Dünya Basını Davutoğlu'nun Adaylığını Böyle Gördü - Son Dakika
Güncel

Dünya Basını Davutoğlu'nun Adaylığını Böyle Gördü

Dünya Basını Davutoğlu\'nun Adaylığını Böyle Gördü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu AK Parti Genel Başkan ve Başbakan adayı olarak açıklaması, dünya basınında geniş şekilde yer aldı

21.08.2014 23:09  Güncelleme: 23:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu AK Parti Genel Başkan ve Başbakan adayı olarak açıklaması, dünya basınında geniş şekilde yer aldı.

BİLD: ERDOĞAN'IN YAKIN ARKADAŞI

Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesi haberine "Erdoğan'ın yakın sırdaşı" başlığını attı.
Gazetenin internet portalındaki haberde, Prof. Dr. Davutoğlu'nun ''Stratejik Derinlik'' kitabına atıfta bulunularak, Davutoğlu'nun Türkiye'nin güçlü bir bölgesel ve küresel rol öngören vizyona sahip olduğu kaydedildi.

''ERDOĞAN'IN VEFALI BİR TAKİPÇİSİ''

Frankfurter Allgemenie Zeitung gazetesi ise Davutoğlu için ''Erdoğan'ın vefalı bir takipçisi'' ifadesini kullanırken, Erdoğan döneminde siyasi kariyer yapan Davutoğlu'nun iyi bir eğitime sahip siyasetçi olduğuna, iyi derecede İngilizce, Almanca ve Arapça konuştuğuna dikkati çekti.
Gazetenin internet sitesindeki haberde, yeni dönemde Davutoğlu'nun öncelik vermesi gereken konular arasında, bugüne kadar ''güçlü adam'' Erdoğan etrafında kenetlenen AK Parti'nin birliğini korumak olduğu yorumunu yaptı.

''ERDOĞAN İÇİN AKILLICA SEÇİM''

Die Welt gazetesi ise ''Başbakan olarak Davutoğlu'nu seçmesi Erdoğan için akıllıca bir tercih. Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca, yanında büyük hırslara sahip bir Başbakan istemiyor ama aynı zamanda Başbakanın içeride ve dışarıda saygı görecek güçte olmasını bekliyor'' değerlendirmesini yaptı.
Davutoğlu'nu ''jeostratejist'' olarak nitelendiren gazete, Davutoğlu'nun bakanlığı döneminde dış politikanın geçmişten büyük bir kopuş yaşadığını öne sürdü ve son dönemde Türkiye'nin izlediği dış politikayı eleştirdi.

''ERDOĞAN'IN HALEFİ DAVUTOĞLU''

Spiegel Online, "Erdoğan'ın halefi: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin yeni başbakanı olacak" başlığını attı. Haberde, Alman istihbaratının Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına Davutoğlu'nun ''çok kızdığına'' işaret ederken, konunun Davutoğlu ile Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier arasında telefon görüşmesinde ele alındığını hatırlattı.

"DAVUTOĞLU, BAŞBAKAN ADAYI"

Bosna Hersek'in önemli gazetelerinden Oslobodjenje'nin internet sitesinde de ''Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin yeni genel başkan ve başbakan adayı'' başlığıyla yeralan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davutoğlu için söylediği, ''Cumhurbaşkanı olarak da Davutoğlu'nun yanında olacağım'' sözlerine de yer verildi.

Haberde ayrıca, Davutoğlu'nun 27 Ağustos'ta yapılacak AK Parti kongresinde önce genel başkan, ardından Türkiye'nin yeni başbakanı olacağı belirtildi.

''DAVUTOĞLU YENİ BAŞBAKAN ADAYI''

Sırbistan'ın B92 televizyon kanalının haber sitesinde ''Davutoğlu, yeni başbakan adayı'' başlığı ile verilen haberde ise Başbakan Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu yeni AK Parti genel başkanı ve başbakan adayı olarak açıkladığı kaydedildi.
Davutoğlu'nun AK Parti kongresinde önce genel başkan olarak seçileceği, ardından da başbakanlık koltuğuna oturacağı belirtilen haberde, Davutoğlu'nun 2003 yılından bu yana önce danışman ardından bakan olarak Türk dış politikasına yön verdiği ifade edildi.

''RESTORASYON HAREKETİ DEVAM EDECEK''

Bosna Hersek'in en önemli haber portalı ''klix'' de Davutoğlu'nun adaylığını takipçilerine duyurdu. ''Ahmet Davutoğlu, başbakan adayı'' başlığı ile yayımlanan haberde, Davutoğlu'nun "Son 12 yılda gerçekleştirilen büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

"DAVUTOĞLU, ERDOĞAN'A SADIK BİR İSİM"

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) mevcut Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu halefi olarak açıklaması İtalyan basınında da yankı buldu.

İtalyan haber ajansı ANSA, ''Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu'nun bir sonraki parti başkanı ve başbakanı olacağını açıkladı'' başlığıyla geçtiği haberde, AK Parti MYK'sının bugün Davutoğlu ismini belirlediğine yer verdi.
Davutoğlu'nun 27 Ağustos'taki AK Parti kongresinde başkanlığa seçileceğini, 28 Ağustos'ta yemin ederek Cumhurbaşkanı olacak Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirileceği okuyuculara aktarıldı.

''PARALEL YAPI İLE MÜCADELE SÖZÜ VERDİ''

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica'da çıkan haberde ise Türkiye'nin yeni başbakanı olacak Davutoğlu'nun, Erdoğan'a sadık bir isim olduğu ve Erdoğan'a ''paralel yapıyla'' mücadele sözü verdiği ifade edildi.

''ERDOĞAN'IN YERİNE DAVUTOĞLU GEÇECEK''

La Stampa gazetesinde de, 55 yaşındaki Davutoğlu'nun öngörüldüğü üzere başbakan ve parti genel başkanlığı adayı olarak 27 Ağustos'taki AK Parti'nin olağanüstü kongresinde resmen partinin başına geçeceği ve 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın yerini alacağı kaydedildi.


Rainews24 kanalı da Davutoğlu'nun partisinin merkez yönetim kurulu tarafından genel başkan ve başbakan adayı olarak belirlendiğini ve bir sonraki başbakan olacağına bültenlerinde yer verdi.

AFP: "DAVUTOĞLU'NUN BAŞBAKAN ADAYLIĞI ZATEN BEKLENİYORDU"

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yaşanan süreci ve AK Parti'de yaşanan gelişmeleri yakından izleyen Azerbaycan medyası, Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesine geniş yer verdi.

''TÜRKİYE'NİN YENİ BAŞBAKAN ADAYI''

Yeni Müsavat gazetesinin internet sitesi, "Türkiye'nin yeni başbakan adayı Davutoğlu oldu" başlığıyla yayımladığı haberde, Davutoğlu'nun özgeçmişine geniş yer verilerek Azerbaycan hükümet yöneticileri ve politikacılarıyla çok iyi ilişkileri bulunduğuna vurgu yapıldı.
Azadlık Gazetesi haberi "Erdoğan, yeni başbakanın ismini açıkladı" başlığıyla duyururken, Gündelik Telegraf Gazetesi, "Erdoğan açıkladı, yeni başbakanın ismi belli oldu" başlığıyla yayımladığı haberde, Davutoğlu'nun aday gösterildikten sonra yaptığı konuşmanın bazı bölümlerine yer verildi.
İki manşetini Davutoğlu'nun aday gösterilmesine ayıran publika.az sitesi, çok sayıda foto yayımlayarak Davutoğlu'nun özgeçmişi ve ailesiyle ilgili bilgi verdi. APA, Trend, Azertac haber ajansları da Davutoğlu'nun aday gösterilmesini okurlarına son dakika haberi olarak iletti.
Fransa'da AFP haber ajansı, "Davutoğlu'nun başbakan adaylığının zaten beklendiğini" yazdı.
Başbakan Erdoğan'ın koltuğunu en çok güvendiği isimlerden birine devrettiğini vurgulayan AFP, Erdoğan'ın Davutoğlu'nun adaylığını açıklarken yaptığı konuşmasına geniş yer ayırdı. AFP, "Davutoğlu'nun 2003'den bu yana Erdoğan'ın saflarında yer aldığına" dikkati çekerek, Dışişleri Bakanlığı süresince Türk dış politikasına etkin rol oynadığını belirtti.

''ERDOĞAN'IN SIRDAŞI BAŞBAKAN OLUYOR''

Avustarye devlet televizyonu ORF, "Başbakan Erdoğan, uzun zamandır sırdaşı Davutoğlu'nu hükümetin başına taşıyor" ifadelerini kullandı. Davutoğlu'nun parti liderliğinin 27 Ağustos'ta yapılacak genel kurulda resmen onaylanacağı belirtilen haberde, yaklaşık 5 yıldır Dışişleri Bakanlığı yapan Davutoğlu'nun "Erdoğan'ın sadık takipçisi" olduğu vurgulandı.
Der Standard Gazetesi "Türk Başbakanı ve AK Parti lideri Davutoğlu" başlığıyla duyurduğu haberinde, Davutoğlu'nun Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı görevini devralmasından sonra Başbakan olacağını yazdı. Ha...

ABD BASININDA DA GENİŞ YER BULDU

Amerikan haber ajansı AP, eski bir uluslararası ilişkiler profesörü Davutoğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a en sadık isimlerden biri olduğuna ve Erdoğan'ın başbakanlık görevi için kendisini seçeceğinin uzun süredir konuşulduğuna dikkati çekti. Haberde, Erdoğan'ın, hükümeti perde arkasından hala büyük ölçüde kontrol etmeyi sürdürebilmek için yerine "dostane bir başbakanı" yerleştirmek istediği şeklindeki uzman yorumlarına atıf yaptı.

Davutoğlu'nun, "gelecek yılki genel seçimlerde AK Parti'yi zafere götürecek yeteneğe sahip zeki bir politikacı olarak görüldüğünün" belirtildiği haberde Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı görevinin ilk yıllarında Türkiye'nin eski hasımlarıyla ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabalarından dolayı övüldüğü ancak bazı eleştirel kesimlerin, "komşularla sıfır sorun" politikasının daha sonra dağılarak Türkiye'nin Ortadoğu'da çok az müttefikinin kalmasına neden olduğunu düşündükleri kaydedildi.

Haberde, AK Parti Genel Başkan adayı olarak Davutoğlu'nun seçilmesinin, bir zamanlar Erdoğan'la yer değiştirecekleri tahminleri yapılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "devredışı kaldığı" anlamına geldiği ifade edildi.

AP haberinde, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini güçlendirmeyi planladığına dikkati çekilerek, Davutoğlu'nun büyük oranda geri planda bir rol üstlenmeyi kabul etmesinin beklendiği" yorumu yapıldı. Haberde, "Ancak Davutoğlu hırslı olmasıyla biliniyor ve Türkiye geçmişte, cumhurbaşkanlarının başbakanlar üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı ve başaramadığının örneklerini yaşadı" değerlendirmesi yapıldı.

Erdoğan'ın, başbakanlığı süresince kendisine en sadık isimlerden biri olan Davutoğlu'ndan bu sadakatini bundan sonra da sürdürmesini beklediği belirtilen haberde, Davutoğlu'nun "Erdoğan'ın hitabet yeteneği ve güçlü liderlik vasıflarından yoksun olduğu, ancak partiyi birarada tutabilecek kapasitede bir isim olarak görüldüğü" kaydedildi.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde de Davutoğlu'nun adaylığının beklenen bir karar olduğuna işaret ederek, "Erdoğan'ın yeni bir anayasaya zorlayarak, AK Parti üzerinde etkide bulunmaya devam ederken, cumhurbaşkanının yetkilerini de güçlendirmeye çalışmasının beklendiği" belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Basını Davutoğlu'nun Adaylığını Böyle Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • İNŞALLAH: İNŞALLAH YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA BAŞARILI VE GÜÇLÜ BİR LİDER OLSUN. BAŞARILAR DİLERİM. 57 34 Yanıtla
  • ajanda: yolun açık. . . Allah yardımcın olsun. . . ülkem için hayırlı olsun. 61 25 Yanıtla
  • taner: aynen yorumcu arkadaslar aynen. yurtdisinda ne basarilar yaptiysa yurticinde de ayni basarisizliklara devam edecektir hic kuskunuz olmasin. 19 10 Yanıtla
  • a.öz: yeni dış işleri bakanını neler bekliyor;suriye esada ne oldu eski başbakan sürekli esada mesajlar gönderirdi esad ve öso haberler dinlerdik şimdi ne esaddan nede ö. s. o haber var sürekli işıd . esir elçimiz ne oldu? bırakın 40 kişiyi onların arasındaki iki bebegi bile getiremiyoruz. bölgede ne yezidilere ne türkmenlere nede kürtlere faydamız var onlara bu gün destek olmayacaksak ne zaman olacaz?rumlar hani dogalgaz arayamazdı ?bizim aramalara ne oldu?yunanlılar kardakın yakındaki adacıga karakol kurdu bu adada proplrmli bir adaydı?hükümet neden sessiz?pkk çekilmişti şimdi sürekli karakollara saldırıyor barış sürecinden haberi olmayan pkklılar mı var?. . . . vb ne kadar soru varsa o kadar paralel yapı cevabı var 16 8 Yanıtla
  • kara: hadi bakalım perde açıldı oyun başlıyor. . . 14 4 Yanıtla
  • GİTTİ: Tayyip gitti ya başbakanlıktan AKP benim için bitmiştir daha da oy vermem. :) 3 10 Yanıtla
  • ferhat: Dış basın Allah'tan Akbulut benzetmesi yapmamış etrafımızdaki komşular yetmez Diğer ülkelere de düşman olurduk. Ondan sonra uğraşır dururduk bol bol roket yapıcaz diye 4 3 Yanıtla
  • İLHAN BEY: ŞU ANDA SİYASETTE EN KALİTELİ ADAMLAR BUNLAR BAŞTA DA BUNLARIN BULUNMASI NORMAL BİRİLERİ KABUL ETMESEDE. . CHP VE MHP ADAM GİBİ LİDERLER ÇIKARMADIKCA TAYYİP VE EKİBİ HER ZAMAN KAZANIRLAR. . . 1 0 Yanıtla
  • 1453: sen kesin chp lisin kimi kandırıyorsun fitneci fesat ataist seni 0 0
  • Engelli Adam, İhtiyaç Sahiplerine Ekmek Dağıtıyor
    11:11 Engelli Adam, İhtiyaç Sahiplerine Ekmek Dağıtıyor

    Suudi Arabistan'da yaşadığı kaza sonucu engelli kalan Mehmet Taşçı, Yozgat'ın Sorgun ilçesinde hayırseverlerin ve fırıncıların katkısıyla aldığı ekmek ve temel ihtiyaç malzemelerini 3 tekerli engelli aracıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Taşçı, her gün Sorgun sokaklarını dolaşarak yaklaşık 100 aileye sıcak ekmekler götürüyor ve insanların memnuniyetiyle mutlu oluyor.

  • Erzurum'da polisin tatbikatı gerçeği aratmadı
    11:11 Erzurum'da polisin tatbikatı gerçeği aratmadı

    Erzurum'un Hınıs ilçesinde çevik kuvvetin toplumsal olaylara müdahale tatbikatı gerçeği aratmadı. Hınıs İlçesi Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan çevik kuvvet grup amirliği, muhtemel olaylara müdahalede gerçekçi bir tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta personelin performansı, gerçek olaylardan farksızdı ve toplumsal olaylara müdahale eğitimi de verildi.

  • Aksaray'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Zanlı Tutuklandı
    11:11 Aksaray'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Zanlı Tutuklandı

    Aksaray'da uyuşturucu ticareti yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yapılan çalışmalar sonucunda bir adrese baskın düzenledi. Yapılan aramada bonzai, hap, extacy hap, ruhsatsız tabanca, kurusıkı tabanca, ruhsatsız av tüfeği ve hassas terazi ele geçirildi. Zanlı, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

  • KOSGEB, 2023'te 107 Bin İşletmeye 18,1 Milyar Lira Destek Sağladı
    11:10 KOSGEB, 2023'te 107 Bin İşletmeye 18,1 Milyar Lira Destek Sağladı

    Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2023'te çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık 107 bin işletmeye 18,1 milyar liradan fazla destek sağladı. KOSGEB'in 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, desteklerin çoğu Akdeniz Bölgesi'ndeki işletmelere verildi. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelere 12,8 milyar lira destek sağlandı.

  • Boydak Holding'in eski yöneticisi Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı
    11:10 Boydak Holding'in eski yöneticisi Bekir Boydak İstanbul'da yakalandı

    FETÖ üyesi olmaktan hüküm giyen Boydak Holding'in eski yönetim kurulu üyesi Bekir Boydak, İstanbul'da yakalandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda evinde yapılan aramada para ve ziynet eşyası ele geçirildi. Bekir Boydak, işlemleri için emniyete götürüldü.

  • Down sendromlu sporcular Antalya'da düzenlenen Trisome Oyunları'na hazır
    11:10 Down sendromlu sporcular Antalya'da düzenlenen Trisome Oyunları'na hazır

    Antalya'da düzenlenen Trisome Oyunları'na katılacak Türkiye şampiyonu down sendromlu sporcu Cansu Öğe ile Türkiye ikincisi Ecrin Ercan, hazırlıklarını tamamladı. Tekirdağ'da yaşayan 14 yaşındaki Öğe ve Ercan, dört yıl önce masa tenisi sporuna başladıktan sonra hızla kendilerini geliştirdi. Aylardır süren yoğun çalışmaların ardından Öğe ve Ercan, down sendromlu sporcuların olimpiyatları olarak kabul edilen Trisome Oyunları için hazırlıklarını tamamladı. Antalya'da 19-26 Mart tarihlerinde düzenlenen oyunlarda özel sporcular, madalya için mücadele edecek. Cansu Öğe ve Ecrin Ercan, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek ve kürsüde yer alarak başarılarını taçlandırmak için heyecanla oyunların başlayacağı günü bekliyor.

  • Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'
    11:09 Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'

    Oruç tutmanın bir saatlik yürüyüşe eş değer olduğunu belirten Diyetisyen Gülsüm Hazman, orucun kalp sağlığına da olumlu etkilerinin bulunduğunu belirtti. Oruç tutmanın hem bedene hem de ruha iyi geldiğini söyleyen Hazman, orucun vücutta bir onarım sağladığını ve bağışıklık sistemini yenilediğini ifade etti.

  • YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, deprem teknolojileri hakkında uyarılarda bulundu
    11:08 YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, deprem teknolojileri hakkında uyarılarda bulundu

    YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, deprem teknolojilerinde önemli yere sahip sismik izolatörler ve karbon elyafın doğru binada kullanılması konusunda uyarılarda bulundu. Koçak, depreme dayanıklı bir yapının tasarımdan imalat sürecine kadar modern teknolojilerin kullanıldığı, her türlü risklerin ortadan kaldırıldığı, hem depreme ve dış etkilere karşı güçlü hem de yaşam alanlarının çok kaliteli olduğu bina anlamına geldiğini söyledi.


Advertisement