Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Dünya İnsani Zirvesi

Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, Kızılay'ın krizin başladığı günden bu yana Suriyeli mültecilerin yanında olmaya çalıştığını belirterek, "200 kişilik bir organizasyonla Kızılay, Suriye krizine karşı müdahalede bulunuyor.

23.05.2016 19:21

Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, Kızılay'ın krizin başladığı günden bu yana Suriyeli mültecilerin yanında olmaya çalıştığını belirterek, "200 kişilik bir organizasyonla Kızılay, Suriye krizine karşı müdahalede bulunuyor. Kızılay personeli bu görev için 7/24 çalışıyor. 17 çadır, 8 konteynır kentimizde AFAD'a yardımda bulunuyoruz. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz yardımlar yarım milyar doları aştı." dedi.

Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen " Türkiye'deki STK ve USTK'ların İnsani Faaliyetleri ve Kırılgan Gruplara Yönelik Çalışmalar" konulu panelin moderatörlüğünü yapan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının son yıllarda çok büyük bir atılım gösterdiğini ve dünyanın yardımına koştuğunu söyledi.

Yücel, Suriyeli mülteci çocuklar için eğitimin çok önemli olduğunu ve Türkiye'ye entegre olmaları adına çok iyi Türkçe konuşmaları gerektiğini, bu nedenle çocuklara eğitim verecek öğretmenler yetiştirdiklerini dile getirdi.

-"Suriye krizi 1894 gündür devam ediyor"

Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık da Suriye krizinin 1894 gündür devam ettiğini hatırlatarak, Suriye'de 15 Mart 2011'den bu yana çok büyük acılar yaşandığını ancak dünya kamuoyunun bu acıya alışmaya başladığını kaydetti.

Kınık, devletler boru hatları çizip, stratejilerini çarpıştırırken sahada çocukların öldüğünü vurgulayarak, "Empati yapabiliyor muyuz? Kaç gün elektriksiz ve susuz yaşayabiliriz? 1894 gündür suyun akmadığı, elektriğin olmadığı Suriye'de insanlar ne yapıyor? 2015'te Suriye'de sivil yerleşimlerin üzerine bombalar atıldı. Suriye'de çocuklar saymayı bomba atan uçaklardan öğreniyor. 'Suriyeliler gelmesin, Avrupa'ya girmesin' dediğimizde bu insanlarla, çocuğu aç kalan anneyle empati yapabiliyor muyuz? Dünyanın harekete geçmesi için bir çocuğun sahile vurması mı gerekiyor?" ifadesini kullandı.

Son bir ayda Halep'te binin üzerinde insanın öldürüldüğünü belirten Kınık, devletlerin çıkarları için insanların öldüğünü dile getirdi.

Kınık, Dünya İnsani Zirvesi'nde yapılacakların konuşulması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"65 milyon insan silah zoruyla ülkesini terk etmiş, 230 milyon göçmen var, 980 bin insan aç yatıyor, 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Büyük bir tiyatronun içindeyiz. İnsanlık olarak kendimizle yüzleşmek zorundayız. İnsanlık, ahlak ve adalet diye bir şey varsa sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Empati yapmamız gerekiyor. Birileri aç uyurken tok uyumaya hakkımız yok. Kızılay, krizin başladığı günden bu yana Suriyeli mültecilerin yanında olmaya çalıştı. Bu çerçevede pek çok projeler gerçekleştirdi. 200 kişilik bir organizasyonla Kızılay, Suriye krizine karşı müdahalede bulunuyor. Kızılay personeli bu görev için 7/24 çalışıyor. 17 çadır, 8 konteynır kentimizde AFAD'a yardımda bulunuyoruz. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz yardımlar yarım milyar doları aştı. Çocukların psikolojisini rehabilite etmeye çalışıyoruz. Zira bir nesil kayboluyor. Eğer bu çocukları kazanmazsak terörizmin eline düşecek, dünyaya düşman olacaklar."

-"Biz o kapıları 3 milyar avro için açmadık, insanlık için açtık"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Daire Başkanı Fatih Özer ise Türkiye'de 5 bin 596 STK bulunduğunu ifade ederek, bunların birçoğunun insani yardımlarla ilgilendiğini ve Suriye krizinde en büyük katkıyı da bu kurumların sunduğunu söyledi.

AFAD olarak barınma merkezlerinde 280 bin Suriyeliye bakarken, STK'ların 2,5 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını aktaran Özer, Türkiye adına gurur verici bir çalışmaya imza attıklarını ifade etti.

Türkiye'nin Suriye krizini STK'larla atlatmaya çalıştığını ancak işin boyutlarının çok büyüdüğünü ve STK'ların dayanacak gücünün kalmadığını aktaran Özer, "STK'larımız artık çok yorgun düştü bu işten. Maddi manevi birçoğu tükenme noktasına geldi. Yurt içi ve dışı yardımların tekrar canlandırılması gerekiyor. Biz o kapıları 3 milyar avro için açmadık, insanlık için açtık. Burada yaşanan insanlık dramından bütün dünya sorumludur. AFAD olarak, yerli ve yabancı STKların katkılarıyla bugüne kadar 25 bin 532 tır insani yardım Suriye'ye, 761 tır insani yardım da Irak'a gönderdik." şeklinde konuştu.

-"Koca bir halk ölüme ve sakat kalmaya mahkum edildi"

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın ise savaşın 6. yılında Suriye'de harabe şehirler, 400 bin katledilmiş, 250 bin kayıp insan ve ölümü bekleyen milyonlar olduğunu söyledi.

Savaşın, 5 milyon mülteci, 1 milyon ilticacı, 7 milyon göçebe ve 600 bine yakın yetim ya da öksüz çocuk bıraktığını hatırlatan Aydın, koca bir halkın, ölüme ve sakat kalmaya mahkum edildiğini vurguladı.

Durmuş Aydın, 2015'te 8 yeni okul kurduklarını ifade ederek, Suriye ve Türkiye'de Suriyeli öğrencilere hizmet veren toplamda 342 okul yaptıklarını, 157 bin öğrenciye lojistik destek sunduklarını ve Suriyeli mülteci gençlere meslek edindirme kursları açtıklarını dile getirdi.

Bab-ul Hava ve Bab-us Selam'da itfaiye ve arama-kurtarma birimleri kurduklarını vurgulayan Aydın, "Toplamda 4 arazöz, 2 arama kurtarma aracı ve ekipmanları, 1 ambulansımız var. 28 eğitimli personelimiz yaşanan hadiseler karşısında araç-gereç eksikliğine rağmen kahramanca görevlerini sürdürmeye çalışıyorlar. 200 yataklı, 3 ameliyathane ve yanık ünitesinde oluşan,

yaklaşık 10 milyon dolar maliyetli bölge hastanesi projemiz de var." dedi.

"50 yılı aşkın bir süredir savaş mağdurlarına yardım ediyoruz"

Norveç Mülteci Konseyi'nden Antonius Zutphen de Türkiye'deki STK'ların Suriye krizine çok başarılı bir şekilde müdahale ettiğini söyledi.

Norveç Mülteci Konseyi olarak 50 yılı aşkın bir süredir savaş mağdurlarına yardım etiklerini dile getiren Zutphen, şunları anlattı:

"Türkiye'de Gaziantep'te ve Ankara'da ofislerimiz var. Suriye'deki ofisimizde İHH ile ortak çalışmalar yaptık. İnsani ilkeler doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz. Suriye'de erişim kolay olmadığı için yardımlarımızı iletmekte zorlanıyoruz. Suriye'de savaştan etkilenenlere mümkün olduğu kadar ulaşmaya çalışıyoruz. Bu konuda Türkiye'deki STK'larla da ortaklaşa faaliyetler sürdürüyoruz. Norveç Mülteci Konseyi olarak daha çok gıda güvenliği konusunda uzmanız. Yemek dağıtımını elektronik bilet ile yapıyoruz. Eğitim alanında uzmanlaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca mültecilere hakları konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Suriye konusunda AFAD ile çok stratejik çalışmalara imza attık. "

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement