Maliye Bakanı Şimşek: (3) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek: (3)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin içinde Hazine ve Maliye'den değerli kişilerin bulunduğunu belirterek, "Merak ediyorum, kendileri buna inanıyorlar mı? Burada inanılmaz bir dozda popülizm var" dedi.

20.04.2015 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin içinde Hazine ve Maliye'den değerli kişilerin bulunduğunu belirterek, "Merak ediyorum, kendileri buna inanıyorlar mı? Burada inanılmaz bir dozda popülizm var" dedi.

Şimşek, CNN Türk canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin seçim beyannamesinde açıkladığı paketlerin yıllık toplam maliyetinin 7,5 milyar lira olduğunu ifade eden Şimşek, "150 milyar lira değil, 7,5 milyar lira ama bu seneki maliyet 4 milyar lira. Bu maliyet katlanılabilir, neden? Yılın ilk çeyreğine giderseniz biz vergi artışlarında yüzde 6,2'lik ödevimiz varsa 8 küsur, vergi artışlarında 10'luk öngörümüz varsa 13 küsur arttı ama bütçe açığını 2016'da 10 kat artırmaktan bahsediyorlar..." diye konuştu.

AK Parti'de kabinenin nasıl şekilleneceği sorusuna Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu soruya 3 dönemi dolan ekibin korunacağını ve beraber çalışacağını ifade ettiğini hatırlattı.

Bunun Başbakan Davutoğlu'nun takdiri olduğunu dile getiren Şimşek, "Kabinede olsak da olmasak da biz, bu ülkenin geleceği için her platformda doğruların yapılması için çalışırız. 6 yıldır Maliye Bakanıyım, madem bu kadar bol keseden atabiliyorsak o zaman biz niye bunları yapmıyoruz? Çünkü 'biz popülizm tuzağına düşmeyeceğiz', dedik. Bunu sadece ben söylemiyorum, partimizin kurucu genel başkanı da bunu defalarca söylemiştir. Partimizin kurucu genel başkanı veya bugünkü başbakanımızın desteği olmasa bir maliye bakanı tek başına mali disiplini sağlamaz" ifadelerini kullandı.

Bu rakamların Bakanlar Kurulu'nda paylaşılıp paylaşılamayacağı sorusuna Şimşek, rakamlarla ilgili kendisine soru sorulması durumunda fikrini söyleyeceğini ancak şu an itibarıyla böyle bir gündemin olmadığını söyledi.

" Türkiye'de bir mali kural yok ama biz, bütçe disiplinin öyle bir oturttuk ki sanki bir mali kural varmış gibi" diyen Şimşek, arkasında Başbakan Davutoğlu'nun desteği olmaması halinde, gelen taleplere karşı duramayacağını belirtti.

CHP'nin içinde Hazine ve Maliye'den değerli kişilerin bulunduğunu dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Merak ediyorum, kendileri çıkıp buna inanıyorlar mı? Bu içi boş vaatlerin gerçekleştirilebilir olduğuna, bunların hayata geçirilmesi halinde Türkiye'nin karşı karşıya kalacağı riskleri tamamen ihmal edeceklerine ben inanmıyorum. Burada inanılmaz bir dozda popülizm var, 90'lı yıllarda kim ne verirse ben 5 daha fazla veririm zihniyeti 2000'li yılların başında Türkiye'yi tarihinin en büyük krizine götürdü ama biz 2000'li yıllarda geldik, küresel krize rağmen, Avrupa borç krizine rağmen, Orta Doğu'daki kaosa rağmen Türkiye şu anda dimdik ayakta duruyor ve bütün o kırılganlıklar azaltıldı. Diyorlar ki biz, kredi kartlarının faiz borcunun yüzde 80'ini sileceğiz. Bankalar ile vatandaşlar arasında özel hukuk hükümlerine tabi bir sözleşmesi var. Siz devlet olarak bunu tek taraflı olarak iptal edemezsiniz. Ederseniz Anayasa Mahkemesi'nden döner ama vazgeçtin Anayasa Mahkemesi yapmadı, peki bankalar batarsa faturayı kim öder? Vatandaş öder. Bakın CHP, DSP diyelim artık, 2001'de iktidarda değil miydi? 2001'de bankalar battı, Türkiye milli gelirinin yüzde 25'i, vatandaştan toplanan vergiler bankaların kurtarılmasına gitti. Şuradan bir çağrı da bulunuyorum, vatandaşlarımızın bütçesine ve geleceğine sahip çıkmasını istiyorum."

Amerika'da olsa bu programın bir "komedi" olarak sunulacağını, vatandaşın "böyle saçma sapan şey olur mu? diye" sokağa döküleceğini anlatan Şimşek, Türkiye'de popülizmin yaygın olması nedeniyle insanların bir kısmının inandığını söyledi.

"Geçici yavaşlama var, kriz diye tanımlanamaz"

Türkiye'nin geçen sene yüzde 2,9 büyüdüğünü anımsatan Şimşek, "Türkiye, geçen sene büyümede birçok gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi, buna kriz diyemem. Türkiye'de işgücüne katılım oranı artıyor. Nüfusumuz genç, 1,3 milyon kişiye iş bulmuşuz ama 1,7 milyon kişi iş talep etmiş, 400 bin kişi artmış işsiz. Bu işsizlikte bir miktar artıştır ama Türkiye 1,3 milyon kişiye de iş bulmuştur. Türkiye'de reel faizler sıfıra yakın yani yüzde 1-2 aralığında ben buna kriz diyemem" diye konuştu.

Merkez Bankasının üzerinde bir siyasi baskı mı var? sorusuna Şimşek, 1 yıl öncesinde dolar/avro kurusunun 1,30'un üzerinde olduğunu, 1,30'dan 1,06'ya indiğini söyledi.

Doların geçen ağustostan bu yana dünyadaki bütün para birimlerine karşı ortalama yüzde 22 değer kazandığını bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Türk Lirası'ndaki değer kaybı da o kadardır. Daha fazla değildir. Türkiye'de bazılarının iddia ettiği gibi kötü yönetim var, Türkiye bu işi idare edemiyor, peki Brezilya'da ne oluyor. Peki vazgeçtik Brezilya'dan... Güney Afrika'da ne oluyor, hadi Rusya'nın başka sorunları var, Kazakistan'da ne oluyor? Bakın dolar dünyadaki bütün para birimlerine karşı son bir yıl içinde yüzde 22 değer kazandı, avro da dahil olmak üzere Türkiye de istisna değildir. Doların çıkışıyla Merkez Bankası ile tartışmalar aynı döneme geldi. Vatandaştaki algı 'bunlar tartıştılar, Merkez Bankası üzerinde baskı kuruldu ondan dolayı' değil. Merkez Bankası ile ilgili hiç tereddüt yaşanmadı. Merkez Bankası ile ilgili hiç tartışma yaşanmasaydı lira, yine değer kaybederdi. Yüzde şu kadar mı, bu kadar mı onu ben bilemem. Piyasa şartlarına göre bakardık. Türkiye'ye özgü piyasada dalgalanma yok. Son 1 haftada var, ufak tefek seçime ilişkin belirsizlik var. Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtemelen ben bilmiyorum tabii şunu kastettiğini düşünüyorum, seçimin getirdiği belirsizlik var, Orta Doğu'daki kaosun getirdiği etki var, çünkü bizim en büyük ihracat pazarlarımızdan bir tanesi Avrupa ise bir tanesi de Orta Doğu'dur. Orta Doğu, Rusya bizi etkiliyor. Şimdi Rusya'da, Avrupa'da, Orta Doğu'da bir kriz var biz, tam ortasındayız. Hiç etkilenmeyeceğiz öyle mi?"

"Türkiye'ye orta ve uzun vadeli bakan hiçbir fonun Türkiye'den çıkışı yok"

Türkiye'deki ekonomik ve siyasi gelişmeler dikkate alındığında yabancı yatırımcının ilgisine yönelik bir soruya ilişkin Şimşek, yaklaşık 1 hafta önce Hazine'nin 1,5 milyar dolarlık yurtdışı borçlanmaya çıktığını hatırlattı.

Şimşek, Hazine'nin bu adımına yaklaşık 5 kat talep geldiğini dile getirerek, "Yabancının Türkiye'deki siyasi istikrara ilişkin, popülizme, bütçe dengelerine ilişkin bir tedirginliği bir kaygısı olsaydı, bırakın 5 kat talebi, 1 kat talep bile gelmezdi ve faizler yükselirdi, yükselmedi" ifadesini kullandı.

Günü birlik borsa hareketlerinin doğru bir resim vermediğine, bir trendin oluşmadığına dikkati çeken Şimşek, "Şu anda benim gördüğüm Türkiye'ye orta ve uzun vadeli bakan hiçbir fonun Türkiye'den çıkışı yok ama bu hızlı para giriş çıkışı yapan aşırı sıcak dediğimiz hedge fonları zaman zaman oynayabiliyorlar. Biz dışa açık bir ekonomiyiz. Bizim borsamız da küresel piyasalara entegre olmuş bir borsadır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Bu sene tarım çok iyi olacak"

Şimşek, gıdadaki üretici ve tüketici fiyatları arasındaki yüksek farkların sorulması üzerine de gıda fiyat farklarının sebebini araştırmak için bir komite kurduklarını belirtti. Bu komitenin sorunun nereden kaynaklandığını araştıracağını ve çözüm önerileri sunacağını ifade eden Şimşek, gıdanın tarladan tüketiciye ulaşmasında bütün zincirin iyi bir şekilde inceleneceğini bildirdi.

Şimşek, çiftçiye daha fazla nasıl yardımcı olunabilir, aynı zamanda da tüketiciye nasıl dünya standartlarında ve uygun fiyatlarda gıda sunulabileceğine yönelik çalışacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Şu bir gerçek, enflasyon geçen sene yüzde 8,2 idi. 90'lı yıllardaki gibi yüzde 85, yüzde 90, yüzde 100 falan değildi. Çekirdek enflasyona bakıldığında yüzde 7,1, muhtemelen enflasyon, çekirdek enflasyon onu gösteriyor, yüzde 7'ye doğru o trendde devam edecek. Geçen sene büyük bir kuraklık vardı. Gıda fiyatları kısmen onu yansıtıyor. Bu sene kuraklık yok. Ben dün Kilis'in bir köyüne giderken o muhteşem manzarayı gördüm, inanılmaz bir bereket var. Dolayısıyla bu sene tarım çok iyi olacak. Geçen sene tarım küçülmeseydi kuraklıktan dolayı, Allah'ın takdiri... Türkiye yüzde 3,5 büyüyecekti. Avrupa geçen sene yüzde 0,9 büyüdü. Geçen sene şartlar ağırdı, DAEŞ faktörü var, Irak pazarımızı etkiledi. Rusya faktörü var, Rusya pazarımızı etkiledi. Avrupa hala sıkıntıda Türkiye'nin performansını bu hususları görmeden değerlendirmek büyük bir haksızlık olur. Türkiye'nin temelleri sağlamdır."

Bakan Şimşek, popülizme vatandaşın prim vermeyeceğini ifade ederek, "Doğrusu bu kadar büyük dozda popülizmi de ben hiç beklemezdim" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement