Dü'de "Çerkez Dili ve Edebiyatı Dil Laboratuvarı" Açıldı - Son Dakika
Güncel

Dü'de "Çerkez Dili ve Edebiyatı Dil Laboratuvarı" Açıldı

Adıge Devlet Üniversitesi Rektörü Hunago: "Dil, bizim kültürümüz için çok değerlidir.

03.12.2014 16:11

Adıge Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Raşid Hunago, " Dil, bizim kültürümüz için çok değerlidir. Dil olmazsa kültür yaşayamaz" dedi.

Düzce Üniversitesi'nde (DÜ) kurulan "Çerkez Dili ve Edebiyatı Dil Laboratuvarı" düzenlenen törenle açıldı.

Hunago, açılış töreninde yaptığı konuşmada, DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü bünyesinde kurulan Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nın çerkez dili ve kültürünün devamlılığı açısından ciddi bir girişim olduğunu belirtti.

Bu bölümün dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıdığını vurgulayan Hunago, "Dil, bizim kültürümüz için çok değerlidir. Dil olmazsa kültür yaşayamaz. İnsanlar bireysel çalışmalar yapabilir ama toplumu için kültürü için çalışmak çok önemlidir. Dilin kültürün yaşamasını sağlamak, tüm toplumun yaşamasını sağlamak anlamına gelir" ifadesini kullandı.

Hunago, bu bölümün kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, şöyle konuştu:

"Minnettarız. Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nın ilk mezunlarının diploma törenine bizzat katılarak bu mutluluğu paylaşmak istiyorum. DÜ Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu'nu da tebrik etmek gerekir. Bu alanda bir ilke imza attı. Biz de üniversite bünyemizde Türk dili ve edebiyatı bölümü açarsak kendisini ders vermek üzere ülkemize davet edeceğiz."

DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ise yılmadan çalışan, fikirlerini, düşüncelerini ve projelerini hayata geçiren çok başarılı bir üniversite olduklarını kaydetti.

"Katıldığım bir seminerde ubıh dilini konuşan bir amca öldüğü için o dilin de öldüğünü söylediler. Bu bana inanılmaz bir üzüntü verdi" diyen Şerifoğlu, "Bir dil ölür, insanlığın büyük parçası ölür. Dili yaşatmazsak kültürü yaşatamayız. Düzce'de zengin bir dil kültürü varken, 'biz ne yapabiliriz' diye düşündüğümüzde bu anabilim dalını kurmak fikri doğdu. Hayaldi gerçek oldu ve son derece mutluyuz" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından laboratuvarın açılış kurdelesi kesildi. - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dü'de 'Çerkez Dili ve Edebiyatı Dil Laboratuvarı' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement