Karadeniz Deniz Kuşları Projesi - Son Dakika
Yerel

Karadeniz Deniz Kuşları Projesi

Doğa Derneği'nce başlatılan "Karadeniz Deniz Kuşları Projesi" kapsamında tepeli karabatak ve yelkovan kuşlarının yaşam alanlarının bilimsel olarak haritalandırılması ve korunmaya alınması hedefleniyor.

12.02.2013 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Derneği'nce başlatılan "Karadeniz Deniz Kuşları Projesi" kapsamında tepeli karabatak ve yelkovan kuşlarının yaşam alanlarının bilimsel olarak haritalandırılması ve korunmaya alınması hedefleniyor.

Doğa Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz'deki deniz kuşlarıyla ilgili bugüne kadar en kapsamlı çalışmayı yürüttükleri belirtildi.

Tepeli karabatak ve yelkovan kuşlarını kapsayan bu çalışmada, yüzyıllardır balıkçılara balığa ulaşmaları için kılavuzluk eden bu kuşların yaşam alanlarının bilimsel olarak haritalandırılmasını ve korunmaya alınmalarının hedeflendiği kaydedilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Bu hedef doğrultusunda oluşturduğumuz Karadeniz Deniz Kuşları projemiz kapsamında, 2012'nin son günlerinde İstanbul'un Karadeniz kıyısından başlayarak Zonguldak'ın batısına kadar denizden ve karadan deniz kuşlarının sayımına başladık. Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'ı bir araya getiren proje kapsamında şimdiye kadar İstanbul Kıyıköy'den başlayarak İğneada, Garipçe, Rumeli Feneri, Haydarpaşa, Şile, Akçakoca, Ereğli, Riva, Karasu, Kefken'den kuş gözlemi yapıldı. Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu liderliğinde uzmanlardan oluşan gözlem ekibi tarafından yapılan çalışmalarda, türün bugüne kadar bilinmeyen yeni üreme alanları ve kışlama alanları tespit edildi."

Proje sonunda elde edilen verilerle önemli deniz ve kuş alanlarının bilimsel olarak haritalandırılacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu haritanın oluşturulması deniz ekosisteminin koruma altına alınması açısından hayati önem taşıyor. Son yıllarda populasyon oranında ciddi azalmalar yaşayan Tepeli karabatağı koruma altına alarak, bin yıllardır süren kılavuzluğunun devam etmesini sağlayacağız. Karadeniz Deniz Kuşları Projesi'nin diğer bir önemli aktivitesi olan açık deniz yelkovan kuşu sayımları ise başlıyor. İstanbul- Ukrayna, Zonguldak-Rusya ve Zonguldak-Ukrayna hatlarında gemilere araştırmacı olarak bineceğiz ve açık deniz sayımlarını gerçekleştireceğiz. Hava durumuna bağlı olarak Orta ve Doğu Karadeniz'de de arazi çalışmalarına devam edeceğiz. 2014'e kadar sürecek bu araştırmaların sonuçlarını ise Şubat ayında Bulgaristan'da yapılacak lansmanla duyuracağız."

Muhabir: Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karadeniz Deniz Kuşları Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement