Eş Başkan Mutlu: Açılan Dava Kadın Siyasetine Müdahaledir - Son Dakika
Politika

Eş Başkan Mutlu: Açılan Dava Kadın Siyasetine Müdahaledir

Eş Başkan Mutlu: Açılan Dava Kadın Siyasetine Müdahaledir

BDP'li Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, 'eş başkanlık' uygulamasının iptaline yönelik davanın siyaset arenasındaki kadınları hedef aldığını öne sürdü.

28.08.2014 12:39  Güncelleme: 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in merkez ilçe BDP'li Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Diyarbakır Valiliği'nin 'eş başkanlık' uygulamasının iptaline yönelik açtığı davanın siyaset arenasındaki kadınları hedef aldığını öne sürerek, "Eş başkanlık sistemi bir kadın devrimidir. Bu davanın açılmasını kadın siyasetine müdahale olarak görüyoruz" dedi.

Diyarbakır Valiliği'nin, 5393 sayılı yasada 'eş başkanlık' adı altında bir organ ve kadro olmadığı gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı "eş başkanlar çalışma yönetmeliği" kararının iptal edilmesi için 3. İdare Mahkemesi'ne başvurması, BDP ve HDP'nin il, ilçe ve beldelerdeki 102 eş başkanını, devre dışı kalmaları tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Mersin'in Akdeniz Belediyesi'ni Mehmet Fazıl Türk ile birlikte yöneten Eş Başkan Yüksel Mutlu, Diyarbakır Valiliği'nin bu girişimini hem erkek egemen sistemin doğurduğu bir sonuç hem de kadın siyasetine vurulmak istenen bir darbe olarak yorumladı.

Eş Başkan Mutlu, açılan davayla ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. BDP'nin 10 yıldır eş başkanlık sistemini genel merkez de dahil olmak üzere il ve ilçelerde uygulayan bir parti olduğunu anımsatan Mutlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde 30 Eylül 2013 tarihinde açıkladığı demokratikleşme paketine de eş başkanlık sisteminin girdiğini ve artık bunun bir karşılığı olduğunu belitti. BDP olarak 10 yıl önce bu uygulamaya başladıklarında erkeklerin bıyık altından güldüğünü ve yadırgandığını dile getiren Mutlu, açılan davanın ağırlıklı olarak kadın eş başkanlara dönük olduğunu ifade ederek, "Bugün geldiğimiz konum itibariyle eş başkanlık sistemi bir kadın devrimidir. Dolayısıyla bu davanın açılmasını biz kadın siyasetine müdahale olarak görüyoruz. Bu iddialı bir cümle, çünkü kadına siyasette yer açan bir uygulama eş başkanlık" diye konuştu.

"BİZ HALKI KANDIRMADIK. HALK BİZE EŞ BAŞKAN ADAYI OLARAK OY VERDİ"

BDP'nin kendi içindeki tüm organların yanı sıra hem milletvekilliğinde hem de belediye başkanlığında seçilebilir bir sıraya koyacak şekilde yüzde 40 kadın kotası uygulayan tek parti olduğunun altını çizen Mutlu, 2014 yerel seçimlerinde ise eş başkanlık uygulamasını getirdiklerini kaydetti. 5393 sayılı yasanın buna cevaz vermediğini, ancak yasaları yapanların da insanlar olduğunu vurgulayan Mutlu, halkın meşru olarak gördüğü bir durumun bir süre sonra meşruiyetinin alenileştiğini ve o meşruiyetten ortaya doğal bir hukuk çıktığını dile getirdi. Yerel seçimlerde her platformda halkın karşısına eş başkanlar olarak çıktıklarını aktaran Mutlu, "Ben de eş başkan adayı olarak halkın karşısına çıktım. Eş başkanlık, eş özgür yaşam iradesi demek ve ben kadınların iradesini temsil ediyorum. Çünkü beni kadınlar seçti bu noktaya getirdi. Ben halkı kandırmadım, halk bana oy verdi, beni böyle beğendi ve sandığa gittik, ben Fazıl Türk ile birlikte sandıktan çıktım. Evet, tırnak içinde yasa böyle ama halkın gözünde biz ikimiz eşitiz" şeklinde konuştu.

Mersin'de de Akdeniz Kaymakamlığı'nın eş başkanlar olarak çift imzalı yazılarını, yasada eş başkanlık sistemi olmadığı ve bu imzanın kabul edilemeyeceği gerekçesiyle zaman zaman geri çevirdiği bilgisini veren Mutlu, Kaymakamlığa kendisine gelen eş başkanlık davetiyeleri, bilboard ve basındaki örneklerin de yer aldığı bir dosya sunduklarını belirterek, şöyle devam etti: "Dosyada, 'Bu bizim politik yaklaştığımız bir meseledir, bu bir kadın meselesidir, kadın iradesinin açığa çıkmasıdır. Özellikle yerel yönetimlerde biz kadının bu tarzda çalışmasını önemli buluyoruz. Çünkü yerel demek kadın demek, kadına daha kolay ulaşmak demek. Çünkü biz siyaseti ve demokratikleşmeyi yerelden oluşturabilirsek kadın-erkek eşitliği, hizmetlerin eşitliği, adalet ve yerelden yönetimin güçlendirilmesi meselelerini yerelden güçlendirebilirsek bu bir kartopu şeklinde çoğalarak merkezi siyasete sirayet eder' dedik. Sayın Kaymakamdan İçişleri Bakanlığı'na görüş sormasını istedik."

"BU DAVA, ERKEK EGEMEN SİSTEMİN KADINLARA YÖNELİK DIŞLAYICI UYGULAMASIDIR"

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün geçtiğimiz günlerde eş başkanlık sisteminin siyasetin tüm katmanlarında uygulanması için bir yasa teklifi verdiğini de anımsatan Mutlu, şunları söyledi: "Şu anda 102 belediyemizin hepsinde eş başkanlık fiili uygulanıyor, meşrudur ve imza atıyoruz biz tüm belgelere. Fakat böyle bir dava açıldı Diyarbakır Valiliği tarafından. Halk bunu sahiplenecek. Çünkü herkes sandığa attığı oyun sahibidir ve onu takip eder. Ben halkın bu noktada bize sahip çıkacağını düşünüyorum. Ama özelde de erkek egemen sistemin kadın hareketine, kadınlara yönelik bir dışlayıcı, ayrımcı uygulaması olarak görüyoruz. Mevcut onların ifadesiyle yasal, seçilmiş başkan olarak görünen arkadaş zaten metnin sağ tarafına imzasını atıyor, ben de sol tarafına imza atıyorum. Ben de sorarım, acaba benim imzamın kaymakama, valiye, hükümete, devlete ne gibi bir zararı var? Bize yapılan bugün hizmet aksamasından başka bir şey değil. Hizmeti aksatan onlar olacak biz olmayacağız.

Aslında hizmeti aksatan mülki amir oluyor ve mülki amir bu kadar halkın oyuyla seçilmiş bir kişiyi yani beni reddetmiş oluyor. Evet, yasaya uygun olmayabilir ama siz o kadar halkın bana eş başkan olarak verdiği oyu da sandığı da geçersiz sayıyorsunuz. Bu bir problem, bu demokratik değil."

"BİZ EŞ BAŞKANLIK UYGULAMASINA DEVAM EDECEĞİZ"

İdare Mahkemesi'nden uygulamanın iptaline ilişkin bir karar çıksa dahi eş başkanlık sistemini fiili olarak uygulamaya ve imza atmaya devam edeceklerinin altını çizen Mutlu, "Bu partimizin aldığı karardır ve biz bu karara uyacağız. Çünkü bunun mücadelesini vermezsek kadınları kamusal alandan dışlayan, siyasetin dışına iten ve erkek egemen siyasetin tırnak içinde başarısı gibi görünecektir. Biz kadınlar bugüne kadar erkek egemen siyasetin bize dayattığı normlara itiraz eden kadınlarız ve böyle bir uygulamanın da doğru olmadığını düşünüyoruz. Kadın adaletinin yerelde daha güçlü ve etkili olduğunu bilmek lazım. Erkek egemen sistem her şeyi kendine bağlayan, iktidarcı bir yönetim biçimidir. Ama biz kadınlar iktidar olarak görmüyoruz, belediye gelirlerinin ya da yapılan hizmetlerin adil bir şekilde dağılmasını isteyen bir yaklaşımın sahibiyiz. En azından halk bunu biliyor, kadınlar adaletlidir, kadınlar para yemez, kadınlar hizmet eder, fedakardır" dedi.

"DAVA SİYASİDİR. BİZ MÜCADELE DEVAM EDECEĞİZ"

Her gün siyaset kürsülerinde kadınlara nağmeler yazan adamların bugün kadınların eş başkanlık sisteminde dışlanmaları için dava açtıklarını ileri süren Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Diyarbakır Valiliği'nin açtığı davayı siyasi olarak görüyoruz. Başka ne olabilir? Bu hizmetin bir zararı var mıdır? Biz bunu politik olarak savunmaya ve bu konuda mücadele etmeye devam edeceğiz. Ama biz bu meselenin bu kadar büyütülmesini, içinden çıkılmaz bir hale gelmesini de istemiyoruz. Çünkü erkek siyasetinin doğasında kadını dışarı itmek vardır. Belli ki önümüzdeki dönem bunun da mücadelesini vereceğiz ama eş başkanlık uygulamamızdan bu dava açıldı diye vazgeçmeyeceğiz. Mahkemeden aleyhimize bir karar çıksa bile biz devam edeceğiz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Eş Başkan Mutlu: Açılan Dava Kadın Siyasetine Müdahaledir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement