Maliye Bakanı Şimşek (1) Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek (1) Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinin boşa gittiğine yönelik ortaya çıkan algının yanlış olduğunu belirterek, "Bölge vatandaşlarımız, bu başkaldırıya destek vermiyorsa bütün baskılara zulme rağmen bu konuda tavır koyuyorsa bu, vatandaşın süreci anladığını ve takdir ettiğini gösteriyor.

13.09.2015 12:46

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinin boşa gittiğine yönelik ortaya çıkan algının yanlış olduğunu belirterek, "Bölge vatandaşlarımız, bu başkaldırıya destek vermiyorsa bütün baskılara zulme rağmen bu konuda tavır koyuyorsa bu, vatandaşın süreci anladığını ve takdir ettiğini gösteriyor. Türkiye'nin gerçekten bu konuda samimi bir şekilde hak ve özgürlükler noktasında ilerlediğini gelecek vadettiğini gösteriyor. Bu, Türkiye'nin önemli bir kazanımıdır" dedi.

Bakan Şimşek, Kanal 7'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti'nin 7 Haziran'da seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkamamasıyla terör olaylarının artmasının ilişkilendirildiğine yönelik algının sorulması üzerine Şimşek, bu suçlamanın siyasi propaganda olduğunu ve hiçbir doğruluk payının olmadığını söyledi.

Şimşek, iktidarları süresinde Kürt kökenli vatandaşların, hiçbir dönemde olmadığı kadar demokrasi, özgürlükler anlamında kazanımlar elde ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gelin görün ki bunun bir karşılığı olarak terör örgütünün ülkeyi terk etmesi, silahları bırakması öngörülüyordu. Bir sürü bahanelerle bu hep geciktirildi, bu konuda adım atılmadı, bu zaten bir samimiyetsizliği ortaya koyuyor. Çözüm süreciyle bölge insanı refaha huzura alışsın ve böylece vatandaşlarımız terörle arasına güçlü bir mesafe koysun gerçekten beklenti buydu. Biz hukuk devleti içerisinde hak ve özgürlük alanını genişletirken, demokrasinin standartlarını iyileştirirken bölücü terör örgütü bunu takdir edip silahları bırakacağına tam aksine daha çok silah yığmış, adam almış ve baskıyı artırmış. 6-7 Ekim olayları terörün en alası, şehirler yakılıp yıkılmış, orada zaten bozulmuş. Hükümet olarak bu niyeti gördük ve Meclis'e güvenlik güçlerinin ellerini güçlendirecek ve terörle mücadelede elimizi güçlendirecek düzenlemeyi getirdik. Ancak bu düzenlemelere ilginç bir şekilde Meclis'teki bütün partiler karşı çıktı."

Terörle mücadelenin çok kapsamlı bir alan olduğuna işaret eden Şimşek, "Terör örgütünün bütün hayali, 'her bir evden en az biri dağda, biri hapiste veya biri mezarda olsun' diye bir yaklaşımı var. Terör örgütünün hiçbir şekilde problemi de Kürtlere hak ve özgürlük değil. Kürtlerin kalkınan gelişen Türkiye'den daha adil bir pay alması değil, böyle bir dertlerinin olmadığı kesin" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin Irak ve Suriye gibi bir yapısı olmadığını belirleterek, şöyle devam etti:

"Rasyonel bir Kürt, pragmatik olarak olaya baktığında demokratik müreffeh bir Türkiye'de olmak Kürtlerin lehinedir. Çözüm süreci boşa gitti algısı yanlış bir algı. Bölge vatandaşlarımız, bu başkaldırıya destek vermiyorsa bütün baskılara, zulme rağmen bu konuda tavır koyuyorsa bu, vatandaşın süreci anladığını ve takdir ettiğini gösteriyor. Türkiye'nin gerçekten bu konuda samimi bir şekilde hak ve özgürlükler noktasında ilerlediğini gelecek vadettiğini gösteriyor. Bu Türkiye'nin önemli bir kazanımıdır. Temel hak ve özgürlük anlamında dünyanın en gelişmiş, demokratik ve modern ülkelerinde yaşasanız hangi hak ve özgürlükler varsa üç aşağı beş yukarı Türkiye'de de bu vardır. Vatandaş bunu görüyor. Şu anda onların anladığı dilden konuşulması bence olması gereken bir strateji. Hiçbir modern demokrasi eli silahlı eşkıyaya bu kadar alan asla tanımaz."

"Türkiye'nin siyasi istikrara ihtiyacı var"

Türkiye'nin siyasi belirsizlik içeren bir dönemde bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, "AK Parti hükümetlerince yapısal reformlar yapılmayıp Türkiye'nin temelleri güçlendirilmesiydi bugün çok ciddi birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabilirdik. Bütün bu kazanımlara rağmen Türkiye'nin içinden geçtiği süreç sıkıntılı bir süreç. Büyüme, potansiyelin altında, enflasyonda yukarı yönlü bir trend var ve maalesef kur anlamında çok ciddi bir lirada değer kaybı var. Bunda siyasi risk priminin payı çok büyüktür" şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin bir an önce siyasi istikrara kavuşmaya ve reformların tekrar başlamasına ihtiyacı olduğunu ifade etti.

AK Parti hükümetlerinde vatandaşın taleplerine duyarsız kalmadıklarını ve isteklere bütçe disipline dikkat ederek cevap verdiklerini belirten Şimşek, "Türkiye'de maalesef bir şeyleri dağıtma sözü her kesim tarafından alkışlanıyor. Fakat sonradan bunu faturasını ödemeye geldiği zaman 'vergiler niye artıyor' diyoruz. Yoktan var etmek sadece Allah'a mahsustur" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek (1) Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement