İstanbul 40 Yıldır Şiire Hasret - Son Dakika
Güncel

İstanbul 40 Yıldır Şiire Hasret

İstanbul 40 Yıldır Şiire Hasret

4. Kocaeli Kitap Fuarı'na konuk olan şair Hilmi Yavuz şiirle ilgili ilginç yorumlarda bulundu.

21.05.2012 11:52

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 4. Kocaeli Kitap Fuarı'na konuk olan şair yazar Hilmi Yavuz, "İstanbul için 40 yıldır şiir yazılamıyor. Çünkü artık İstanbul bildiğimiz İstanbul değil" dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlediği 4.Kocaeli Kitap Fuarı son gününde de yoğun ilgi gördü. Yazarlar geçidinin devam ettiği fuarda, konferans verenler arasında şair yazar Hilmi Yavuz da vardı. "Akşam ve Kandil, Mühür, Mevlana ile Şems" gibi şiirlerin yazarı Yavuz, okurlarıyla buluştuğu konferansında "İstanbul için neden artık yeni şiirler yazılmıyor"sorusunu irdeledi.

ORHAN VELİ VE KARAKOÇ ŞİİRLERİ

40 yıldır İstanbul için şiir yazılamadığını söyleyen Yavuz, Orhan Veli ve Sezai Karakoç'un İstanbul ile ilgili şiirlerinden örnekler verdi. Orhan Veli'nin şiirlerinde işitme ve dokunma duyusuna yer verdiğini kaydeden Yavuz, şairin şiirinde geçen "Sucuların hiç durmayan çıngırakları" sözünü de örnek vererek, şairin işitme duygusunu şiirlerinde öne çıkarttığını belirtti. "İşitme duyusu zihinsel anlamda şehir için bilgiler verir. İşitme şehrin küçük mü yoksa modern mi olduğu konusunda bilgi verir. İstanbul şiir yoluyla sosyolojik olarak incelenebilir. Orhan Veli'nin şiirlerine göre İstanbul'da çıngırak, çekiç gibi mekanik sesler ağırlıktadır. Bu da 1940'lıları anlatmaktaydı"dedi.

İSTANBUL ESKİ İSTANBUL DEĞİL

Sezai Karakoç'un "İstanbul'un Hazan Gazali" şiirini de okuyan şair Yavuz, İstanbul'un artık ne Karakoç ne de Veli'nin şiirlerindeki şehir olmadığını söyledi. İstanbul'u estetize edecek özelliklerin bugün kalmadığından yakınan şair, "Artık İstanbul için şiir yazılmıyor'dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul 40 Yıldır Şiire Hasret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement