İtalya Dışişleri Bakanı Türkiye'nin AB Üyeliği İçin Yoğun Çalışma İçindeyiz - Son Dakika
Güncel

İtalya Dışişleri Bakanı Türkiye'nin AB Üyeliği İçin Yoğun Çalışma İçindeyiz

İtalya Dışişleri Bakanı Türkiye\'nin AB Üyeliği İçin Yoğun Çalışma İçindeyiz

Esma ÇAKIR - ROMA / DHA- AVRUPA Birliği (AB) dönem başkanlığı Aralık ayı sonunda bitecek olan İtalya'nın Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Türkiye'nin AB yolculuğunda ülkesinin desteğini yinelerken, Bunun için yoğun bir diplomatik çalışma içindeyiz ifadelerini kullandı.

05.12.2014 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esma ÇAKIR - ROMA/ DHA- AVRUPA Birliği (AB) dönem başkanlığı Aralık ayı sonunda bitecek olan İtalya'nın Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Türkiye'nin AB yolculuğunda ülkesinin desteğini yinelerken, Bunun için yoğun bir diplomatik çalışma içindeyiz ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı'yken, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilciliği'ne seçilen Federica Mogherini'den Ekim ayı sonunda koltuğu devralan Paolo Gentiloni, Doğan Haber Ajansı'nın da üye olduğu Roma'daki Yabancı Basın Birliği'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Gentiloni, Türk bir gazetecinin, AB'ye üyelik yolunda müzakere masasında olan Türkiye ile yeni fasılların açılması konusunda İtalya'nın dönem başkanlığından beklentiler çok güçlü idi. Ancak dönem başkanlığınızın bitmesine sadece bir ay kaldı hatırlatması üzerine şu yanıtı verdi Biz her zaman Avrupa'ya giriş yolunda Türkiye'ye destek verdik. Bunu geçtiğimiz günlerde görüşme fırsatı bulduğum Dışişleri Bakanı'na (Mevlüt Çavuşoğlu) da söyledim. Biz özellikle, üyelik sürecinde en azından iki başlığın açılması umudu üzerine çalışıyoruz ki bu, müzakereleri bir adım daha öteye götürebilir. Öncelikli olan bu iki başlık ise, Ekonomik ve Parasal Politika'yla ilgili olan 17 ile Sosyal Politika ve İstihdam'ı içeren 19. başlıklar.

Henüz resmi olarak açıklanmasa da İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin gelecek hafta Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini açıklayan Gentiloni, başlıkların açılması konusunun da, Başbakan'ın burada yapacağı görüşmelerde kesinlikle ele alınacağını dile getirdi. İTALYA'NIN ÇABALARI TARTIŞILMAZ, ANCAK TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE KARŞI OLAN ÜLKELER VAR

İtalya'nın, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusundaki çalışmalarının tartışılmaz olduğunu söyleyen Gentiloni, Ancak bildiğiniz gibi bu konulara, Avrupa çapında oybirliği sağlanarak karar veriliyor. Yani AB böyle çalışıyor. Kısaca, bunun için diplomatik bir çalışma gerekiyor ve İtalya olarak biz bunu kesinlikle yoğun bir şekilde yapıyoruz. Bazı ülkeler buna (müzakere sürecine) meşru olarak karşı. Dolayısıyla bu konulara sadece çoğunluk karar veremiyor diye sözlerini sürdürdü. AKDENİZ'DE STRATEJİK ORTAKLIĞA İTALYA'NIN BAKIŞI

Bakan Gentiloni, Doğu Akdeniz havzasında bulunan doğalgazın çıkarılmasında yeni bir aşamaya geçilmesini sağlayan Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs enerji ittifakı konusuna İtalya'nın bakışını da değerlendirdi.

Ukrayna ve Rusya krizinden sonra İtalya'nın da enerji kaynağı çeşitliliğini artırma yoluna gittiğini belirten Gentiloni, Kıbrıs açıklarında, İtalyan ENİ şirketine de sondaj çalışmalarında yer alma hakkı verilmesine atıfta bulunarak, Şans eseri olarak, değişik enerji tedarik kaynaklarına sahibiz. Bunların hepsi farklı bölgelerde ve hepsi de stratejik olarak önemli. ENİ'nin, diğer birçok bölgede olduğu gibi burada da çıkarları var dedi.

Gentoloni, konuya ilişkin başka bir yorum yapmaktan kaçındı. SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE DEĞİLİZ, RUSYA İLE DİYALOG KAPILARI AÇIK TUTULMALI

Rusya'nın, Ukrayna'daki askeri gücünü artırmasına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bakan, Yeniden bir soğuk savaş içerisinde değiliz. İtalya, Rusya ile diyalog kanallarını hep açık tutuyor. Ancak gerçeklere de göz kapayamayız. Orada bir ülkenin egemenliğinin ihlal edilmesini de kabul edemeyiz dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Güney Akım Projesi'nin rafa kaldırıldığını açıklamasına ilişkin yorumu sorulan Gentiloni, İtalya'nın bu hattan doğrudan etkilenmediğini söyleyerek, Yine İtalyan ENİ de bu projede yer alıyordu. Putin'in bu açıklaması bizi elbette ki mutlu etmedi. Doğal olarak artık enerji tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirmek zorundayız. Ancak endişeli olduğumuz da söylenemez diye konuştu.

SİSİ İLE İLİŞKİLERİMİZ ÇOK OLUMLU

Mısır'da 13 polisin öldürülmesine ilişkin 188 kişiye idam cezası verilmesine ilişkin görüşü de sorulan Gentiloni, "Biz İtalya olarak insanlık dışı bir uygulama olan idama karşıyız dedi.

Konuşmasının devamında, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Temmuz 2013'te askeri yönetimce devrilmesinin bir darbe olmadığını savunan Gentiloni, O sadece yaşanan olaylara ilişkin bir müdahaleydi dedi. İtalyan Bakan ayrıca, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile çok pozitif bir diyalog içinde olduklarını da ifade etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İtalya Dışişleri Bakanı Türkiye'nin AB Üyeliği İçin Yoğun Çalışma İçindeyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement