Karabağlar'daki İmar Değişikliği - Son Dakika
Yerel

Karabağlar'daki İmar Değişikliği

Karabağlar ilçesi Bozyaka semtinde bir araziye mevzuata aykırı şekilde ayrıcalıklı imar hakkı verdikleri iddiasıyla, haklarında dava açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Kasım Sıtkı Kürüm ile...

28.03.2013 15:00

Karabağlar ilçesi Bozyaka semtinde bir araziye mevzuata aykırı şekilde ayrıcalıklı imar hakkı verdikleri iddiasıyla, haklarında dava açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Kasım Sıtkı Kürüm ile büyükşehir ve Karabağlar belediyelerinin eski ve yeni meclis üyelerinin yargılanmasına başlandı.

İzmir 17. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya "Görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla yargılanan Aziz Kocaoğlu ile avukatı Ercan Demir ve müşteki Nivent Kurtuluş katıldı.

Kocaoğlu, savunmasında suçlamaları kabul etmediğini belirterek, imar değişikliği uygulamalarının belediyelerde ne şekilde yapıldığını anlattı.

İddianamede belirtilen parselin bulunduğu alan gecekondu bölgesi olduğu için bölgeye aktivite kazandırmak için metropoliten aktivite merkezine dönüştürülmesini uygun gördüklerini belirten Kocaoğlu, iddianamedeki parselin sahiplerinden biri olduğu belirtilen Mustafa Bilgin Erünal'ın kendisinin danışmanı olmadığını, Narlıdere ve Büyükşehir belediye meclis üyesi olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, "Şehir planlamacıları hemen her imar değişikliği konusunda görüş bildirmektedir. Bu olumsuz görüşlerin tamamına itibar edecek olunsa, hiçbir şekilde imar planlarında değişiklik yapmak hatta plan dahi yapmak mümkün olmayacaktır" dedi.

Davaya konu olan parselle ilgili Karabağlar belediye meclisinin aldığı kararın büyükşehir meclisinde onaylandığını, bu süreçten sonra nasıl bir süreç geliştiğini bilmediğini, kayıtlarda bulunabileceğini kaydeden Kocaoğlu, "Arsanın yerini dahi bilmiyorum, taşımazın üzerinde bir yapılaşma olup olmadığını, bir inşaat yapılıp yapılmadığını bilemiyorum. Ben Mustafa Bilgin Erünal'ın davaya konu taşınmazın hissedarı olduğunu, konunun basına yansımasından sonra öğrendim. Kendisiyle öncesinde ya da sonrasında herhangi bir şekilde konuşmadım. Konu basına yansıdığında zaten büyükşehir belediye meclisi karar vermişti" ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu, müştekinin 2007 yılında Kemalpaşa ilçesi Ören beldesinde kaçak bir inşaata başladığını, belediyenin burayı mühürlediğini, imar planı değişikliği talebinin de reddedildiğini anlatarak, "Bu nedenlerle büyükşehir belediyesi ile ilgili uğraşmaya devam ediyor. Bizim kendisiyle herhangi bir kişisel çekişmemiz yoktur, bu husus bizim planlama konusundaki hassasiyetimizin ve doğru iş yapma düşüncemizin ispatıdır" dedi.

Aziz Kocaoğlu, kendisinin ve diğer sanıkların beraatini talep etti.

Kocaoğlu'nun avukatı Ercan Demir de, söz konusu taşınmazla ilgili İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde dava açıldığını, mahkemenin davanın reddine karar verdiğini, iddianamede yapılan imar değişikliğiyle ilgili kişilerin çıkar sağladığı iddia ediliyorsa bunun iddianamede belirtilmesi gerektiğini belirtti.

Müşteki Nivent Kurtuluş ise, Bilgin Erünal'ın 2008-2009 arasında büyükşehir belediye başkanının başdanışmanı olduğunu iddia ederek, plan değişikliğine ilişkin karar askıya çıkınca itiraz ettiğini, ancak itirazlarının reddedildiğini, bunun üzerine suç duyurusunda bulunduğunu, ayrıca taşınmazı satan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu, ancak davanın sonucu hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Dava konusu olayda kent suçunun işlendiğini, kişiye özel ayrıcalıklı plan yapıldığını, bu planın paydaşının büyükşehir belediye başkanının baş danışmanı olduğunu ileri süren Kurtuluş, "Bu olayda ben kişisel olarak zarara uğramadım, bir kent vatandaşı sıfatıyla şikayetçi oldum, davaya müdahil olmak istiyorum" dedi.

Hakim Atilla Özemre, müştekinin katılma talebinin tüm sanıkların savunmalarının alınmasından sonra değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Diğer 154 sanık 1 Nisan'dan itibaren 20'şerli gruplar halinde savunmalarını yapacak.

-İddianame-

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 2004-2009 döneminde meclis üyeliği ve belediye İmar Komisyonu başkanlığı görevlerini yapan Bilgin Erünal'ın Karabağlar ilçesi sınırlarındaki yüzde 10 ortağı olduğu arazisinin, imar durumunda yapılan değişiklikle aşırı değerlenmesinin sağlandığına ilişkin yapılan şikayet ve İçişleri Bakanlığı'nca verilen izinle cumhuriyet savcılığınca soruşturma başlatılmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar tarafından hazırlanan iddianamede, Karabağlar ilçesi Bozyaka semtinde konut alanı olarak belirlenen arazinin imar değişikliğiyle "Metropoliten Aktivite merkezi"ne dönüştürüldüğü, söz konusu parsele mevzuata aykırı bir şekilde ayrıcalıklı imar hakkı verildiği, parselin yakın çevresi ile uyumsuzluğa sebebiyet vereceğini, parsel ölçeğinde ayrıcalıklı bir imar hakkı verilerek şehircilik ilke ve esaslarına aykırı davranıldığı, arazinin aşırı değerlendirmesine katkı yapıldığı, bu şekilde haksız kazanç teminine neden olduğu öne sürüldü.

Başsavcı vekili, 155 sanık hakkında TCK 257/1. maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 1-3 yıl arası dava açarken, TCK 53. maddesi uyarınca da "belli haklardan yoksun bırakılmalarını" talep etti. - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karabağlar'daki İmar Değişikliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement