Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırşehir'de - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırşehir'de

Erdoğan, toplu açılış töreninde konuştu: (3) "Adama sorarlar, 'Acaba sizin 10 bin kilometreyi aşkın mesafeden gelip de Irak'ta, Kobani'de, Afganistan'da ne işin var?' Öyle mi? Ama siz eğer güçlü bir ülke güçlü bir imparatorluğun varisi iseniz, öyle düşünemezsiniz, 'Evet biz oralarda da varız' diyeceksiniz.

30.01.2015 18:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali ziyaretine ilişkin eleştirileri hatırlatarak, "Adama sorarlar, 'Acaba sizin 10 bin kilometreyi aşkın mesafeden gelip de Irak'ta, Kobani'de, Afganistan'da ne işin var?' Öyle mi? Ama siz eğer güçlü bir ülke güçlü bir imparatorluğun varisi iseniz, öyle düşünemezsiniz, 'Evet biz oralarda da varız' diyeceksiniz. Biz küçük düşünmüyoruz, büyük düşünüyoruz, varız, var olacağız. Gündemi belirlenen bir Türkiye yok artık, gündem belirleyen bir Türkiye var, bunu böyle bileceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırşehir kent meydanında düzenlenen toplu açılış töreninde, Afrika ziyaretlerine değindi.

Çekinmeden, korkmadan "Ya Allah" deyip Somali'ye gittiklerini, programları harfiyen uyguladıklarını belirten Erdoğan, orada gerçekleştirdikleri ziyaretleri, resmi görüşmeleri ve yaptıkları açılışları anlattı.

Somali Cumhurbaşkanı'nın kendisine, "Sizin buraya gelmenizden dolayı Somali'de, Mogadişu'da çok büyük sevinç var. Eğer serbest bıraksaydık 1 milyon kişi yollara dökülür, sizi karşılamaya gelirdi ama güvenlik nedeniyle biz buna izin vermedik, veremedik" dediğini anlatan Erdoğan, "Bu muhabbeti, sevgiyi, dostluk ve kardeşliği çok çok iyi anlamak durumundayız. Hiç kimsenin el uzatmadığı, Türk'ten, Türkiye'den başka hiç kimsenin gitmediği, herkesin kendi kaderine terk ettiği, yalnız bıraktığı Somali'ye Türkiye olarak biz sahip çıktık, çıkıyoruz. Neden? Çünkü Somali bize Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'nin emanetidir. Ecdadımız oralara kadar gitti, oralarda yüzyıllar boyu hüküm sürdü, oraları adaletle yönetti" şeklinde konuştu.

-"Gündem belirleyen bir Türkiye var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ecdat ayrıldıktan sonra, oralarda sömürü, yağma, kavga, çatışma başladığına dikkati çekerek, "Bizim Somali'ye el uzatmamız önce insani bir vazifedir, ardından da tarihi bir vazifedir, vecibedir" ifadesini kullandı.

Bazı siyasi partilerin genel başkanlarının kendilerine, "Ne işiniz var Somali'de? Türkiye'yle ilgilenin" dediğini belirten Erdoğan, 81 vilayette, 780 bin kilometrekarenin tamamıyla, 78 milyon vatandaşın herbiriyle ilgilendiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz onlar gibi küçük düşünmüyoruz, biz büyük düşünüyoruz. Adama sorarlar, 'Acaba sizin 10 bin kilometreyi aşkın mesafeden gelip de Irak'ta, Kobani'de, Afganistan'da ne işin var?' Öyle mi? Ama siz eğer güçlü bir ülke, güçlü bir imparatorluğun varisiyseniz, öyle düşünemezsiniz, 'Evet biz oralarda da varız' diyeceksiniz. Biz küçük düşünmüyoruz, büyük düşünüyoruz, varız, var olacağız. Gündemi belirlenen bir Türkiye yok artık, gündem belirleyen bir Türkiye var, bunu böyle bileceğiz. Biz kendi vatandaşımızın arzuları istikametinde bu adımları atıyoruz. Uzanabildiğimiz her yere uzanacağız. Dünyanın neresinde mazlum, mağdur varsa oraya da uzanacağız."

-"Ecdadımızın bize bıraktığı mirasları biz görmezden gelemeyiz"

Nerede ata yadigarı varsa, cami, medrese, külliye, köprü, çeşme, türbe, şehitlik varsa onu bulup, gün yüzüne çıkardıklarına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Burada (Cibuti) sizin dedeleriniz vardı biliyor musunuz?' dediler. Biliyorduk da özelliği neydi deyince, Cumhurbaşkanı dedi ki 'Buranın bir Tajura şehri var. Bu Tajura şehrinde şu anda iki Osmanlı ailesi hala var' dedi. 'Burada onların eserleri var' dedi. Yoğun da programımız var. Ben de Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş Bey'e dedim ki hemen buradan bir heyetle beraber, bir helikopterde istedik Cumhurbaşkanından, Cumhurbaşkanından alalım helikopteri siz hemen oraya gidin, yerinde bu incelemeyi yapın ve TİKA olarak biz bu eserleri yeniden kazanalım ve insanlığa kazandıralım dedik ve Numan Bey bir heyetle beraber eşini de yanına alarak oraya gittiler. Orayı gezdiler gördüler, tespitleri yaptılar. TİKA orada mimarıyla mühendisiyle hemen ilk incelemeleri yaptı ve döndü. Oradaki o ailelerle de görüşmeler yaptılar ve döndüler. Oradaki muhabbeti anlattılar, nasıl bize muhabbetleri var bunu anlattılar. Ah kardeşlerim ah! Bu yeryüzünde ecdadımızın bize bıraktığı mirasları biz görmezden gelemeyiz. Her zaman onlarla yatıyoruz, onlarla yatacağız, onlarla kalkacağız ve onları da inşallah bu nesle ve geleceğe kazandıracağız. Kapımıza gelen, bizden yardım isteyen kim olursa olsun kapımızı açıyoruz, soframızı, ekmeğimizi paylaşıyoruz."

-"Büyük bir devlet, büyük bir millet olmanın gereği neyse yerine getireceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl önce, Türkiye'nin geri kalmış ülkelere 45 milyon dolar destek verdiğini şimdi ise bu rakamın 4,5 milyar dolara çıktığını bildirdi.

Büyük devletin böyle olunduğunu ifade eden Erdoğan, bu milletin, Ahi Evran'ın duasını almış, onun çizdiği istikamette yürüyen bir millet olduğunu vurguladı.

Erdoğan, ahiliğin şartlarının kapıyı, sofrayı açık, dilini, belini, gözünü bağlı tutamak olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bize ne işiniz var Somali'de, Suriyeliler neden Türkiye'de?' diye soranlar, ahiliği de, ahilik ruhunu, ahilik felsefesini de anlamayanlar Kırşehir'in bu manevi havasından nasibini alamayanlardır. Biz Allah'ın izniyle ahilerimize, Ahi Evran gibi kutlu gönül insanlarımıza, milletimize, şehitlerimize inşallah mahcup olmayacak, büyük bir devlet, büyük bir millet olmanın gereği neyse onu yerine getireceğiz. Biz paylaşmanın eksiltmediğini, tam aksine arttırdığını, bereketlendirdiğini bilen, buna inanan insanlarız."

-Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanına ve sahneye Kırşehir Belediye Başkanlığı Mehteran Takımı'nın seslendirdiği Diriliş müziğiyle çıktı.

Tören öncesinde mehteran takımı bazı marşları seslendirirken, öğrenciler de tarihte kurulmuş 16 Türk devletinin bayraklarını sahnede taşıdı.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Kırşehir ve çevre illerin bazı milletvekilleri, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yılmaz Bahçeci ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırşehir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement