Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'de - Son Dakika
Yerel

Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'de

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bir gazetede petrokimya ve bankacılık sektörlerinden bazı firmaların Türkiye'den çıkacağı yönünde gerçeği yansıtmayan haberlerin yayınlandığını belirterek, "Türkiye'den giderlerse senin neren iyileşecek, onu söyle. Kendi önüne koyduğu leğene bakıyor, 'bu dalgalar bizi yutar' diyor.

08.05.2015 18:58

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bir gazetede petrokimya ve bankacılık sektörlerinden bazı firmaların Türkiye'den çıkacağı yönünde gerçeği yansıtmayan haberlerin yayınlandığını belirterek, "Türkiye'den giderlerse senin neren iyileşecek, onu söyle. Kendi önüne koyduğu leğene bakıyor, 'bu dalgalar bizi yutar' diyor. İnşallah seni yutar da biz kurtuluruz" dedi.

Petkim bünyesinde kapasite artışı yapılan Saf Tereftalik Asit (PTA) Fabrikası'nın açılış törenini katılan Zeybekci, Petkim'in bir millet iki devletten birinde olan ham maddeyi diğerinin tüketim ve pazarlama imkanlarıyla bir araya getirerek oluşturduğu muhteşem bir proje olduğunu dile getirdi.

Petkim ile birlikte TANAP ve Star Rafinerisi'nin de kardeş coğrafyadaki diğer ülkelere örnek bir iş birliği olduğuna işaret eden Bakan Zeybekci, iki ülke cumhurbaşkanının yakından ilgilendiği bu projelerin başarılı olmasının "bir zorunluluk olduğunu" vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu projeyi bizzat takip ettiğine dikkati çeken Zeybekci, projenin birçok defa "uçurumun kenarından alındığını" söyledi.

Türkiye'nin 500 bin ton PTA ürününe ihtiyaç duyduğunu, açılan tesisle 105 bin tonunun karşılanacağını, 400 bin tonunu ithal etmeye devam edeceklerini kaydeden Zeybekci,  bu tip yatırımların hızlanarak devam etmesi gerektiğini, Türkiye olarak ham madde, enerji ve finansman geleceğini garanti altına almak zorunda olduklarına değindi.

"Gerçeği yansıtmayan haberler"

Bakan Zeybekci, bazı basın organlarında petrokimya ve bankacılık sektörlerinden firmaların Türkiye pazarından çıkacakları iddiasıyla haberler yayınlandığını, olay araştırıldığında böyle bir durumun söz konusu olmadığının ortaya çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Adama soruyorsun aklından bile geçmemiş. Ama Türkiye'nin en önemli basın yayın kuruluşu oraya koyuyor, 'falancada mı gidiyor'. Altına yazmış, 'sorduk, öğrendik, yokmuş'. Diğer bir haber iki üç gün önce şöyleydi, 'şu bankada mı gidecek acaba'. Sormuş, öğrenmiş, öyle bir şey yokmuş. Falanca mı dediği zaman onu başka birinin de yapmış olması lazım, böyle bir şey de yok.

Derdin ne kardeşim, onu söyle, nerelerin ağrıyor onu sen bir söyle. Sıkıntın ne, Türkiye kötü olursa bir şey mi olacak? Türkiye'den giderlerse senin neren iyileşecek, onu söyle. Aslanlar gibi bu ülke cari açıkta, dış ticaret dengesinde destanlar yazıyor, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 80'lere gidiyor, hizmet gelirlerini eklediğinde dengeye gidiyor, cari açık diye bir problem kalmamış. Kendi önüne koyduğu leğene bakıyor, 'bu dalgalar bizi yutar' diyor. İnşallah seni yutar da biz kurtuluruz."

Türkiye'nin artık açık denizlerin ülkesi haline geldiğini, 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle global bir güç olduğunu dile getiren Zeybekci, "1 yılda 3 seçime rağmen yabancı sermaye girişi her sene artarak devam ediyor" dedi.

Türkiye'nin coğrafi olarak enerji ve ham madde kaynaklarının, büyük pazarların orta yerinde olduğunu, bu nedenle bölgenin tercih noktası olmaya devam edeceğini kaydeden Zeybekci, bugün itibarıyla Petkim gibi 3-4 tesise daha ihtiyaç duyduklarını, 10 sene sonra daha da fazlasına ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Zeybekci, "Gazi Mustafa Kemal'in koyduğu muasır medeniyet hedefini sloganlardan çıkartarak elle tutulabilir, ulaşılabilir hedefler haline getirdik. O hedeflere mutlaka ulaşılacaktır. Bunu bir millet iki devletin imkanlarını seferber ederek başaracağız, hem Azerbaycan parlayan bir yıldız olacak hem Türkiye bu coğrafyanın vazgeçilmez global gücü olacak" diye konuştu.

Cari açık hedefine katkı

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise stratejik yatırım teşvikinden yararlanarak yapılan 50 milyon dolarlık yatırımla Saf Tereftalik Asit Fabrikası'nın üretim kapasitesinin 70 bin tondan 105 bin tona çıkarıldığını, Petkim sahası içindeki diğer projelerle 2015'i 125 milyon dolar yatırımla kapatacaklarını söyledi.

Tamamlanan yatırımla pet şişe, polyester elyaf, film, elektriksel yalıtım malzemeleri, kimyasal yapıştırıcılar gibi birçok ürün grubunda sanayicilerin ham madde ihtiyacını karşılayacaklarını belirten Korkut, fabrikanın kapasitesini artırmasının cari açığın azaltılması hedefine katkı koyduğunu da sözlerine ekledi.

- Ege Bal'a ait ambalajlama tesisleri açıldı

Bakan Zeybekci, açılış sonrası Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde Ege Bal firmasına ait ambalajlama tesislerinin açılış törenine katıldı.

Burada Ege NKM Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kalpaklıoğlu'nun ihracatın artması için ambalajlı balın ihracatına teşvik sağlanması gerektiği yönündeki talebini dinleyen Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bal üretiminde iyi bir noktadayız ama ihracatta istediğimiz noktada değiliz. Bu alanda desteğe ihtiyacınız olduğunu biliyorum, talebinizi de pozitif şekilde değerlendireceğimizi düşünüyorum. Söylediğiniz mantıklı, isteğiniz makul, inşallah bir iki hafta içinde size güzel bir haberle döneriz."

38 ülkeye bal ihraç eden firmanın tesisinin, yıllık 5 bin 500 tonluk kapasiteyle ülkenin en büyük bal ambalajlama tesisleri arasında yer aldığı ifade edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement