Horasan'dan Uyarılar Erenlerin Çerağı Paneli - Son Dakika
Yerel

Horasan'dan Uyarılar Erenlerin Çerağı Paneli

Horasan\'dan Uyarılar Erenlerin Çerağı Paneli

23’üncü Ulusal Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri kapsamında, “Horasan’dan Uyarılar Erenlerin Çerağı” adlı panel düzenlendi.

04.06.2016 15:13

23'üncü Ulusal Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Anma Etkinlikleri kapsamında, " Horasan'dan Uyarılar Erenlerin Çerağı" adlı panel düzenlendi.

Eskişehir Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki programa; Vali Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Cafer Yıldız, Şeyh Şücaaddin Veli Kültür ve Turizm Derneği ile Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu Başkanı İbrahim Balcı, Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Dergahı Postnişini Mehmet Demirtaş ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımız ile başlayan programda, Bulgaristan'dan gelen misafirler semah yaptı. Daha sonra Ali Rıza ve Hüseyin Albayrak kardeşler ise müzik dinletisi sundu.

Yaptığı konuşmada. "Geniş bir etki alanı ile Anadolu'nun manevi rehberi olan Şuca'eddin Veli'nin Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslam'ın Balkanlara yayılmasında şüphesiz büyük katkıları olmuştur" diyen Vali Tuna, "Horasan'dan Anadolu'ya ve oradan Balkanlara doğru ardına kadar açılan bir gönül yolunun erenleri; yolumuzu aydınlatmış, yönümüzü dosdoğru kılmıştır" dedi.

Gaza fetihlerine katılarak gönülleri fetheden ve Hacı Bektaş Veli halifelerinden olan Sultan Varlığı'nın Eskişehir'in bereketini ortaya koyduğu manevi değerlerinden biri olduğunu belirten Vali Tuna, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bakımdan gerek Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde ve gerekse akabinde Eskişehir Valiliği olarak; Şuca'eddin Veli'ye olan vefa, minnet ve evlatlık borcumuzu bir nebze de olsa ödeyebilmek gayesiyle onun ayak basarak onurlandırdığı Eskişehir'imizde ondan kalan yapılara ve hatıralara sahip çıkıp, onarmayı, abad etmeyi bir görev biliyoruz. Gönül dünyamızın tertemiz pınarı olan Hoca AhmedYesevi'nin Anadolu'ya gönderdiği Kutbu'l Alem Hünkar Hacı Bektaş Veli; bizlere manevi bakımdan ulaşmamız gereken son merhale olarak "edeb"i göstermiştir. Bu silsilenin bir devamı olan Şucaeddin Veli de aynı gayeye hizmet etmek üzere Horasan'dan gelmiş, gönül memleketimizde ebediyen yurt tutmuştur" şeklinde konuştu.

ŞUCA'EDDİN VELİ VE HACI BEKTAŞ VELİ'NİN ÖĞRETİLERİNİ SÖZÜN ÖZÜNE, MANASINA YÖNELEREK ANLAYABİLİRİZ

Şuca'eddin Veli ve Hacı Bektaş Veli'nin öğretilerini, sözlerle değil; sözün özüne, manasına yönelerek anlaşılacağını aktaran Vali Tuna, "Bunun için de evvela; eskilerin dediği gibi 'kıssadan hisse' kapmalıyız. Mesela gönülleri aydınlatan Makalat adlı eserinde Hacı Bektaş Veli; Hz. Adem (AS) kıssası ile gönül dünyamızın anahtar kelimelerini kişileştirmiş ve Hz. Adem'in sağ tarafında 3 güzel şahıs olarak göstermiştir. Bunlar akıl, haya ve ilimdir. ve bunların makamları ile ilgili gönüller sultanı Hacı Bektaş Veli akıl başta, haya yüzde ve ilim sinededir, der. Hz. Adem'in sol tarafında ise 3 çirkin şahıs vardır: Bunlar öfke, açgözlülük ve hasettir. Bunların makamları ile ilgili ise gönül mimarımız Hacı Bektaş Veli; öfke başta, açgözlülük yüzde ve haset sinededir, der. Biri varsa diğeri yok olur o makamlardan. O halde kıssadan hisse kapmak gerekirse başımıza öfkeyi sokmayacağız ki akıl başta kalsın; yüzümüzde açgözlülüğün zerresini barındırmayacağız ki edeb, haya kalsın; kalbimize haset sokmayacağız ki hakiki ilimle dolsun sinelerimiz. ve Hünkar Hacı Bektaş Veli Makalat'ında; söze şöyle devam eder: Şimdi azizim! Şöyle bilmek gerekir ki iman Rahmani'dir, şüphe ise şeytanidir. Şüphe gelse iman, iman gelse şüphe gider. Kalplerde imanı pekiştirmeyi gaye edinmiş Horasan erenleri 'can önce kendi nefsini kurban ederek yola girecek' demiş ve çerağı yakmıştır. Biz de bu kutlu günde bir olarak, iri olarak ve diri olarak hep birlikte aşk ile çerağları uyandıralım. Biz bir olursak, birbirimize kenetlenirsek hünkar Hacı Bektaş'ın ve halifesi Şucaeddin Veli Hazretleri'nin vasiyetine sadık işler üretmeye hep birlikte devam edeceğiz. Bu duygularla hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyor, Horasan'dan Uyarılan Erenlerin Çerağı panelinde değerli katkılar sunan akademisyenlerimize şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Dergahı Postnişini Mehmet Demirtaş ise, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve birlik ve beraberlik içerisinde olunduğu sürece Allah'ın gücüne erişileceğini söyledi.

Şeyh Şücaaddin Veli Kültür ve Turizm Derneği ile Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu Başkanı İbrahim Balcı da, huzurun mimarı ve gönüller sultanı Şücaaddin Veli'yi anma etkinliklerinde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Taşğın'ın yaptığı "Horasan'dan Uyarılar Erenlerin Çerağı" adlı panele geçildi. Panelde, Prof. Dr. Ali Yaman ve Araştırmacı Yazar Veli Saltık, Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'yi anlattı.

Panelin sonunda Vali Tuna, Seyyid Sultan Şücaaddin Veli Dergahı Postnişini Demirtaş ve Şeyh Şücaaddin Veli Kültür ve Turizm Derneği ile Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu Başkanı Balcı, programa emeği geçenlere çiçek verdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Horasan'dan Uyarılar Erenlerin Çerağı Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement