Kurtulmuş: "Yapanın Yanına Kar Kalmıyor" - Son Dakika
Politika

Kurtulmuş: "Yapanın Yanına Kar Kalmıyor"

Kurtulmuş: "Yapanın Yanına Kar Kalmıyor"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Adı geçen hukuk adamları, savcılar bir hukuk adamı gibi değil de tabiri caizse bir ’militan gibi’ davrandılar.

12.05.2015 19:13

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Adı geçen hukuk adamları, savcılar bir hukuk adamı gibi değil de tabiri caizse bir 'militan gibi' davrandılar. Yapanın yanına kar kalmıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ordu Milletvekili Adayı Numan Kurtulmuş, seçim bölgesi Ordu'da partisinin seçim çalışmalarına katıldı. Bozetepe Tesisleri'nde AK Parti Ordu Kadın Kolları Buluşmasına katılan Kurtulmuş, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Kenan Evren'in ölümü ve ihraç edilen savcılarla ilgili açıklamada bulunan Kurtulmuş, yeni Anayasa'nın sinyallerini verdi.

"HİÇ KİMSE HUKUKUN GÜCÜNÜ KULLANARAK BİR TAKIM PARALEL İŞLER YAPMAYA KALKMASIN"

HSYK'nın savcılar için aldığı kararı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Öncelikle HSYK bağımsız bir kurum olarak bu kararını aldı. Bu karara gerekçe oluşturacak olayları hatırlarsak Türkiye gerçekten çok önemli darbe niteliğindeki, hukuki bir çok adımla karşı karşıya kaldı. O süre içerisinde adı geçen hukuk adamları savcılar bir hukuk adama gibi değil de tabiri caizse bir 'militan gibi' davrandılar. Siyasetin önüne kapatarak Türkiye'de halkın oyu ile seçilmiş hükümetin bir yargı darbesi ile indirilmesi için neredeyse elinden gelen her şeyi yaptılar. Bunların içerisinde bir takım usulsüzlükten adliye binası önünde bildiri dağıtmaya kadar, hiç alışık olmadığımız Türkiye'nin bundan evvel hiçbir zaman yargı mensupları tarafından görmediği bir takım son derece tarafkir, militan ve art niyetli adımlara şahit oldular. Dolayısıyla HSYK tüm bunları ve bunların arkasındaki hukuki gerekçeleri ortaya çıkararak böyle bir karar almış oldu. HSYK'nın almış oluğu bu kararı susarak karşılamak zorundayız. Alınmış bir karar var hayırlı uğurlu olsun. Bu durum şunu da gösteriyor: Türkiye'de bu anlamda insanların hukuku militanca kendi emellerine alet etme anlayışları Türkiye'de bir ilk ise bir şey görülmüş oldu. Yapanın yanına kar kalmıyor. Hiç kimse hukuksuz tavırlar içerisinde hukukun gücünü kullanarak Türkiye'de bir takım paralel işler yapmaya kalkmasın, bir takım demokratik yollarla seçilmiş hükümetlerin üzerinde baskı oluşturmaya kalkmasın. Bu bakımdan da öğretici olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin bundan sonraki demokratikleşme sürecine katkı sunacak bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"KENAN EVREN'İN ISMARLAMA YAPTIĞI 12 EYLÜL ANAYASASINI YIRTIP ÇÖPE ATMALIYIZ"

Kenan Evren'nin ölümü ile ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Kenan Evren, eski Türkiye zihniyetinin sembolü olmuş isimlerinden bir tanesi idi. 'Millete rağmen bu ülkeyi yönetiriz' anlayışının somutlaşmış ifadesi idi. Ortada bir seçim bir sandık vardı ama millet Türkiye'deki elitlerin dediği gibi oy kullanmıyorsa ya da siyaset istedikleri istikamette gitmiyorsa önlerini keserler ve darbe yönetimleri ile yönetime el koyarlardı. 12 Eylül bunlardan bir tanesi idi, 27 Mayıs, 12 Mart ve 28 Şubat aynı şekilde bunlardan bir tanesi idi. Dolayısıyla böylesine bir darbeci anlayışın o eski Türkiye'nin o eski güzel tabiri ile 'meşum yönetim' darbe yönetimi anlayışının temsilcisi olan bir kişinin cenazesinde Türkiye'nin ağıtlar yakarak bu cenazeyi karşılamasını hiç kimse beklemez. Katılımın az olması son derece normaldir. Ama şahısların üzerinden konuşmayı bir tarafa bırakarak şunu konuşmamız lazım. Artık öyle bir zemin hazırlamamız lazım ki, bir daha hiç bir kimse arkasına hangi gücü alırsan alsın bir daha bu memlekette darbe yapamayacağı ortamı bütünü ile tesis etmek zorundayız. Bunun yolu da Kenan Evren'in ısmarlama yaptırmış olduğu 12 Eylül Anayasası'nı yırtıp çöp tenekesine atmaktan geçiyor bunun ilk adımı bu. İnsanlar fani ancak onların kurduğu sistem hala devam ediyorsa, hala 12 Eylül Anayasası Türkiye'nin üzerine bir deri gömleği gibi giydirilmişse bundan kurtulmak milletimizin vazifesidir" şeklinde konuştu.

"KATILIMCI BİR ANAYASA'DA BAHSEDİYORUZ"

Yeni Anayasa çalışmalarına dikkat çeken Kurtulmuş, "Biz ısrarla yeni, demokratik katılımcı sivil bir Anayasa'da bahsediyoruz. Etkin bir yürütmeyi sağlayacak başkanlık sisteminden, Türkiye'de tam anlamıyla güçler ayrımı prensibinde yaşatacak olan bir Anayasa gerekiyor. 12 Eylül Anayasa'nın felsefesinin ortadan kaldırılması bütünüyle sistemin sahip olduğu bir Türkiye'nin inşası yeni bir Anayasa yapmakla başlayacak olan bir süreçtir. 12 Eylül'ün komutanı, 12 Eylül darbesinin lideri o faşist dönemin somutlaşmış isimlerinden birisi olan Evren'in vefat ile birlikte esas düşünmemiz gereken husus, Türkiye'de hep beraber AK Parti ile CHP, MHP ve diğer partiler ile birlikte biz nasıl olur da yeni bir Anayasa'yı yeni Türkiye istikametinde gerçekleştireceğimizdir. Bu milletin üzerine giydirilmiş olan deri gömleğini yırtıp çöp tenekesine atacağız" ifadelerini kullandı. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kurtulmuş: 'Yapanın Yanına Kar Kalmıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement