İzmir'de Sarıkamış Şehitleri Yürüyüşle Anıldı - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Sarıkamış Şehitleri Yürüyüşle Anıldı

İzmir\'de Sarıkamış Şehitleri Yürüyüşle Anıldı

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde, Sarıkamış Şehitleri, İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş ve programla anıldı.

03.01.2016 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde, Sarıkamış Şehitleri, İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş ve programla anıldı.

Kemalpaşa Rekreasyon Alanı'ndan bugün saat 10.00'da başlayan yürüyüşe, Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Kemalpaşa İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Erhan Gönülbağı, Kemalpaşa Belediye Başkanı AK Partili Arif Uğurlu, İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu ile kamu kurum ve kuruluşlarının daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çevreyolunu takip ederek ilçe merkezine dev Türk Bayrağı ile yürüyen grup, anma töreninin düzenleneceği Dere Mesire Alanı'ndaki Atatürk Salonu'na geldi.

Buradaki törende konuşan İzmir Gençlik Hizmetmleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, 'Sarıkamış' denilince akla, Allahuekber Dağları ve burada şehit düşen askerlerimizin geldiğini belirtip, "Bizlerin gençlerimize Sarıkamış'ı anlatmamız gerekiyor. Berlin Antlaşması ile Erzurum, Kars, Artvin ve Iğdır Rus'lara teslim edilmiş ve 22 Aralık 1914 tarihinde askerlerimiz buraları geri almak için harekete geçmiş. 15 Ocak tarihine kadar sürmüş, fakat o zaman ki ordunun gücü, imkansızlıkları ve stratejik hatalar sebebi ile 90 bin askerimiz Allahuekber Dağlarında donarak şehit düşmüş. İşte bugün bizler burada bu şehitlerimiz anıyoruz. Sevgili gençler, bugün ülkemizin içinde bulunduğu durumu görüyorsunuz. Eğer şehitlerimize sahip çıkmazsak, onların ne için şehit düştüğünü anlamazsak, bizim yaptığımız her çalışma boşa gider. Ama kötümser değilim. Bugün bu gençliği karşımızda görüyoruz. Bu gençlik, bugün bu ülkenin topraklarını, kültürünü, örf ve adetlerini alışkanlıklarını sürdürmekte kararlı. Bugün bunu Kemalpaşa'da bir kez daha gördük" dedi.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu da "Sarıkamış'tan, Çanakkale'den, birçok şehitlikten çok acı bir şey var ise o da yıllardır bu necip millete tarihi ve geçmişin unutturulmak istenmesidir" dedi. Uğurlu şöyle konuştu:

" Ertuğrul Gazi, korkmadan Domaniç'te bir medeniyetin tohumlarını attı. Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy, genç Cumhuriyetimiz kurulurken, 'Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak' derken, korkmamak üzere vatan sevgisiyle, milletinizi savunmaya geçerseniz yeni bir devlet kurarsınız demiştir. Bugün coğrafyamızın halini görüyorsunuz. Ama korkmayın. Vatanınızı, milletinizi, bayrağınızı, ezanınızı korkmadan tutabildiğiniz müddetçe onu kimse indiremeyecektir. Bugün bizler Çanakkale şehitlerini de anlamanın ötesinde, onların manevi huzurunda bir söz vermek zorundayız. Şehitlerimize manalar ötesinde buradan seslenmek zorundayız. Şehidim, 'Torunun olarak, Osmanlının evladı olarak, en ağır bedelleri ödeyerek, en ağır şartlarda, vatan için, namus için, şan için, tahammül sınırlarını zorlayan şartlarda toprağın bağrına düşerek bu mukaddes vatanı bizlere bıraktın. Bize bir kardeşlik destanı yazdın. Şehidim merak etme, senin bize bıraktığın bu vatan için gerekirse bizlerde şehit olur, emanetine sahip çıkarız. Birileri hendek dese de, birileri 'düşmanlık' dese de bizler, Kürt, Türk, Laz, Çerkez olarak 'kardeş' demeye devam edeceğiz. Genç kardeşlerim, bana 'Nerelisin' diye sorduklarında ben hep şu cevabı veriyorum. Sizlere de sorarlarsa sizlerde cesurca bu cevabı verebilirsiniz. Biz, cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet Han kadar Türk'üz. Kudüs'ün fatihi, asrın komutanı, Selahaddin-i Eyyübi kadar Kürt'üz. Biz Kafkas dağlarında destan yazan Şeyh Şamil kadar Kafkasız. Yüreği yanık vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy kadar Arnavut'uz. Biz, bilge kral Aliya İzzetbegoviç kadar Boşnak'ız. Biz Osmanlı'yız diyeceğiz. Bunu korkusuzca söyleyeceğiz."

Konuşmaların ardından, '90 Bin Kar Tanesi' adlı tiyatro gösteri ile anma töreni sona erdi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Sarıkamış Şehitleri Yürüyüşle Anıldı - Son Dakika


Advertisement