Kırmızı Bayrak' İzmir'de Engellilerin Hayatını Kolaylaştıyor - Son Dakika
Güncel

Kırmızı Bayrak' İzmir'de Engellilerin Hayatını Kolaylaştıyor

Kırmızı Bayrak\' İzmir\'de Engellilerin Hayatını Kolaylaştıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin hayatını kolaylaştıran önlemler alan kamu ve özel sektör kuruluşlarına kırmızı bayrak dikiyor.

02.01.2015 10:56  Güncelleme: 11:19

İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin hayatını kolaylaştıran önlemler alan kamu ve özel sektör kuruluşlarına kırmızı bayrak dikiyor. İzmir'de şimdilik 17 tesiste bu bayrak dalgalanıyor. Bunların arasında metro, AVM, kütüphane ve otobüs de var.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında 'Engelsiz İzmir' adı altında kongre gerçekleştirdi. Bu kongrede ortaya çıkan 'kırmızı bayrak' önerisini de uygulamaya koydu. Amaç kentteki otoparkı, otobüsü, AVM'yi, restoranı, metroyu, kaldırımı engelli erişimine uygun hale getirmek. İzmir'de 17 kurumda bu bayrak dalgalanıyor. Öngörülen şartların yüzde 60'ını sağlayanlara tek yıldız, yüzde 75'ni yerine getirenlere iki yıldız, yüzde 90 ve üstüne ise üç yıldız veriliyor.

'HER MEKANIN KRİTERİ FARKLI'

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Mahmut Akkın, kırmızı bayrak için her kurumun başvurabileceğini belirterek şunları söşyedi:

"Her mekanın ve ünitenin farklı kriteri var. Bir kütüphane ile bir otoparkın kriteri birbirinden ayrı. Amaç engelli erişimine uygunluk. Giriş kapısından tuvaletlere, amaca uygun masa ve sandalyelere kadar tüm ölçütler dikkate alınıyor. Kırmızı bayrak için belediye meclisi karar çıkartıyor. Tabela ve bayrak ona göre asılıyor. Engelliler uygulamadan son derece mutlu."

'İZMİR'LE SINIRLI KALMAMALI'

Çağdaş Görme Engelliler Derneği Başkanı Avukat Ufuk Özen, kırmızı bayrak komitesinde olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"Metroda görme engellilerin bastonlarıyla rahat hareket edebilecekleri sarı çizgiler, kafeteryada rampalar, engelli ulaşımına uygun otobüsler, kaldırımlar hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu düzenleme, tekerlekli sandalye ile hareket serbestliği sağlıyor. Kırmızı bayrağı İzmir'le sınırlı kalmamasını, diğer kentlere de örnek olmasını diliyoruz."

MASALAR ORTADAN AYAKLI, CAMLAR TURUNCU ŞERİTLİ

İzmir'de masaları ortadan ayaklı yaparak tekerlekli sandalye kullanımına uygun hale getiren, giriş ve çıkışların yanısıra sinemaya rampa koyan, cam kapılara turuncu şeritler çeken Park Bornova Outlet Center'in Genel Koordinatörü Aysel Öztezel, kırmızı bayrağı alan ilk özel firma olduklarını söyledi. 'Engellilerin hayatında engel tanımıyoruz' anlayışıyla hareket ettilerini anlatan Öztezel şöyle konuştu:

"İlk olmanın gururunu yaşıyoruz. Çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi. Engelli arabalarını ikiden dörde çıkardık. Daha fazla engellinin bizim misafirimiz olmasını istedik. Masaları ortadan ayaklı hale getirdik ki tekerlekli sandalyeler rahat kullanılsın. Otoparktaki engelli araçların park sayısını artırdık. bu düzenlemeden sonra gördük ki daha fazla engelli AVM'ye gelir oldu. Bu nedenle mutluyuz."

--KUTU--

İZMİR'DE KIRMIZI BAYRAKLI 17 TESİS

1. İzmir Metro A.Ş

2. Torbalı Belediyesi Suyun Başı mesire alanı

3. Torbalı Belediyesi Engelsiz Yaşam Parkı

4. Bayraklı Belediyesi engelli hizmet aracı

5. Karşıyaka Belediyesi hizmet binası

6. Park Bornova Outlet AVM

7. Farklı Kafe Restoran

8. Buca Hasanağa Bahçesi

9. Bergama Doğa Koleji

10. Balçova 4 No'lu Nusret Fişek Aile Sağlığı Merkezi

11. İzmir Büyükşehir Belediyesi engelli hizmet araçları

12. Bayraklı Kent Koleji

13. İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'ne bağlı otobüsler

14. Forum Bornova AVM

15. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çiğli üst geçitleri

16. İBB bünyesindeki Grand Plaza'ya bağlı kafeteryalar

17. Ege Üniversitesi - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırmızı Bayrak' İzmir'de Engellilerin Hayatını Kolaylaştıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement