriyat atığı bertaraf edildi.

Milas

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce ilçe de herhangi bir hafriyat sahası mevcut değildi. Milas ilçesi Menteş Mahallesi ve Yusufça mahallesinde bulunan, baraj dolgusunda kullanılmak üzere kil alınan arazilerin rehabilitasyonu için DSİ den gerekli izinleri alınarak hafriyat sahası olarak kullanılırken 6 ayda 14 bin 193 ton hafriyat atığı bertaraf edildi.

Bodrum

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce ilçe de herhangi bir hafriyat sahası mevcut değildi. Bodrum ilçesi Torba Mahallesi hafriyat sahasının tahsis işlemleri tamamlanırken, 647 bin 510,84 TL tahsis bedeli ödendi ve 21 Mayıs 2015 tarihinde yer teslimi yapıldı. Daha önce taş ocağı olarak kullanılmış doğal yapısı bozulmuş alanın rehabilitasyonu yapılıyor. 2015 yılında 7 bin 314 ton hafriyat atığı bertaraf edildi.

Ula

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce belde de herhangi bir hafriyat sahası yokken, daha önce kil ocağı olarak kullanılmış doğal yapısı bozulmuş alanın rehabilitasyonu yapılıyor ve

Muğla Büyükşehir Belediyesine ait Ula ilçesi Kızılağaç mahallesinde bulunan araziler hafriyat sahası olarak açıldı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla'da Çöp Depone Alanı İhalesi Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement