Göçerlerin hesabı kara kışa uymadı - - Son Dakika
Güncel

Göçerlerin hesabı kara kışa uymadı -

Göçerlerin hesabı kara kışa uymadı -

ZEKERİYA GÜNEŞ / RECEP ÇELİK - Her mevsim kilometrelerce yol katederek göç ettikleri bölgelerde kendilerine uygun alanlarda kurdukları çadırlarda yaşamını sürdüren göçerler, aralık ayında son yılların en yoğun kar yağışının gerçekleşmesi sebebiyle zor günler yaşıyor.

17.12.2013 14:16

ZEKERİYA GÜNEŞ/ RECEP ÇELİK - Her mevsim kilometrelerce yol katederek göç ettikleri bölgelerde kendilerine uygun alanlarda kurdukları çadırlarda yaşamını sürdüren göçerler, aralık ayında son yılların en yoğun kar yağışının gerçekleşmesi sebebiyle zor günler yaşıyor.

Van, Muş ve Ağrı'dan göç rotasını her yıl aralık ayında bölgede ılıman iklime sahip Dicle Nehri ve Botan Çayı kıyısına çeviren göçerler, bu yıl Siirt'te kara yakalandı.

Göçerler, son 2 ayda kurt saldırısı, aşırı kar yağışı yüzünden çadırların çökmesi ve nehre kapılanlar nedeniyle 460 hayvanlarının telef olduğu belirtiyor.

Göçerler, yem bulamadıklarından sürülere saldıran Kurt ve yabani hayvanlara karşı can güvenliklerini et ve kemikle besledikleri çoban köpekleri ile sağlıyor.

Dondurucu soğuğa rağmen dere kenarında elbise ve bulaşık yıkayan kadınlar, karın ortasında yaktıkları tandırda ekmeklerini pişiriyorlar.

Bu zorunlu göçün mağduru olan çocuklar ise kar içinde yırtık ayakkabı ve elbiseleriyle yaşam mücadelesi veriyor.

Göçerler hazırlıksız yakalandıkları çetin kış şartlarından kurtulmak için yetkililerden destek bekliyor.

- " Bu yıl daha çok mağdur olduk"

Göçerlerden Ali Baykara, AA muhabirine, Van tarafından 2 ay boyunca yürüyerek Siirt'e geldiklerini belirterek, ilk kez aralık ayında böyle çetin kış şartları ile karşılaştıklarını söyledi.

Van, Muş ve Ağrı'daki yaylalardan 2 hafta önce döndüklerini anlatan Baykara, şöyle dedi:

"Bir sürümüzün Siirt- Güçlükonak yolunda Dicle Nehrine kapılması nedeniyle 200 hayvanımız telef oldu. Siirt- Eruh yolu üzerinde kar nedeniyle hayvanların bulunduğu çadırın çökmesi nedeniyle 180 hayvanımızı daha kaybettik. Baykan- Bitlis yolunda ise kurtların saldırısı sonucu 80 hayvanımız telef oldu. Yaylalarda kış erken geldiği için bu bölgeye geldik. Bu bölge kış aylarında daha ılık geçiyordu. Ancak bu yıl öyle olmadı. Erken yağan kar bizi hazırlıksız yakaladı. Siirt'e geldiğimiz gece kar bastırdı. Sabaha kadar uyumadık. Çadırlarımız hayvanların üzerine yıkıldı. Hayatımız her zaman sıkıntılı geçiyor. Ancak bu yıl daha çok mağdur olduk. Kış ayı hesaplarımız tutmadı. Kar yağışı erken geldi, perişan olduk."

- "Kış hesaplarımız tutmadı"

Göçerlerden Fevzi Aksu da her yıl bir mevsimden kaçıp başka mevsimlere göç ettiklerini hatırlatarak, yaşadıkları en büyük sıkıntının gece yarısı aniden bastıran kar nedeniyle çadırların çökme riski taşıması olduğunu söyledi.

Hep bir tehlikeye maruz kalma ihtimali ile yaşadıklarını, çocuklarının da bu hayatı yaşamasının üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Aksu, "Yaz aylarında Van- Çatak tarafına gidiyoruz. Kış mevsiminde de bu bölgeye gelip Botan Çayı kenarına yerleşiyoruz. Bu sene kar çok erken geldi. Kış ayı hesaplarımız tutmadı" dedi.

Aksu, yaylalarda yetiştirdikleri hayvanlarının organik beslendiklerini belirten Aksu, şöyle dedi:

"Kış aylarında zor şartlar altında yaşamak zorunda kalıyoruz. Çadırlarımız çöküyor. Hayvanlarımızı kaybettik. Çocuklarımızı da kaybedebilirdik. Çadırlarımızda 4 bin hayvan yaşıyor. Aşağı bölgede de hayvanlarımız var ancak ulaşım sıkıntısı olduğu için onlara yem ve arpa götüremiyoruz. 3 bine yakın hayvanımız mahsur kaldı."

Göçerlerin kaldığı çadırlar

Göçerler röportajlar

Çadırlar üzerindeki karların temizlenmesi

Çadırdaki hayvanlar

Bayanların çalışması

Detay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Göçerlerin hesabı kara kışa uymadı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement