Kurban Bayramı'na Doğru - Son Dakika
Yerel

Kurban Bayramı'na Doğru

DÜ Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan: "Kurban bayramlarında çok sayıda hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrollerin yeterince yapılamamasının bir çok zoonoz hastalığının yayılmasına ve çok sayıda insanın da bu hastalıklara yakalanmasına neden.

22.09.2014 17:23

Dicle Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Emin Erkan, "Kurban bayramlarında çok sayıda hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrollerin yeterince yapılamamasının bir çok zoonoz hastalığının yayılmasına ve çok sayıda insanın da bu hastalıklara yakalanmasına neden oluyor" dedi.

DÜ'den yapılan açıklamaya göre, Erkan, kurbanlıkların satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu. Alınan kurbanlıkların sağlık raporu ve menşe şehadetnamesinin bulunması gerektiğini vurgulayan Erkan, şunları kaydetti:

"Büyük baş hayvanlar da kulak küpesi ve pasaportu olmalı, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış, ateşi yüksek, genç ve etleri olgunlaşmamış, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, pis kokulu burun akıntısı olan ve çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız, hayvanların satın alınmaması gerekmektedir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, dişi ise gebe olmaması ibadet açısından, sağlık ve ekonomik açıdan önem arz eder. Hasta, zayıf, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük ve gebe hayvanlar kurban olamaz.

Kurbanlıklar,  çalışma izni almış mezbaha, kombinalar ve belediyeler tarafından sadece kesim için hazırlanmış yerler ile kurban hizmetleri komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde yapılması gerekir. Kurban bayramlarında çok sayıda hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrollerin yeterince yapılamamasının bir çok zoonoz hastalığının yayılmasına ve çok sayıda insanın da bu hastalıklara yakalanmasına neden oluyor." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kurban Bayramı'na Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement