Karakol Önünde Fatiha - Son Dakika
Güncel

Karakol Önünde Fatiha

Karakol Önünde Fatiha

Kobani'deki Süleyman Şah Türbesi'ni ziyaret etmek için sınıra giden Şanlıurfa Sivil Toplum İzleme Platformu üyeleri asker tarafından geri çevrildi.

05.03.2015 10:35

Türkiye'nin sınırları dışındaki tek toprak parçası olma özelliğine sahip Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan manevi değerler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 'Şah Fırat' adı verilen operasyon ile sınıra 180 metre uzaklıktaki Kobani'nin Eşme köyüne getirildi.

Türbenin getirilmesinden sonra Şanlıurfa Sivil Toplum İzleme Platformu üyeleri bir araya gelerek türbeyi ziyaret etmek istedi.

Aralarında Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği, Eyyübiye Kent Konseyi Kadın Kolları, Çukobirlik gibi 30'a yakın Sivil Toplum Kuruluşu'nun katıldığı ziyaret girişimi güvenlik gerekçesiyle askeri yetkililerce ret edildi.

Ziyaretin gerçekleştirilmek istendiği Birecik- Suriye sınırına giden grup, Hudut Karakol Komutanı tarafından uyarılarak girişin yasak olduğu açıklandı.

Kısa sürekli gerginliğin yaşandığı karakol önünde bir süre bekleyen grup daha sonra burada Fatiha okuyarak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, Süleyman Şah Türbesi'nin Eşme'den alınarak Ertuğrul Gazi'nin türbesinin yanına taşınma taleplerine karşı çıkarak aksine diğer türbelerin Eşme'ye taşınması gerektiğini ve masraflarını da kendilerinin karşılamaya hazır olduklarını belirtti.

'ÇİRKİN KARAPROPAGANDA VAR'

Duaların okunmasının ardından Şanlıurfa Sivil Toplum İzleme Platformu adına basın açıklamasını okuyan Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Faruk Akbaş, ecdadın ruhuna sahip çıkmak istediklerini ve türbenin bölgede kalmasını istediklerini belirtti. Akbaş, açıklamasında, "Bizler Şanlıurfalılar Sivil Toplum Örgütleri olarak bugün Süleyman Şah'ın naaşınn bulunduğu makamı ziyaret ederken esasen bugün ecdadımızla ruhaniyetiyle bir arada bulunduğumuzu ve o manevi havayı yaşadığımızı biliyor ve Şanlıurfalılar olarak ecdadımıza en yüksek seviyeden sahip çıkacağımızı ilan ediyoruz. Bizler gerek Hz. Halil İbrahim Peygamberi gerek Hz. Eyyüp Peygamberi ve bilumum yüce şahsiyetleri bağrında taşıyan ve her ne pahasına olursa olsun onların ruhaniyetleriyle ilgili eleştirileri dahi kabul etmeyen ve onların maneviyatlarına helal getirmeyen ecdat torunları olarak Süleyman Şah ile ilgili yürütülmek istenen kara propagandayı çirkin buluyoruz" diye konuştu.

'ERTUĞRUL GAZİ'NİN DE TÜRBESİ GETİRİLSİN'

Türbe ile yorumların üzüntü verici olduğunu belirten Akbaş, şunları kaydetti: "Son günlerde sosyal medya üzerinden Süleyman Şah Türbesinin, oğlu Ertuğrul Gazi ve hanımı Hayme Ananın kabirlerinin bulunduğu söğüde taşınması ile ilgili yorumlar bizleri üzmüş ve bu kabul edilemez. Tabi ki biz de gerek Süleyman Şah Türbesinin gerek Ertuğrul Gazi'nin türbesinin bir arada olması ile ilgili görüşleri haklı buluyoruz. Ancak bizim örf adetimizde, gelenek ve göreneklerimizde bir babanın oğlunun ayağına gittiği görülmemiştir ve bu olası değildir. Bu yüzden bizde Şanlıurfalılar olarak söğütteki Ertuğrul Gazi ve Hayme Ananın türbelerinin Şanlıurfa Eşme'ye taşınması gerektiğini düşünüyoruz."

Akbaş, taşıma işleminin tüm maliyetlerini Şanlıurfa Sivil Toplum Örgütleri olarak kendilerinin üsleneceklerini de sözlerine ekledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Karakol Önünde Fatiha - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement