Emo: Özelleştirme Güneydoğu'yu Karanlığa Mahkum Etti - Son Dakika
Güncel

Emo: Özelleştirme Güneydoğu'yu Karanlığa Mahkum Etti

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO); Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Batman`ı kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş`nin (DEDAŞ) özelleştirilmesiyle Güneydoğu`nun karanlığa mahkum edildiğini belirtti.

13.07.2014 12:10

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO); Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Batman`ı kapsayan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş`nin (DEDAŞ) özelleştirilmesiyle Güneydoğu`nun karanlığa mahkum edildiğini belirtti.

Açıklamada, DEDAŞ'ın bölgenin kayıp ve kaçak kullanımını azaltmak için yatırım yapmak yerine, kayıp ve kaçak kullanımını gerekçe göstererek hukuka aykırı bir şekilde plansız, sürekli elektrik kesintileri uyguladığını belirtilerek, "Elektrik borcu nedeniyle bölgede tarımsal sulama ve belediyelerin içme suyu için ihtiyaç duyduğu elektriğin sağlanması bile sıkıntıya sokulurken, okulların da borçları nedeniyle elektrikleri kesilmektedir. Özellikle konutların yer aldığı bölgelerde kayıp ve kaçak kullanım gerekçesiyle elektriklerin kesilmesi yerel halkı çileden çıkarmakta, bölgede infiallere yol açmaktadır. Bölge; her yıl olduğu gibi, havaların ısınması ile birlikte tarımsal sulama alanlarında ve klima kullanımı nedeniyle yaşam alanlarında elektrik enerjisine talebin en fazla ihtiyaç duyulduğu bir dönemi yaşamaktadır. Dağıtım şirketinin görevi; ortaya çıkan talebi elektrik kesintisi yaparak düşürmek değil şebeke altyapısını güçlendirerek talebi karşılamaktır. Kesintilerin kaçak elektrik kullanımına karşı bir silah olarak kullanması kabul edilemez" denildi.

-"KAÇAK ORANLARI YENİDEN YÜKSELTİLMEK İSTENMEKTEDİR"-

Tarımsal sulama borçlarını ödemeyen çiftçilere destekleme ödemelerinin yapılmaması kararının dağıtım şirketleri kamu elindeyken alınmayıp özelleştirildikten sonra alınmasının manidar olduğu vurgulanan açıklamada, "Yine AKP iktidarı EPDK aracılığıyla bu bölgenin kayıp ve kaçak oranlarını da sürekli değiştirerek yüksek tutmakta, böylece şirkete bir yandan yüksek tahsilat olanağı sağlamakta, diğer yandan şirketi ödemesi gereken cezadan kurtarmaktadır. Son olarak zeytinlik alanlarını yok edecek olması nedeniyle kamuoyunda büyük tepki çeken bir tasarı içerisinde yapılmak istenen düzenleme ile bölgenin hedef kayıp ve kaçak oranları yeniden yükseltilmek istenmektedir. Yine aynı tasarı ile asgari tüketim düzenlemesi adı altında bu bölgedeki yurttaşların mağduriyetini daha da artıracak bir uygulamaya geçilmek istenmektedir. Bölgedeki hanelere asgari tüketim üzerinden aylık sabit bir faturalandırma olarak anlaşılan bu yöntem, tüketen tüketmeyen tüm yurttaşların belli bir bedeli ödemesi zorunluluğunu öngörmektedir. Görüldüğü gibi iktidar yine yandaş şirket lehine düzenlemeler arayışındadır. Kaçak elektrik kullanımının önlenmesi yoksul halk kitlelerin daha da mağdur edilmesiyle değil, bölgesel kalkınma planları ile mümkündür" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Emo: Özelleştirme Güneydoğu'yu Karanlığa Mahkum Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • kayan: çözümiyenilenebilir enrji,belediyeler,ankara istanbul başta olan katı atık düzenli depolama sonrası metangazından,elde edilen verimsiz elektirik değil,avrupanın son 20 yıldır kullanıldığı anında çöpü yakara elektirğe çevreçi şekilde 10 kat daha verimli çöpten enerji elde istemlerini AB den hibe almak.diyargakırın çöpöyle 40.haneye bedava çözüm haydi beleidye göreve 0 0 Yanıtla

Advertisement